ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Τα μέτρα στήριξης που πρότεινε ο κ. Ζωγραφίδης στον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Τα μέτρα στήριξης που πρότεινε ο κ. Ζωγραφίδης στον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο

Δελτίο Τύπου Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Στην συνάντηση εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή 01/09/2023, με θέμα «Δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές», συμμετείχε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης.

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Ζωγραφίδης, αφού συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την κρατική βοήθεια στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και για την άμεση νομοθέτηση των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας, ανέφερε ότι, παρά την γρήγορη ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων οι οποίες μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες από την καταστροφική πυρκαγιά φτάνουν στα περσινά επίπεδα, θα πρέπει η κυβέρνηση μας να στηρίξει με στοχευμένα μέτρα τις πυρόπληκτες περιοχές διότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν επαναλειτουργήσει ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή.

Τα μέτρα στήριξης που πρότεινε ο κ. Ζωγραφίδης είναι :

1.Η νομοθετική πρόβλεψη με την οποία το κράτος θα χορηγήσει βάσει της απώλειας τζίρου κάθε επιχείρησης :

Α) Ένα μη επιστρεπτέο ποσό για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (όπως το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών) και

Β) Ένα χαμηλότοκο επιστρεπτέο ποσό ως κεφάλαιο κίνησης.

  1. Η νομοθέτηση ειδικής ρύθμισης των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της περιόδου της αναστολής που θα μπορεί να υφίσταται μαζί με τις λοιπές ενεργές ρυθμίσεις κάθε επιχείρησης.
  2. Η επέκταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και στις επιχειρήσεις που δεν υπέστησαν υλικές ζημιές για την περίοδο από την ημερά που έκλεισαν (με την δημόσια εντολή εκκένωσης) μέχρι και την επαναλειτουργίας τους.
  3. Η πρόβλεψη για τα φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος μιας εύλογης αναστολής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ο κ. Ζωγραφίδης κλείνοντας ανέφερε επίσης στον Πρωθυπουργό ότι είναι πλέον αναγκαία και επιβεβλημένη για την οικονομία της Ρόδου η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ακόμα και αν χρειαστεί να δώσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

ADVERTORIALS