ΚΩΣ: Νέες δικαιώσεις καταναλωτών/ καταθετών σε υποθέσεις ηλεκτρονικής τραπεζικής απάτης (phishing)

dikasthria.jpg
stighmiotipo-othonis-2026-06-10-153331.png
banner_900x200-(8).gif
Οικονομια Πέμπτη, 17η Σεπτεμβρίου 2026

Νέες δικαιώσεις καταναλωτών/ καταθετών σε υποθέσεις ηλεκτρονικής τραπεζικής απάτης (phishing)

Με  δύο νέες αποφάσεις του το Μονομελές Πρωτοδικείο Κω, δικάζοντας ως Εφετείο απέρριψε εφέσεις τράπεζας και επικύρωσε πρωτόδικες αποφάσεις υπέρ καταναλωτών/ καταθετών, θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης τύπου «phishing». Οι καταναλωτές/ καταθέτες, επιχειρώντας είσοδο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της τράπεζας, οδηγήθηκαν σε πανομοιότυπο απομιμητικό ιστότοπο και άγνωστος τρίτος απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό τους και μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό αλλοδαπής τράπεζας.

Το Δικαστήριο, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δικάζοντας ως Εφετείο, έκρινε ότι οι συναλλαγές ήταν μη εγκεκριμένες κατά τον ν. 4537/2018, ότι δεν αποδείχθηκε δόλος ή βαριά αμέλεια των καταναλωτών/καταθετών, και ότι το βάρος απόδειξης της γνησιότητας της συναλλαγής φέρει η τράπεζα. Όπως το Δικαστήριο έκρινε η τράπεζα όφειλε να είχε εντοπίσει ως ύποπτες τις συναλλαγές, λόγω του ύψους του ποσού, του αλλοδαπού προορισμού και της ασυμφωνίας στοιχείων επικοινωνίας, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις πρόνοιας και ασφάλειας που υπέχει ως πάροχος υπηρεσιών πληρωμών.

Οι αποφάσεις αυτές ενισχύουν σημαντικά την προστασία των καταναλωτών/ καταθετών σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής τραπεζικής απάτης, επιβεβαιώνοντας ότι η απλή χρήση κωδικών δεν αρκεί για τεκμήριο έγκυρης συναίνεσης.

Οι δικαστικές αποφάσεις στηριζόμενες στο περιεχόμενο των αγωγών έκαναν εκτενή αναφορά στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Νομολογία περί προστασίας των καταναλωτών/ καταθετών και χρηστών των τραπεζικών  προϊόντων.

Τους καταναλωτές / καταθέτες εκπροσώπησε ο δικηγόρος Αλκιβιάδης Χατζαντώνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
img_7867.jpeg
Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαριλένα Σούκουλη - Βιλιάλη με τον Γενικό Γραμματέα ΤΕΕ Αντώνη Γιαννικουρή

Στο επίκεντρο ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου, η Κατηγορία 5 και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

astynomianew.jpg
Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία στην Κω

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κω ένας 21χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Βέλγιο κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

stighmiotipo-othonis-2026-10-14-131924.png
Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Κω

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Κω περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων και παραδοσιακούς χορούς

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
18 °C
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 7:47ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας