Γ. Πάππου: «Είναι ιστορική μας ευθύνη και ηθική υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

Γ. Πάππου: «Είναι ιστορική μας ευθύνη και ηθική υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Γ. Πάππου: «Είναι ιστορική μας ευθύνη και ηθική υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών για την στήριξη της τοπικής οικονομίας

Η ανάγκη για την στήριξη της τοπικής οικονομίας εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο λόγω της πανδημίας covid-19 και εν όψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων ετών, αποτυπώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Πάππου, μετείχαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Φώτης Κασέκας και οι κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ενώ ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, εξέφρασε μέσω επιστολής την στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο κ. Γ. Πάππου, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμα, γι αυτό και υπερτόνισε τη σπουδαιότητα της συνέργειας και της αποφασιστικότητας για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης που θα καταγραφεί στη νεότερη ιστορία ως η χειρότερη οικονομική ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο, με συγκλονιστικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ιστορική μας ευθύνη και ηθική υποχρέωση να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας, να σχηματίσουμε ενιαίο μέτωπο με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου. Ο τόπος μας, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ομοψυχία και σύμπνοια, γι΄αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ, διότι από τη συνεργασία όλων μας, θα εξαρτηθεί και η πορεία του τόπου μας» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων της συνάντησης  ήταν η ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης σ’ όλα τα επίπεδα, με δεδομένο το γεγονός ενός στοχευμένου πλάνου κατάλληλων μέτρων για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα Επιμελητήρια, αποτιμώντας την σημερινή δυσμενή κατάσταση της Δωδεκανήσου, παρουσίασαν και κατέθεσαν μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα στους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι κ. βουλευτές Ιατρίδη, Παππάς και Υψηλάντης με τη σειρά τους δεσμεύθηκαν για την εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Στην ατζέντα της συνάντησης, ετέθη μεταξύ άλλων το φλέγον ζήτημα της αναγκαιότητας για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου, που εξαιρούνται από κάθε ρύθμιση και επιπλέον αναγκάζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, αλλά και για τους μεριδιούχους.

Αδήριτη ανάγκη παραμένει, όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του συνόλου της κοινωνίας μας για επαναφορά τους σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο είναι, όπως συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, ειδικά για τα Δωδεκάνησα η κατανομή των πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανά υπουργείο να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της Νησιωτικότητας, πέραν των λοιπών κριτηρίων (πληθυσμιακών, κτλ).

Στο υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων, περιγράφονται αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας ετέθησαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα οποία δεσμεύθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων προς κάθε κατεύθυνση.

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ  - ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

 Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη μέρα  της τοπικής μας  οικονομίας και την βιωσιμότητα τόσο των χιλιάδων επιχειρήσεων-μελών του όσο και των εργαζομένων σε αυτές εξ αιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο λόγω της πανδημίας COV 19.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων γιατί το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα ζοφερό για όλους.

Προτεινόμενα μέτρα:

  • Θεσμοθέτηση στα 50 ένσημα του ορίου των κατώτατων ενσήμων που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι εποχικοί υπάλληλοι προκειμένου να λάβουν το εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων των διαφόρων επιδομάτων ενίσχυσης – ανακούφισης την περίοδο της πανδημίας καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.
  • Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων.
  • Επιμήκυνση έως το τέλος του έτους της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με μηνιαία αποζημίωση για τους εργαζομένους έως 534 ευρώ
  • Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.
  • Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και να καλύπτει την χρονική περίοδο από 1-9-2020 έως και 31-3-2021.
  • Όσο αφορά την αποπληρωμή -χωρίς τόκους και προσαυξήσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών (για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών στην ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ, για ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) που έχουν συσσωρευτεί λόγω πανδημίας  να παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021. Στη συνέχεια, οι οφειλέτες να μπορούν να αποπληρώσουν το ποσό σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Να παγώσουν οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέχρι τότε. Στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα νέων ρυθμίσεων σε 100 δόσεις επί του συνόλου των οφειλών (φορολογικών και ασφαλιστικών) με ευνοϊκό επιτόκιο.
  • Όσον αφορά την 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, να ληφθεί υπόψη η μεταβολή των εσόδων μέχρι και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία των εποχικών επιχειρήσεων, ειδικά των τουριστικών και πρόβλεψη ευνοϊκότερων όρων ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των πιθανών δικαιούχων. Να δοθεί η ευκαιρία και  για επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις στις προηγούμενες φάσεις.
  • Παράταση της θεσμοθετηθείσας μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων που καταβάλλουν πληττόμενες  επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μέχρι 31-3-2021.
  • Συνέχιση του προγράμματος «γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων
  • Παράταση του μέτρου επιβολής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο».

Προκειμένου οι νησιωτικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την δύσκολη χρονιά 2020 – 2021 πρέπει άμεσα να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα ώστε να εκτελούνται ομαλά οι πληρωμές απαραίτητες για τη λειτουργίας τους.

Έχοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς άμεσα και οπωσδήποτε τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάιο του 2021 που αρχίζει η νέα τουριστική σεζόν, η ρευστότητα να μην λείψει από τις νησιωτικές βιώσιμες επιχειρήσεις.

Προτείνουμε:

  • 1) Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην καθυστερούν στην αξιολόγηση των επιλέξιμων Επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης λόγω της κατάστασης να χαλαρώσουν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ώστε περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης.
  • 2) Η αναπτυξιακή εταιρεία εφόσον έχει την έγκριση από συστημική Τράπεζα η οποία έχει κάνει ενδελεχή αξιολόγηση της επιχείρησης να επιταχύνει και να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης.
  • 3) Εφόσον μια επιχείρηση τύχει έγκρισης χρηματοδότησης να είναι υποχρεωμένη πρώτα να πληρώσει τις επιταγές που είναι σε αναστολή προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά οι πληρωμές σε όλο το φάσμα της Οικονομίας. 

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του για «Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας».

 

Τις ελπίδες μας εναποθέτουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και ζητούμε όπως η κατανομή των πόρων ανά υπουργείο γίνει λαμβάνοντας υπόψη την Νησιωτικότητα, πέραν των λοιπών κριτηρίων (πληθυσμιακών, κτλ).

Προσδοκούμε στην δέσμευση και στην ουσιαστική στήριξή σας, καθώς όλα τα προαναφερθέντα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την  επιβίωση, κοινωνική και οικονομική,  της Δωδεκανήσου και θα αποτελέσουν στην πράξη, την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS