«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Τουρισμό – Επισιτισμό λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων»

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Τουρισμό – Επισιτισμό λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 τα σωματεία:

  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Ν.Αττικής
  2. Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
  3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
  4. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κως
  5. Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISEVILLAGE»

και η Επιτροπή Αγώνα Τουρισμού-Επισιτισμού Ρεθύμνου

παραχώρησαν διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Τουρισμό – Επισιτισμό λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων»

Η συνέντευξη έχει ανέβει στο κανάλι (Youtube) του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής στη διεύθυνση https://youtu.be/vwo1henBXuw

και στη σελίδα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής στο Facebook

https://www.facebook.com/sundikato.episitismou.tourismou/

14/04/2020

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία

 

14 Απρίλη 2020

  • Παπαγεωργίου Νίκος, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό.
  • Στεφανάκης Γιώργος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
  • Τσιαούσης Κυριάκος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.
  • Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE» στη Ρόδο.
  • Ιωάννα Λάμπρου, Πρόεδρος του ΕΚ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων στην Κω.
  • Στράτος Μανιαβός. Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου.

Εισηγητικά

Καλησπέρα.

Πραγματοποιούμε σήμερα αυτή τη συνέντευξη σωματεία από 5 μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας για δυο λόγους:

  1. Γιατί θέλουμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση για λογαριασμό των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού επισιτισμού, απέναντι στα όσα κυβέρνηση και εργοδοσία λένε το τελευταίο διάστημα.
  2. Γιατί θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο υπόμνημα 43 σωματείων τουρισμού επισιτισμού με τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα σχετικά με τις εξελίξεις που όλοι βιώνουμε, είτε εξαιτίας της πανδημίας είτε με πρόσχημα αυτήν.

Και εξηγούμαστε από την αρχή.

Για όσα έχετε ακούσει συνάδελφοι κρατήστε μικρό καλάθι. Γιατί άλλοτε η αλήθεια είναι άλλη από αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες όταν επιδιώκουν τη συναίνεσή μας, κι άλλοτε είναι στυγνοί όταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Συμφέροντα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά μας.

Ο πρωθυπουργός μας εμφανίζει σαν κλάδο που είναι σε αναστολή, αλλά με γεμάτες τσέπες.

Οι ξενοδόχοι και οι αλυσίδες του επισιτισμού ζητάνε να πληρωνόμαστε από το κράτος μέχρι τον Απρίλη του 2021 και να δουλεύουμε όπως, όταν και όσο θέλουν.

Οι εργατοπατέρες στηρίγματα των παραπάνω, εξαφανισμένοι από τους πρώτους όταν ξεκίνησε πανδημία, πανηγυρίζουν που οι άνεργοι θα πάρουν 400 ευρώ.

Όλοι τους αναφέρονται σε εργαζόμενους που τα τελευταία 8 χρόνια έφεραν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πάνω από 120 δις και πήραν για κάθε ένα από αυτά τα 8 χρόνια λιγότερα από όσα έπαιρναν το 2009.

Δεν τους έχει μείνει στάλα τσίπα, αυτοί που μιλάγανε για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτοί που να αρνούνται να δώσουν ακόμη και το δώρο του ΠΑΣΧΑ, αυτοί που πριν ακόμη κλείσουν με κυβερνητική απόφαση τα μαγαζιά έχουν εργάτες απλήρωτους, αυτοί που στέκονται σαν γύπες πάνω από τα σακατεμένα κορμιά των εργαζομένων να παίζουν την κολοκυθιά από ποιο κρατικό ταμείο θα πληρωθούν οι ασφαλιστικές μας εισφορές.

Αυτοί που σήμερα ζητάνε ελεημοσύνη 3 δις ευρώ για να επανεκκίνησουν λέει τις επιχειρήσεις τους. Που ζητάνε απαλλαγές από πληρωμές δανείων, ΦΠΑ και φόρων φορτώνοντας στα μόνιμα υποζύγια στον λαό τη χασούρα.

Ε λοιπόν μπορεί να έβαλαν τους εργάτες μέσα στα σπίτια, όσους δεν τσακίζουν στη δουλειά και σήμερα ακόμη.

Μπορεί να έχουν στην υπηρεσία τους εκατοντάδες ΜΜΕ για να ξεδιπλώνουν τα χοντρά ψεύδη και την προπαγάνδα τους.

Μπορεί να νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν με τα συνδικάτα γιατί τα τσιράκια τους στο εργατικό κίνημα έτσι τους πληροφορούν.

Αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί όπως δεν μπορούν να κρύψουν τη σαπίλα του τρόπου ζωής τους και του ίδιου του συστήματος που υπηρετούν.

Στη χασούρα, όπως τη λένε, όλοι μαζί και στη μάσα χώρια.

Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους. Συναίνεση στη σφαγή από μας δεν πρόκειται να δουν.

Τα δικά μας εργατικά χέρια, με η χωρίς τουρίστες, άδεια δεν θα μείνουν. Δεν θα αφήσουμε τις οικογένειές μας να πεινάσουν, ούτε θα πούμε ευχαριστώ για το ξεροκόμματο των 400 ευρώ.

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι να αποκαλύψουμε την απάτη τους και σήμερα και στο επόμενο διάστημα.

Θα δώσουμε το λόγο σε συνδικαλιστές από Αθήνα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω και Κρήτη για να ακουστεί η δική μας αλήθεια. Για να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Για να προβάλουμε όλα όσα έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας, τώρα μέσα στην πανδημία, αλλά κύρια μετά από αυτήν.

Γιατί εδώ κι ένα μήνα έχει γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι τα κτήρια-κουφάρια δεν βγάζουν κέρδη. Αυτά τα φέρνουν οι εργαζόμενοι με τη ζωντανή δουλειά τους.

Στεφανάκης Γιώργος

Το Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού της Αττικής στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου το μήνυμα ότι παραμένουμε δυνατοί ,παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν , συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών του κλάδου. Καθημερινά βρισκόμαστε σε λειτουργία και ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες συναδέλφους που σήμερα αντιμετωπίζουν την πιο άγρια επίθεση από εργοδότες και κυβέρνηση. Πατάνε στην ανάγκη, στο φόβο και τη τρομοκρατία ΜΕ ΦΌΝΤΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΊΑ ΚΑΙ την επόμενη μέρα. Αξιοποιούν την πανδημία, για να μεταφέρουν όλο το κόστος σε μας τους εργαζόμενους, για να πληρώσουμε ξανά εμείς τη νύφη.

Μπροστάρηδες σε αυτήν την επίθεση εδώ στην Αττική ήταν οι εκπρόσωποι του Τουριστικού κεφαλαίου ο κ. Βασιλικός και ο κ. Ρέτσος.

Ο κ. Βασιλικός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που σήμερα βγαίνει με απεριόριστο θράσος και εκπέμπει ΣΟΣ για τα ξενοδοχεία ζητώντας από τους φόρους μας να τους χαριστούν ακόμα 2 δις , έχει εδώ και 2 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία AIROTEL ALEXANDER , AIROTEL STRATOS, AIROTEL PARTHENON , χρωστάει κανονικές άδειες του ’19 και είναι ο πρώτος που επέβαλε εκ περιτροπής εργασία από τις αρχές Μάρτη.

Ο κ. Ρέτσος πρόεδρος του ΣΕΤΕ , επέβαλε παράνομα ,στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του ομίλου, να πάρουν ολόκληρη την κανονική τους άδεια, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τους είχε πιεί στη κυριολεξία το αίμα , με 7ήμερα, 10ωρα , εξαντλητική δουλειά.

Τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Παπαδημητρίου ιδιοκτήτης του 5 ‘αστερου ξενοδοεχείου στο κέντρο της Αθήνας το ROYAL OLYMPIC. Όπου έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.

Από κει και πέρα ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, ενδεικτικά αναφέρουμε DIVANI CARAVEL, INTERCONTINENTAL, ΤΙΤΑΝΙΑ,ROAYAL OLYMPIC, HILTON, CROWN PLAZA, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ELECTRA, ΗΥΑΤ. , FENIX, LONDON κ.α. όπου με τη στήριξη της πλειοψηφίας της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, επέβαλαν στους εργαζόμενους να πάρουν την άδεια του καλοκαιριού , έδιωξαν στη κυριολεξία όλους όσους δούλευαν μέσω συνεργείων ή με συμβάσεις εκ περιτροπής και που μέχρι σήμερα ήταν σε ομηρία, επέβαλαν την εκ περιτροπής εργασία, με το πρόσχημα ότι δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται εποχικά και που σήμερα βρίσκονται άνεργοι με πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν να είναι άνεργοι και το καλοκαίρι, χωρίς στην ουσία να τυγχάνουν σε μέτρα προστασίας για το εισόδημα τους , για την εξασφάλιση της δουλειάς τους. εφόσον οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν ότι δε θα τους προσλάβουν όλους , Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους, όπου οι περισσότεροι είναι και νέοι σε ηλικία δεν παίρνουν ούτε το επίδομα της ανεργίας για το λόγο ότι έχει λήξει από το Δεκέμβριο και δε δικαιούνται ούτε την αποζημίωση των 800 ευρώ από το μηχανισμό στήριξης.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι μας που δούλευαν σε καθεστώς εκ περιτροπής, εξτρά εργασία, μέσω δουλεμπορικών εταιρειών εδώ και χρόνια και, πετάχτηκαν έξω από τη δουλειά στη πλειοψηφία των Ξενοδοχείων από το τέλος Φλεβάρη και που ούτε αυτοί δικαιούνται αυτή την αποζημίωση.

Επίσης οι συνάδελφοι που δούλευαν στα εστιατόρια και τα catering, στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, με το ίδιο καθεστώς , με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι , με ανασφάλιστη εργασία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα απλήρωτοι και άνεργοι ή χωρίς καθόλου αποδοχές και έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης εάν δε δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, τις υπερωρίες για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, την επιβολή των κανονικών αδειών , τις άδεις άνευ αποδοχών , τη μη καταβολή του Δώρου ΠΑΣΧΑ, όπως γίνεται στα CATERING NEWREST, GEYSINOUS, και σε άλλες γνωστές αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού.

Συνάδελφοι δε πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε τα όποια μέτρα ατομικής μας προστασίας , για να διαφυλάξουμε την υγεία μας . Όμως ενώ όλη μέρα διαφημίζουν το μένουμε σπίτι , οι συνάδελφοι μας διανομείς έρχονται σε επαφή με πάνω από 50 σπίτια τη μέρα! Πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλη μέρα στο δρόμο , βρίσκονται εκτεθειμένη και στον ιό καθημερινά

Οι εργάτες στα στοιβάζονται στα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ , στις αποθήκες, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Όχι δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Όχι δε θα λογιαριαστούμε μετά ! Η φωνή μας θα δυναμώνει , ακόμα με καλυμμένα στόματα ΣΗΜΕΡΑ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Δε θα επιτρέψουμε να τσακιστούν οι μισθοί μας , τα δικαιώματα μας . Μέχρι πριν λίγες μέρες οι μεγαλοξενοδόχοι , οι κυβέρνηση και όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο τουρισμό , μιλούσαν για τα ρεκόρ αφίξεων , εσόδων, διανυκτερεύσεων.

Μας είχαν στη κυριολεξία ζαλίσει με το αφήγημα της λεγόμενης ατμομηχανής της οικονομίας, αποκαλούσαν το τουρισμό βαριά βιομηχανία. Τώρα ξαφνικά με αφορμή την πανδημία , άρχισαν το γνωστό κλαψούρισμα. Και λέμε το γνωστό , γιατί τα έχουμε ξανακούσει τα παραμύθια τους και στη προηγούμενη κρίση.

Μας λένε βάλτε πλάτη, να μοιραστούμε τα βάρη , άρχισαν ξανά και τα γνωστά γλειψίματα, ότι είμαστε μια οικογένεια, ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τη κρίση, σε λίγο θα μας ξαναπούν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε.

Δηλαδή πού πήγαν όλα αυτά τα κέρδη μέχρι σήμερα? Πώς ξαφνικά μέσα σε 20 ημέρες κανένας μεγαλοξενοδόχος , ολόκληρες πολυεθνικές εταιρείες , δε μπορούν να καλύψουν μισθούς, δώρα Πασχα, ακόμα και τους μισθούς πείνας των εξτρατζίδων, των συμβασιούχων?

Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δουλειάς μας , του εισοδήματος μας, από την υπεράσπιση στο δικαίωμα μας στην υγεία , στα μέτρα προστασίας.

Στέλνουμε μήνυμα προς τη κυβέρνηση και τους εργοδότες : Εάν νομίζετε πως οι εργαζόμενοι του πιο κερδοφόρου κλάδου μέχρι σήμερα , οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία , στις επισιτιστικές επιχειρήσεις , στα catering , θα πιστέψουν στα νέο αφήγημα , είστε βαθιά νυχτωμένοι! Έχουμε πείρα πλέον. Μέσα σε λίγα χρόνια περάσαμε και από κρίση και από ανάπτυξη.

Το ξέρουμε καλά , δε πέφτουμε στη παγίδα! Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας , όσο αφορά το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων ήρθαν για να μείνουν . Όπως και ο ιός.

Η μείωση των μισθών στο 50% , η απαγόρευση της απεργίας, τα 10ωρα , η εξαντλητική δουλειά , το νέο σχέδιο για δουλεμπόριο , ήρθαν για να μείνουν. Θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον αντεργατικό νομικό πλαίσιο , που κάνει σμπαράλια τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, που καταργεί τη μόνιμη σταθερή δουλειά, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Ασφάλιση.

Το λέμε αυτό γιατί ενώ προβάλουν το ζήτημα ότι διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η πανδημία , δε βγάζουν άχνα για το μετά. Κανένας από αυτούς δε τολμά να απαντήσει δημόσια στην ερώτηση για το αν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά , με τα ίδια δικαιώματα ,με τους ίδιους μισθούς.

Το Συνδικάτο μας συνεχίζει με όλα τα απαραίτητα μέτρα τη λειτουργία του. Συνεχίζει τη προσπάθεια και τη προετοιμασία ώστε να αντιδράσουμε άμεσα και μαζικά, με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Δεν θα αφήσουμε την απάντηση μας για μετά.

Οργανώνουμε στη πράξη το σύνθημα ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ. Το Συνδικάτο της Αττικης με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης συγκροτήσαμε επιτροπή αλληλεγγύης. Ώστε κανένας συνάδελφος να μην είναι μόνος του. Τώρα είναι ώρα για να σηκωθούμε όλοι όρθιοι και να παλέψουμε, για αυτό θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη λείψουν τουλάχιστον τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης από κανέναν, Για να διασφαλίσουμε ότι θα μείνουμε σπίτια μας με ρεύμα ,νερό , τηλέφωνο.

Τώρα και, όχι μετά την επιδημία, θα παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μη πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας , το εισόδημα μας, τη δουλειά μας.

Καλούμε από σήμερα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής τα παραρτήματα του Συνδικάτου , όλους τους εργαζόμενους του κλάδου , να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στη κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να σπάσουμε τη σιωπή. Να ακουστεί και η δική μας φωνή , οι δικές μας διεκδικήσεις που αφορούν τα δικά μας συμφέροντα.

Απευθύνουμε ξεχωριστό κάλεσμα στους συναδέλφους διανομείς ,τους ψήστες ,τους μπουφετζήδες στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Στις 28 του Απρίλη κόντρα στη τρομοκρατία και το φόβο , με κάθε μέσο και τρόπο να ακουστεί δυνατά το σύνθημα ΌΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ, ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , 8 ΩΡΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους εξτρατζίδες, στους συμβασιούχους , σε όσους σήμερα είναι εκτός του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης. Στις 28 ΑΠΡΊΛΗ να κλιμακωθεί η προσπάθεια ώστε κανένας μη μείνει χωρίς εισόδημα, να διεκδικήσουμε να πάρουν τα 800 ευρώ όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, να μειωθεί το ενοίκιο σε όλους , να γίνει παύση πληρωμών σε ρεύμα , νερό , Τράπεζες.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ, Η ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥς ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.

 

Τσιαούσης Κυριάκος

Γεγονός είναι ότι μετά και από το αρχικό «μούδιασμα» των εργαζομένων απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο, ήδη συνειδητοποιείται   το πως αυτή η νέα κατάσταση τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ως Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του ο κορωνοιός φροντίσαμε όχι μόνο να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος που μας απειλεί όλους αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Η στάση αυτή ήταν και παραμένει ως συνέπεια της υπεύθυνης στάσης μας σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των ίδιων των ζωών μας και καμία συναίνεση δεν εκφράζει απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι του προβλήματος και σίγουρα όχι τη λύση του.

Τα παραπάνω τα πιστεύουμε με απόλυτη σιγουριά παρατηρώντας και αυτήν την νέα άσχημη κατάσταση την οποία αναφέραμε. Αυτά τα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ακριβώς προϊόν της πολιτικής της κυβέρνησης, της επιλογής της για άλλη μια φορά να στηρίξει τα έτσι και αλλιώς ισχυρά συμφέροντα των λίγων, των μεγαλοξενοδόχων και γενικά των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Φυσικά αυτό γίνεται σε βάρος των πολλών, των εργαζόμενων του κλάδου που είναι οι ίδιοι που πλήρωσαν ακριβά και το «στραβοπάτημα» που μεσολάβησε την περίοδο 2011-2012 αλλά και τα συνεχή ρεκόρ σε μια σειρά δείκτες που ακολούθησαν μετέπειτα μέχρι και σήμερα. Με λίγα λόγια πλήρωσαν ακριβά τα τεράστια κέρδη αυτών που η κυβέρνηση στηρίζει και εν μέσω πανδημίας σε βάρος όλων μας.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, όταν αναφερόμαστε στον Τουρισμό-Επισιτισμό σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε σε έναν κλάδο στον οποίο απασχολούνται σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι δηλαδή πάνω από το 7% του συνόλου των εργαζομένων. Μια εκτίμηση μετριοπαθή μιας και στα επίσημα στοιχεία δεν συγκαταλέγονται αρκετοί εργαζόμενοι που καταδικάζονται στην ανασφάλιστη εργασία, σε ανορθόδοξες, όπως λένε κάποιοι, εργασιακές σχέσεις στον κλάδο.

Ο κλάδος αυτός, όπως και σε όλη την χώρα, με «ναυαρχίδες» σε επίπεδο ΠΚΜ την Χαλκιδική και την ίδια την Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζεται ως στυλοβάτης της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να απολαμβάνουν την απόλυτη στήριξη των κυβερνήσεων, παλιών και νέων, πλειοψηφιών σε Δήμους και Περιφέρεια και σε μια σειρά άλλους φορείς με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με αυτά τα δεδομένα αν παρατηρήσει κανείς πως εξελίχτηκαν τα πράγματα θα διαπιστώσει και την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία στεκόμαστε. Η επίθεση της εργοδοσίας με αφορμή τον κορωνοϊό κλιμακώθηκε μέρες πριν η κυβέρνηση εξαγγείλει τα όποια μέτρα.

          Πραγματοποίησε απολύσεις

Δεκάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε λίγες μέρες σε ξενοδοχεία όπως το Grand Hotel, το Excelsior, το City, το Αιγαίον κ.α. Το ίδιο συνέβη και στον επισιτισμό σε μια σειρά χώρους όπως το Noon, τα Baristart, τα 22 σουβλάκια κ.α.

          Καταπάτησε τις άδειες των εργαζομένων

Και αυτό έγινε σχεδόν στο σύνολο των χώρων δουλειάς, με μπροστάρηδες μεγάλες επιχειρήσεις όπως το Makedonia Palace.

          Επέβαλλε αρνητικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, μείωσε τα μεροκάματα, τον εργάσιμο χρόνο

Φαινόμενο που εξαπλώθηκε σε πάρα πολλούς χώρους το City, το Mandrinos , το MET κ.α.

Αυτές τις ενέργειες ήρθε και νομιμοποίησε η κυβέρνηση η οποία κατά τα άλλα παρουσιάζεται ως προστάτης μας. Αυτές τις «ισορροπίες» ευλόγησε μοιράζοντας ευχολόγια και κάποια ψίχουλα προκειμένου να αποτρέψει την αντίδραση από πλευράς εργαζομένων, την στιγμή που μάλιστα μας κουνάει και το δάχτυλο κατηγορώντας μας για θέματα περί ατομικής ευθύνης.

Να θυμίσουμε επίσης σε αυτό το σημείο ότι μέρες πριν ξεκινήσουν το καθημερινό «αφήγημά» τους στα ΜΜΕ σφύριζαν αδιάφορα στις διεκδικήσεις μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τα βασικά έστω μέσα προστασίας όπως γάντια, μάσκες κλπ. Φαινόμενο που συνεχίζεται σε πολλούς χώρους και φυσικά δεν έλειψαν και τα τραγελαφικά της υπόθεσης όπως για παράδειγμα στο MEDITERRANEAN PALACE HOTEL που οι προϊστάμενοι ζητούσαν από groom και receptionist να κυνηγάνε πελάτες να τους θερμομετρήσουν.

Φυσικά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, το αντίθετο γιγαντώνονται.

          Οι απολύσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται όπως για παράδειγμα σε καταστήματα Coffee Island και Fratzolino.

          Η απλήρωτη εργασία εξαπλώνεται όπως στα Plaisir, στο κυλικείο της ΧΑΝΘ κ.α.

          Σε ορισμένους χώρους η δουλειά εντατικοποιείται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων κυρίως σε ειδικότητες όπως αυτή των διανομέων οι οποίοι πιέζονται στο τρέξιμο πάνω σε δυο ρόδες. Μάλιστα να αναφέρουμε εδώ ότι δεν λείπουν οι καταγγελίες συναδέλφων μας οι οποίοι έχουν πιεστεί από την εργοδοσία να παραδώσουν παραγγελίες σε νοσοκομεία, ακόμα και στο ΑΧΕΠΑ – σημείο αναφοράς για τον ιό χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Τεράστιο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη χρονική στιγμή που θα πραγματοποιούνταν η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Τα κυβερνητικά και όχι μόνο επιτελεία τα οποία κόπτονται για το αν και πότε θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ξαναλειτουργήσουν με τρόπο τέτοιο που να μείνουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητες, δείχνουν για άλλη μια φορά για ποιους έχουν έγνοια. Το θράσος τους μάλιστα φτάνει σε τέτοιο σημείο που μελετάνε τρόπους με τους οποίους και με αφορμή την πανδημία οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θα μπορέσουν να προσπεράσουν «ανταγωνιστικές» χώρες.

Αντίθετα η δική μας έγνοια είναι πάλι για αυτούς που πληρώνουν το «μάρμαρο». Δηλαδή τους εργαζόμενους.

Ήδη είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι μας που έχουν «παγώσει», με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αν για φέτος θα καταφέρουν να εργαστούν. Αν και πόσα μεροκάματα θα μπορέσουν να κάνουν. Αυτό αφορά εργαζόμενους σε μεγάλα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής όπως το SANI, το ΠΑΛΛΗΝΗ αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία όπως το ΔΑΦΝΗ στη Χανιώτη ή το ΑΘΗΝΑ στη Νικήτη. Αφορά εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους όπως το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι το οποίο έχει ήδη «ακυρώσει» εργαζόμενους. Στην ίδια μοίρα είναι και οι εργαζόμενοι που θα εργάζονταν εποχικά στην Πιερία και αλλού ή ακόμα και εκτός Περιφέρειας, εργαζόμενοι με τους οποίους μιλάμε και οι οποίοι έχουν απομείνει στην αβεβαιότητα μιας και ήταν να εργαστούν σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος.

Αυτή είναι λοιπόν η νέα κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Να και γιατί αποτελεί πρόκληση για εμάς το να βλέπουμε φορείς όπως ο ΣΕΤΕ ή η ΠΟΞ να ζητούν και νέα μέτρα. Μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερο ζεστό χρήμα, νέες ελαφρύνσεις, τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα πιο απροκάλυπτα αυτά που θέλουν σε βάρος των εργαζόμενων. Μάλιστα μετά από όλα αυτά, ορισμένοι μεγαλοεργοδότες για να φτιάξουν και το προφίλ τους, δε διστάζουν να αυτοπροβάλλονται και ως σωτήρες μέσα από ορισμένες «δωρεές»

Και βέβαια εδώ να αναφέρουμε ότι σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και μια σειρά άλλα ιδιαίτερα ζητήματα.

          Ήδη έρχονται νέες καταγγελίες για εργαζόμενους που οδηγούνται σε μια κατάσταση που αδυνατούν να καλύψουν και τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες.

          Υπάρχουν συνάδελφοι, μετανάστες που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς και να χάσουν με αυτόν τον τρόπο τα πολύτιμα για τους ίδιους ένσημα (πέρα από τα χρήματα που κάθε χρόνο δίνουν) με τα οποία εξασφαλίζουν την άδεια παραμονής στη χώρα.

          Είναι πάρα πολλά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν σε ιδιωτικές και δημόσιες σχολές και τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όλοι όσοι αναφέραμε είναι οι ίδιοι που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διαλυμένο σύστημα υγείας το οποίο στέκεται ακόμα όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων σε αυτό. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παράλυτο κράτος στο κομμάτι που σχετίζεται με τους ελεγκτικούς φορείς που θεωρητικά μας προστατεύουν από την εργοδοτική ασυδοσία και όχι μόνο. Οι ίδιοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αθέτηση υποσχέσεων όπως για παράδειγμα ότι όλα τα παιδιά θα παραλάμβαναν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε περίπτωση που δεν τον διαθέτουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν έστω και την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Όλα αυτά και πολλά ακόμη δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Ευθύνη για αυτά έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, ευθύνη έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ας μην μυξοκλαίει σαν απατημένη σύζυγος γιατί ακριβώς τα ίδια συμφέροντα εξυπηρέτησε. Ευθύνη έχουν στην τελική και όλες αυτές οι δυνάμεις που υπερασπίζονται αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Ευθύνες λοιπόν με ονοματεπώνυμο μιας και δεν γνωριζόμαστε σήμερα.

Και μιας και λέμε για ευθύνες να μην ξεχάσουμε και τα «φιλότιμα» παιδιά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ποια είναι η στάση τους απέναντι σε όλα αυτά; Αν και έχουμε σταθεί αρκετά και επανειλημμένα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό αξίζει να αναφέρουμε κανά δυο παραδείγματα ακόμη. Οι ίδιες δυνάμεις ως πλειοψηφία στο ΕΚΘ απλά έκλεισαν το Εργατικό Κέντρο και πήγαν σπίτια τους και στο διασπαστικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όσο τους είδατε τους είδαμε και εμείς. Για τους ανθρώπους της εργοδοσίας που πλειοψηφούν σε φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής ούτε συζήτηση.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, κι όχι μόνο, θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε και την σημερινή συνέντευξη τύπου και να στείλουμε το μήνυμα μας προς τους συναδέλφους μας:

Όπως πάντα έτσι και τώρα κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνος. Μαζί μέσα από τα σωματεία μας, συλλογικά μπορούμε όχι μόνο να αναχαιτίσουμε και αυτήν την επίθεση αλλά να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την κρίση έτσι ώστε να βγούμε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Να δώσουμε την δική μας απάντηση προς την κυβέρνηση πρώτα και κύρια αλλά και όλους τους υπόλοιπους που ανασαίνουν τον ίδιο αέρα «ανάπτυξης», τους υπερασπιστές της μεγαλοεργοδοσίας.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Προστατευτικές μάσκες βάζουμε το στόμα μας, όμως δεν κλείνει. Θα εντείνουμε, θα κλιμακώσουμε την δράση μας.

Ως Συνδικάτο και σε αυτήν την μάχη είμαστε στην πρώτη γραμμή. Δεν σταματάμε την προσπάθεια για οργάνωση και αγώνα για διεκδίκηση αυτών που αντικειμενικά δικαιούμαστε. Το πλαίσιο πάλης μας με αφορμή τον κορωνοϊό ήδη αναφέρθηκε και δεν θα επαναλάβουμε.

Επίσης ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους όπως κάναμε στις 7 του Απρίλη με τους εργαζόμενους στην υγεία και όχι μόνο, όπως θα κάνουμε και στις 15 του μήνα με τους συναδέλφους στα σούπερ μάρκετ.

Κλείνουμε με ένα σχόλιο. Αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία είναι πολύ σημαντική και για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Επιβεβαιώνεται πως ακόμα και μια πανδημία μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να ξεγυμνώσει και να αναδείξει τα αδιέξοδα αυτού του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, αυτού του μοντέλου ανάπτυξης. Το ότι είναι πια καιρός να σκεφτούμε σοβαρά το πως να οργανώσουμε τη ζωή μας όχι με κριτήριο το κέρδος των αχρείαστων αλλά με κριτήριο την ασφάλεια και την ευημερία αυτών που πραγματικά παράγουν.

Κώστας Γιαννόπουλος

Θέλουμε να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ζούμε σε ένα νησί που πάνω από 20.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, αρκετές ακόμη χιλιάδες εργάζονται σε εποχικά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον αυτόν, γενικώς κάθε δραστηριότητα είναι λιγότερο ή περισσότερο συνδεμένη με τον τουρισμό.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τέτοιον καιρό κάθε χρόνο, όσο αιματηρές οικονομίες και να έχουν κάνει, έχουν στην κυριολεξία «στεγνώσει» από λεφτά και περιμένουν να αρχίσουν σταδιακά να προσλαμβάνονται για να πληρωθούν τον πρώτο ολόκληρο μισθό τον Ιούνιο, ακόμα και τον Ιούλιο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δική μας επιλογή να είμαστε εποχικά άνεργοι. Απλά στον τόπο που ζούμε το χειμώνα δεν υπάρχει δουλειά.

Τη μονοκαλλιέργεια ενός κλάδου της οικονομίας τόσο ευαίσθητου στις διεθνείς εξελίξεις, επίσης δεν τη διαλέξαμε εμείς. Την επέλεξαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα διεθνή μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και θησαυρίζουν από αυτόν, όταν ένας εργαζόμενος του κλάδου έχει εισόδημα κατά μέσο όρο από 6 ως 8.000 ευρώ το χρόνο. Και το κράτος, οι κυβερνήσεις τους στήριξαν αδρά!

Ποιος δε θυμάται αλήθεια το χαρακτηρισμό «ατμομηχανή της οικονομίας» που είχαν δώσει στον τουρισμό οι κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Στο νησί που ζούμε, την τελευταία δεκαετία, όταν άλλοι κλάδοι πανελλαδικά καταρρακώθηκαν από την κρίση, χτίστηκαν δεκάδες χιλιάδες νέες κλίνες πεντάστερων ξενοδοχείων. Και χτίστηκαν στην κυριολεξία πάνω στις πλάτες μας. Με μισθούς και με σύνθεση προσωπικού μειωμένα, με την εντατικοποίηση της δουλειάς στο κόκκινο. Στην ετήσια λίστα με τις 30 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου φιγουράρισαν πολλές χρονιές στις πρώτες θέσεις μεγαλοξενοδόχοι από τη Ρόδο. Και κατά κανόνα από αυτούς που δεν εφάρμοζαν την Συλλογική Σύμβαση.

Φέτος λοιπόν, που η τουριστική σαιζόν, αν υπάρξει, θα είναι μικρή σε διάρκεια και με ελάχιστες πληρότητες, φέτος που είναι πολύ πιθανό ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καθόλου, οι μεγαλοξενοδόχοι, αυτοί που θησαύρισαν από τη δική μας δουλειά, που σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος έκαναν τζίρο πάνω από ένα δις το χρόνο μόνο στη Ρόδο, είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ήδη, όσοι σχεδιάζουν να ανοίξουν ξεκαθαρίζουν ότι θα προσλάβουν μόνο όσους εκτιμούν ότι έχουν ανάγκη και κάνοντάς τους λάστιχο. Άλλοι θα ανοίξουν ορισμένες μόνο από τις πολλές μονάδες που έχουν. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι; Στον Καιάδα! O ΣΕΤΕ το είπε εντελώς κυνικά: πολλοί θα μείνουν άνεργοι.

Βεβαίως εμείς στη Ρόδο εκτός από όλα τα υπόλοιπα έχουμε και την τιμή, η ηγεσία του Σωματείου μας να έχει υπογράψει την πρώτη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου στην Ελλάδα με καινούριες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε κάποιο εργοδότη!

Μαζεύτηκαν όλοι μαζί στο γραφείο του Περιφερειάρχη για να μας πουν ότι η Ρόδος είναι πρωτοπόρα στην «κοινωνική συναίνεση». Να λοιπόν πως την εννοούν τη συναίνεση οι ξενοδόχοι. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν λέμε ξενοδόχους, δεν εννοούμε τα rooms to let. Εννοούμε το ισχυρό και συγκεντρωμένο τουριστικό κεφάλαιο του νησιού.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους συναδέλφους μας, που κατανοούμε την αγωνία τους γιατί τη ζούμε κι εμείς, ότι δεν έχει νόημα να αγωνιούμε και να ελπίζουμε κρεμασμένοι από τα χείλη των υπουργών ή των μεγαλοξενοδόχων. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση φέτος θα είναι άσχημη. Το θέμα είναι να την υποδεχτούμε όρθιοι και να παλέψουμε να μείνουν στα χαρτιά αυτά που σχεδιάζουν.

Τέλος να στείλουμε μήνυμα και στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής μας, ότι αν νομίζουν ότι πατώντας πάνω στην αγωνία και στην ανάγκη των εργαζομένων για μεροκάματο θα περάσουν ότι θέλουν, είναι γελασμένοι.

 

Ιωάννα Λάμπρου

Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή μας κουβέντα με την κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας με τον κορονοιο, η κυβέρνηση έχει αναγάγει την ατομική ευθύνη σε φάρμακο δια πάσα νόσου. Καμία συζήτηση για την κρατική ευθύνη, καμία κουβέντα για την χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων, καμία κουβέντα για τα 30.000 κενά νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα.

Στην Κω με 35χιλ μόνιμους κατοίκους που πολλαπλασιάζονται με τους εποχικούς εργαζόμενους που έρχονται και τα εκατομμύρια επισκεπτών το καλοκαίρι,   λείπουν περίπου 100 νοσηλευτές και γιατροί από το νοσοκομείο το οποίο δεν έχει πνευμονολόγο, δεύτερο παιδίατρο, ογκολόγο ,ΜΕΘ κ.α. Σε ένα νησί που διαφημίζεται ως 4ος τουριστικός προορισμός, που διαφημίζεται σα νησί του Ιπποκράτη, που κατέγραψε την σαιζόν του 2019 1,5 εκ τουρίστες. Με 295 ξεν/χεία ,με την πλειοψηφία να είναι 4αστερα και 5αστερα. Παρόλα αυτά ακόμα και για αυτήν την αναπτυγμένη τουριστική υποδομή το νοσοκομείο της Κω παραμένει εγκληματικά υποστελεχωμένο.

Με δύο κουβέντες μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση μας απέναντι στο κορονοιο, ανοχύρωτη πόλη.. τρέμει το φυλλοκάρδι μας αν συμβεί κάτι…. Δεν μένουμε όμως με σταυρωμένα χέρια, το μένουμε σπίτι δε σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλοί. Κι εδώ στην Κω στις 7 Απρίλη ενώσαμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς με τα δεκάδες σωματεία και συλλογικούς φορείς και διεκδικήσαμε τα αυτονόητα..

