Ν. Σαντορινιός: Ναι στην επαρκή άμυνα της χώρας, όχι στην αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΝΔ

Ν. Σαντορινιός: Ναι στην επαρκή άμυνα της χώρας, όχι στην αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ


 

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Ναι στην επαρκή άμυνα της χώρας, όχι στην αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΝΔ»

Από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νσχ του ΥΠΕΘΑ «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας», ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε: «Ο λογαριασμός μιας πολιτικής κούρσας εξοπλισμών, μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση του ελλείμματος και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητάμε από την Κυβέρνηση να επανέλθει στην πολιτική της επαρκούς άμυνας που θα στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας, και όχι στην πολιτική της αλόγιστης κούρσας εξοπλισμών που ακολουθεί τώρα». https://www.youtube.com/watch?v=bCMKiYKnf8s&t=539s

  • Οι αμυντικοί εξοπλισμοί πρέπει να υποστηρίζουν μια ενεργή πολυδιάστατη διπλωματία και όχι να την υποσκάπτουν

«Για τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και με την ιδιότητά μου ως Δωδεκανήσιου Βουλευτή, καταθέτω μια πλήρως τεκμηριωμένη ομιλία για το ζήτημα, από τον πρώην ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, στις 6-3-2017 και κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημότη Ρόδου. Μια ομιλία που τεκμηριώνει τα δίκαια της χώρας μας, έναντι του παράλογου αιτήματος της Τουρκίας, βάσει τριών διεθνών Συμφωνιών και Συμβάσεων, οι νομικές ρυθμίσεις των οποίων ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν σκιές και «γκρίζες ζώνες». Δίνω έμφαση στη συγκεκριμένη ομιλία για δύο λόγους: Πρώτον, για να εμπλουτίσουμε την επιχειρηματολογία μας ως χώρα απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. Κυρίως όμως, για να επισημάνω ότι στη διεθνή σκακιέρα δεν μπορεί ποτέ η αμυντική ισχύς να αποτελεί επιχείρημα για ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί πρέπει να υποστηρίζουν μια ενεργή πολυδιάστατη διπλωματία και όχι να την υποσκάπτουν».

«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του καλοκαιριού του 2020, όταν το Ορουτς Ρέις για 50 μέρες έκοβε βόλτες στα ύδατα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δυστυχώς, η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο, ήταν τουλάχιστον νωχελική, και επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει επίδειξη ισχύος, απεμπολώντας τα σημαντικά διπλωματικά όπλα που έχουμε στα χέρια μας. Μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε μια σαφή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για το επεισόδιο, ενώ ακόμα περιμένουμε τις κυρώσεις από την ΕΕ που θα «δάγκωναν», όπως μας έλεγε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

  • Ερήμην των Ενόπλων Δυνάμεων, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό και, επιπλέον, δεν διασφαλίζει τη δυνατότητα συντήρησης των εξοπλισμών που προμηθεύεται

«Έκτοτε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα από μια σειρά παλινωδιών που ανέτρεψαν το σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων -και ερήμην αυτών-, ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ατελέσφορή. Άλλωστε, δεν αρκεί η διασφάλιση των πιστώσεων για την αγορά των οπλικών συστημάτων, αφού πιο σημαντική είναι η διασφάλιση της δυνατότητας συντήρησής τους, πράγμα που δεν διασφαλίζεται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε στα χέρια μας. (Σημ: από τη διεθνή εμπειρία, το κόστος αυτό φθάνει τελικά το 70% του συνολικού κόστους)».

«Στην αρχή, και παρά την δεδηλωμένη πρόθεση και σχεδιασμό που υπήρχε, η Κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο προμήθειας των φρεγατών επειδή ήταν ακριβές και έπρεπε να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων! Μας ενημέρωσε ότι αντ’ αυτών θα αγοραστούν τα 18 Ραφάλ, και με την προϋπόθεση ότι η προμήθειά τους δεν θα ακυρώσει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε. Ωστόσο στη συνέχεια, και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα αίτημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προμήθεια επιπλέον 6 Ραφάλ, αγνοώντας τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία κίνηση πέρα και έξω από τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα όταν αυτό σημαίνει μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο στο πλαίσιο μιας αλόγιστης κούρσας εξοπλισμών».

«Αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belhara, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την προμήθειά τους ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τις προτάσεις της φυσικής ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Επισημαίνεται ότι πέρα από την αρχική άρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει τη διαδικασία προμήθειας όπως προανέφερα, στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης τον Δεκέμβρη 2020, μας αποκάλυψε ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί τις Αμερικάνικες Φρεγάτες τύπου MCSC. Είναι εντυπωσιακό και μάλλον δηλωτικό του επιτελικού μπάχαλου της Κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα, ότι λίγο αργότερα και στη σκιά του Διεθνούς επεισοδίου AUKUS, η κυβέρνηση τελικά κατέληξε, μάλλον από …σπόντα, στην καταλληλότερη λύση που είναι οι φρεγάτες BELHARA, μια συμφωνία για την οποία έχουμε θίξει τα αρνητικά της σημεία».

ADVERTORIALS