Η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες , όπως και των προηγούμενων. Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό στα αιτήματα των υγειονομικών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με καλύτερους όρους την υγεία του λαού μας.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται κι η κυβέρνηση σε ότι αφορά και τα εργασιακά δικαιώματα , θέλει να τα βάλει καραντίνα. Οι απανωτές αντεργατικές ΠΝΠ ετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη μέρα, φορτώνοντας για μια άλλη φορά στις πλάτες των εργαζομένων το ξεπέρασμα της πανδημίας.

Στην κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και ΜΑΠ μετά την κήρυξη των μέτρων ,σε επικοινωνία με το ΣΕΠΕ της Κω το οποίο έχει σταματήσει τους ελέγχους σε χώρους δουλειάς ,μας παρέπεμψαν στο ΚΕΠΕΚ Πειραιά!!!!! για να γίνει τηλεφωνική σύσταση στα ξενοδοχεία-εργοτάξια που είχαμε καταγγελίες πως δεν τηρούσαν τα μέτρα. Το ΣΕΠΕ που εδρεύει στην Κω καλύπτει όλα το Β Συγκ/μα και απαρτίζεται από 3 υπαλλήλους από τους οποίος μόνο ο προϊστάμενος μπορεί να κάνει ελέγχους.

Τώρα σε ότι αφορά τον κλάδο μας η κατάσταση προδιαγράφεται εφιαλτική για τους εργαζόμενους, ειδικότερα στην Κω η πλειοψηφία των εργαζομένων κινείται γύρω από τον τουρισμό, υπάρχουν γύρω στους 12.000 εργαζόμενους εποχιακοί τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον επισιτισμό, μαγαζιά με τουριστικά είδη, με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κτλ

Καλούμαστε να επιβιώσουμε με 4- 5 μήνες δουλειάς στην καλύτερη περίπτωση.. τώρα το χειμώνα επιδοτούμαστε με 3 μήνες και 5 ημέρες ανεργίας, υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που απασχολούνται μόνο στο κλάδο, μάνα πατέρας, παιδιά.. σήμερα υπάρχουν σπίτια ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν έχουν να πάρουν ούτε ψωμί.. να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα, κι έρχεται ΠΑΣΧΑ τα τραπέζια είναι άδεια..

Η επιδότηση για 2 μήνες και αυτό όχι για όλους αφού αποκλείονται εκατοντάδες άνεργοι που έληξε το επίδομα ανεργίας το 2019, είναι ψίχουλα αν προσθέσουμε ότι το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο στην Κω από άλλες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι στην Κω έχουν πικρή εμπειρία σε μια κρίση στον κλάδο όπως αυτή και αν κάθε φορά εμφανίζεται και τι αποτέλεσμα θα έχει στη ζωή τους. Δεν είμαστε μακριά από το σεισμό του 2017 που έκλεισαν ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι έμειναν στον αέρα, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το νόμο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους, ή την χρεωκοπία της Thomas Cook που μέσα σε μια νύχτα έμειναν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι και πολλούς από αυτούς σήμερα δε δικαιούνται τους 2 μήνες επιδότησης αφού έχει λήξει η τακτική τους επιδότηση τον Δεκέμβρη του 2019.

Η ανασφάλεια και το άγχος για το αύριο σκεπάζει τα σπίτια των εργαζομένων του κλάδου. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί με τα μνημόνια συμπληρώνουν ένα αντεργατικό αντιλαϊκό κοκτέιλ που καλούνται οι εργαζόμενοι να το πιουν μέχρι τελευταία σταγόνα, έτσι ώστε όλοι μαζί , σαν μια οικογένεια όπως επικαλούνται η κυβέρνηση, η μεγάλη εργοδοσία να ξεπεράσουμε κι αυτή την κατάσταση. Όποτε θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα, να καταργήσουν κι άλλα δικαιώματα επικαλούνται την εθνική ομοψυχία, πως όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Άραγε στα τεράστια κέρδη των τελευταίων χρόνων εν μέσω κρίσης που είχε το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο ήμασταν όλοι μαζί;;; Να θυμίσουμε ότι η ξενοδοχεία εδώ έκανε πάρτι με τα μνημόνια και υπογράφηκαν πάνω από 40 επιχειρησιακές συμβάσεις και εκατοντάδες ατομικές για το καλό της εθνικής ομοψυχίας και της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού που σήμερα με την πανδημία μας θυμίζει το παραμύθι με τον βασιλιά γυμνό..

Τώρα για την Κω πολλά σενάρια ακούγονται και στην περιοχή μας, για πότε και αν ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν. Ακούμε από άνοιγμα ξενοδοχείων τον Ιούλη, μέχρι να μην ανοίξουν καθόλου και φυσικά αυτό που ακούγεται πολύ ξεκάθαρα είναι το μειωμένο προσωπικό που συνδυάζεται με μείωση μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σκέψεις των μεγάλων ξεν/κών στελεχών και πρακτόρων αν θα ανοίξουν φέτος δεν είναι αν θα έχουν κέρδος -αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διασφαλισμένο- αλλά τι ζημιά θα έχουν αν με το δεδομένο του ιου προκύψει περιστατικό ίασης, πως θα αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο αλλά και τις αποζημιώσεις που μπορεί να ζητήσουν οι πελάτες.

Επίσης αυτό που κρύβεται πίσω από την αγωνία των τοπικών δημοτικών, περιφερειακών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης ,με την λήψη των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας κλπ ,δεν είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά η διασφάλιση του brand name που τώρα μπορεί να στηριχθεί και στον "υγιή προορισμό" για γερό διαπραγματευτικό και διαφημιστικό ατού για το αύριο , συμβαδίζοντας με τους σχεδιασμούς του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το σημείο να πούμε για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν στην Κω οι 3,5 χιλ εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στο HOT SPOT, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και τους οποίους γκετοποιούν για να μην χαλάσει η εικόνα του τουρισμού, αλλά τους χρησιμοποιούν μεγαλοξενοδόχοι με μεροκάματα των 10 ευρώ και είχαμε κι ένα περιστατικό ξυλοδαρμού όταν «τόλμησε» ένας μετανάστης να ζητήσει τα λεφτά του.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, όλα αυτά τα χρόνια με αύξηση των τουριστικών κερδών , δεν είδαμε καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Ούτε καλύτερους μισθούς. Το αντίθετο είδαμε. Αρκετά .. ως εδώ. Το πλαίσιο αιτημάτων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.. οι μεγαλοξενοδόχοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, των υπόλοιπων κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, έχουν τη στήριξη των Δήμων της Περιφέρειας.

Αυτοί κάνουν τους σχεδιασμούς τους, πρέπει να κάνουμε κι εμείς τους δικούς μας.

Η 1η Μάη είναι μπροστά μας, με αισιοδοξία και κουράγιο να δώσουμε την μάχη που έχουμε μπροστά μας, έχουμε περάσει κι άλλες δυσκολίες, αλλά δεν είμαστε μόνοι, έχουμε πείρα και θέσεις και θα παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους , τους ανέργους για τα αιτήματά μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο τους, να μην αποδεχτούν για ακόμα μία φορά να πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο. Κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος , εργαζόμενος στο τουρισμό μόνος του.

Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Με οδηγό το πλαίσιο αιτημάτων μας. Με αισιοδοξία και πείσμα για την επόμενη μέρα.

 

Στράτος Μανιαβός

Με τα ίδια περίπου λόγια για το Ρέθυμνο και την Κρήτη όπως και παντού, μπορεί κάποιος να περιγράψει την τραγική κατάσταση που ζουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι των ξενοδοχείων στη Κρήτη. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του επισιτισμού – τουρισμού που στη Κρήτη ξεπερνούν τις 50.000 , τουλάχιστον ένας ανά οικογένεια. καλούνται να πληρώσουν τη κρίση του κορονοιού και την χασούρα στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων με το μισθό τους, με την ασφάλιση τους, με την δουλειά τους, με την υγεία και τη ζωή τους, κυριολεκτικά.

Το έδαφος προετοιμάζεται καθημερινά ώστε από την επόμενη κιόλας μέρα όποτε είναι αυτή, οι εργαζόμενοι να έχουν πληρώσει ακριβά και αυτή τη φορά το μάρμαρο. Δεκάδες μονοπωλιακοί όμιλοι προειδοποιούν μέσω των Διευθυντών τους εργαζόμενους “να μην περιμένουν πολλά” φέτος, ότι δεν θα ανοίξουν ή θα ανοίξουν ορισμένα από τα ξενοδοχεία ενός ομίλου και όχι όλα όπως συμβαίνει στο Ρέθυμνο με την Γκρεκοτέλ, στα Χανιά με την Καλντέρα , επιχειρήσεις που αποτελούν ομίλους ηγέτες στην περιοχή μας δείγμα του τι θα συμβεί και σε μονάδες με μικρότερη δυναμική. Όσα ανοίξουν θα ανοίξουν προσλαμβάνοντας ξανά ένα μέρος του προσωπικού τους, με μειώσεις μισθών, με μισθούς κάτω από τα όσα προβλέπει η ΚΣΣΕ. κάτι που δεν διστάζουν να το ανακοινώσουν από πριν στους εργαζόμενους όπως στο Ξενοδοχείο Creta Sun στα Χανιά.

Την ίδια ώρα, μεγάλη τουριστική επιχείρηση έστειλε έγγραφο- δικαστικό εξώδικο σε 29 εποχιακούς οδηγούς Τουριστικών λεωφορείων ότι δεν θα τους επαναπροσλάβουν φέτος δείχνοντας τις προθέσεις αλλά και τους τρόπους που θα βρουν τα αφεντικά μας, πολύ περισσότερο οι ξενοδόχοι της περιοχής, έναντι του νόμιμου δικαιώματος της επαναπρόσληψης. Το αίτημα της επαναπρόσήψης όλων των ξενοδοχουπαλλήλων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στο Ρέθυμνο και συνολικά στη Κρήτη.

Απο την άλλη και οι επιχειρηματίες του Κλάδου μέσω των Ενώσεων τους και κυρίως μέσω αυτής του Ηρακλείου βρίσκονται σε αναβρασμό , καθημερινά θα λεγε κανείς μέσω ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου ζητούν ολοένα και περισσότερα από την κυβέρνηση ώστε να αναλάβει και το τελευταίο ευρώ που δεν θα μπει φέτος στα θησαυρισμένα τους ταμεία. Δημοσίευσαν κείμενο με 14 αιτήματα που επί της ουσίας τα θέλουν όλα, ακόμη και επιδότηση του μισού μισθού από το κράτος, μέχρι να επανέλθουν όπως λένε στους κανονικούς ρυθμούς εισπράξεων δηλαδή στους ξέφρενους ρυθμούς κερδοφορίας.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ανακαινίσεις , οι επεκτάσεις κλινών , το χτίσιμο νέων χλιδάτων ξενοδοχειακών μονάδων - μεγαθήριων απ ‘ άκη σε άκρη σε όλο το Νησί δείγμα του τι πλούτο έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια από την απλήρωτη εργασία μας. Υπερ-κέρδη που τους επιτρέπει να σκέφτονται και να προγραμματίζουν σε βάθος 2 – 3 χρόνων μπροστά.

Αλήθεια να ρωτήσουμε ; Ο Ξενοδοχοϋπάλληλος μπορεί τώρα να προγραμματίσει τη ζωή του, τώρα που πιθανόν να μην του έχει μείνει ούτε ευρώ από το ταμείο ανεργίας, πολύ πιθανόν να μην εντάχθηκε ποτέ στην παράταση του καθώς δεν το έλαβε ποτέ φέτος με τα κριτήρια που μπαίνουν. Πως ζει και πως θα ζήσει ο Ξενοδοχουπάλληλος που δούλεψε έως 4 μήνες πέρσι όπως η πλειοψηφία στον κλάδο στο Ρέθυμνο και δεν ξέρει φέτος πότε και αν θα ξαναπάρει κανονικό μισθό , ενώ τρέχουν κανονικά οι λογαριασμοί, τα ενοίκια κλπ.;;

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η επιτροπή αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων Ρεθύμνου, όπως και όλα τα σωματεία και οι επιτροπές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη Κρήτη, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα τα μεγαλύτερα σωματεία ξενοδοχουπαλλήλων του Νησιού, παραδομένα και πριν τη κρίση στα θέλω της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεων μείναν έναν μήνα στην αφάνεια, σε μια- δύο ανακοινώσεις με πνεύμα συμπόνοιας και κατανόησης για τις απώλειες των κερδών των ξενοδόχων.

Οι ανοιχτοί όμως χώροι δουλειάς όπως στον Επισιτισμό και πρόσφατα τα Ξενοδοχεία Πόλης και οι αμέτρητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες εκεί , οι μαζικές απολύσεις, οι παραιτήσεις με το μαχαίρι στο λαιμό , απαιτούσαν ανοιχτή δράση, παρεμβάσεις με κάθε τρόπο, πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας , κάτι που έγινε από τις δυνάμεις και μόνο από αυτές.

Με τη χρήση της τεχνολογίας , οργανώθηκε η συχνή επικοινωνία και επαφή, γράφτηκαν και στάλθηκαν πολλές επιστολές διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία , εποχιακών συναδέλφων που εξαιρούνταν απο τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης , νετλιβεράδων , σπουδαστών όπως της μετεκπαίδευσης στο Ηράκλειο που απαιτούν να επανενταχθούν άμεσα στο ταμείο ανεργίας που διέκοψαν αναγκαστικά για τις σπουδές τους. Μέσω των επιστολών διαμαρτυρίας οι συνάδελφοι μας εκφράζουν την αγωνία τους , τα αιτήματα τους , με τον δικό τους προσωπικό, ζωντανό τρόπο. Τα όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εξέφρασαν όλη αυτή τη περίοδο αναφέρονται ως αιτήματα , στο υπόμνημα, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Το υπόμνημα αυτό κατατέθηκε στη σημερινή μέρα δράσης που αποφασίσαμε ενιαία σε όλους τους τοπικούς ΟΑΕΔ της Κρήτης και αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης μεταξύ εργαζομένων αλλά και συσπείρωσης στη δράση που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Ήδη σχεδιάζουμε και άλλες συμβολικές συγκεντρώσεις για τη προβολή των δίκαιων αιτημάτων μας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους δουλειάς μέχρι την πρωτομαγιά.  

Για το κλείσιμο

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους και δεσμευόμαστε, για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να παρέμβουμε ξανά σύντομα με τον τρόπο αυτό.

Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι δεν πρόκειται να μας πετάξουν έξω από τους χώρους δουλειάς που είναι ακόμη σε λειτουργία. Εκεί θα είμαστε παρόντες, παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται.

Μαζί με τη σημερινή συνέντευξη κοινοποιούμε και όλο το κείμενο του υπομνήματος των 43 σωματείων του κλάδου προς την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τα κόμματα, περιμένοντας απάντηση.

Καλό Πάσχα, Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

43 Κλαδικών και Επιχειρησιακών Σωματείων

για την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων

των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων

στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

 

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Προς:

  1. Τον Πρωθυπουργό
  2. Τον Πρόεδρο της Βουλής
  3. Τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων
  4. Τον Υπουργό Εργασίας
  5. Τον Υπουργό Οικονομικών
  6. Τον Υπουργό Τουρισμού

Οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, συνολικά και κατά κλάδο, είναι για τους εργαζόμενους ψίχουλα και για τη μεγαλοεργοδοσία παντεσπάνι.

Για περιπτώσεις όπως αυτή των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες αφορά μόνο τους εποχικούς εργαζόμενους, των οποίων η επιδότηση έληξε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Πολλοί συνάδελφοι είναι αυτοί που δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα 400 ευρώ το μήνα, είτε γιατί δεν είχαν συμπληρώσει την προηγούμενη σεζόν τις 101 ασφαλιστικές ημέρες, είτε γιατί η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη. Αντίστοιχα χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι συνάδελφοι στον κλάδο ούτε έλαβαν, ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.

Σε αυτές τις συνθήκες, τα σωματεία μας δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Κανένα δικαίωμα να μην καταργηθεί, όπως αυτό της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν.

Η καραμέλα που αναμασούν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για την καταστροφή στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πείθει κανέναν ξενοδοχοϋπάλληλο, κανέναν εργαζόμενο σε επισιτιστικά μαγαζιά.

Μετά από 7 χρόνια ασύλληπτων εσόδων και κερδών, δεν θέλουν να χάσουν ούτε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων. Γι’ αυτό πίεζαν από τις αρχές Μάρτη την κυβέρνηση να κλείσει τις επιχειρήσεις, να αναστείλει τη λειτουργία και των εποχικών. Όχι μόνο δεν πλήρωσαν ούτε ένα ολόκληρο μισθό τον Μάρτη, αλλά πήραν αμέριστη στήριξη από την κυβέρνηση με φοροαπαλλαγές και αναστολή πληρωμών όλων τους των υποχρεώσεων σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα μάλιστα ζητούν κι άλλα, από το κράτος, αλλά κι από τους εργαζόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ζητούν να τους δώσουμε τα 800 ευρώ, που δεν έχουμε ακόμη πάρει, ή να δουλεύουμε τζάμπα.

Εκεί δε που βρίσκουν τους γνωστούς πρόθυμους «κοινωνικούς εταίρους» έχουμε και τα πρώτα δείγματα του τί μας περιμένει όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Στη Ρόδο το σωματείο-παράρτημα της Ένωσης Ξενοδόχων, μαζί με το Εργατικό κέντρο του οποίου μέλη της πλειοψηφίας φιγουράριζαν μαζί με τον μεγαλοξενοδόχο-δήμαρχο στο ίδιο δημοτικό ψηφοδέλτιο, υπέγραψαν τοπική κλαδική ΣΣΕ με μισθό για νέους κάτω των 25 και για όσους έχουν προϋπηρεσία μικρότερη από 3 σεζόν στον ίδιο εργοδότη, 100 ευρώ λιγότερα! Αυτή τη ΣΣΕ χαιρέτισε ο ισόβιος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που την χαρακτήρισε «ισχυρό βάθρο για την επόμενη μέρα». Και τέτοια μοιάζει να είναι για τη μεγαλοεργοδοσία που από τώρα «μαγειρεύει» για να μην θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της, αλλά και για να ξεμπερδέψει με όσα δικαιώματα μάς έχουν απομείνει.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι ελαστικά απασχολούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν, ακόμη και στην εποχή των κερδών, πρώτοι το μάρμαρο, με προσαρμογή όλης τους της ζωής στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων που τους απασχολούν όποτε, όπως και όπου θέλουν, για ένα κομμάτι ψωμί, κι αυτό όχι για όλο το χρόνο.

Τα σωματεία του κλάδου οργανώνουν από τώρα τον αγώνα, ώστε να μην φορτώσουν στην πλάτη μας την κρίση της πανδημίας.

Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα περιθώριο να μας ρίξουν στα αζήτητα, μέχρι να πάρει μπροστά η μηχανή του πανάκριβου εμπορεύματος που λέγεται τουρισμός, από τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι αποκλεισμένη η πλειοψηφία του λαού.

Ζητούμε να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα, που θεωρούμε δίκαια και αναγκαία για την επιβίωσή μας.

  1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές).
  2. Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.
  6. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Τα Κλαδικά Σωματεία

  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής
  2. Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
  3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
  4. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού -Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν.Αχαϊας
  5. Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας
  6. Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού & Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων
  7. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κως
  8. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Ζακύνθου
  9. Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων
  10. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου "ΤΑΛΩΣ"
  11. Ένωση Εργαζομένων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις και Επισιτιστικές Λήμνου
  12. Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου
  13. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείων - εστιατορίων και Συναφή Επαγγέλματα Ν. Λευκάδας και Επαρχίας Βόνιτσας
  14. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας και Φούρνων
  15. Σωματείο προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλληνίας - Ιθάκης
  16. Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας
  17. Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων
  18. Σωματείο Εργαζομένων σε Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου Αμαλιάδας
  19. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου
  20. Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν.Λέσβου
  21. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου.

 

Τα Επιχειρησιακά Σωματεία

Στην Αττική

  1. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Grand Resort Λαγονήσι
  2. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Marriott
  3. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου INTERCONTINENTAL
  4. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC
  5. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου ZAFOLIA
  6. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Crowne Plaza
  7. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Stanley
  8. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Novotel
  9. Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής
  10. Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία « Newrest Hellas υπηρεσίες τροφοδοσίας α.ε.

Στην Κέρκυρα

  1. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Bolentaco Limited
  2. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Louis "Νίκος Λέισος"
  3. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Louis "Ο Ποπολάρος"
  4. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Atlantica Grand Mediterraneo
  5. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Ikos Dassia
  6. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο La Grotta Verde
  7. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Pelekas Monastery
  8. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Sunshine Corfu
  9. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Sandy

Στη Ρόδο

  1. Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE» του ομίλου «ALDEMAR»
  2. Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «SHERATON»
  3. Σωματείο Εργαζομένων «MIRA MARE».

ADVERTORIALS