Ν. Μυλωνάς: Mε αφορμή τις εκλογές στο ΔΙΙΚ - Η Ιπποκρατική παρακαταθήκη είναι αναξιοποίητος πλούτος για το νησί μας

Ν. Μυλωνάς: Mε αφορμή τις εκλογές στο ΔΙΙΚ - Η Ιπποκρατική παρακαταθήκη είναι αναξιοποίητος πλούτος για το νησί μας

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά

Mε αφορμή τις εκλογές στο ΔΙΙΚ

Η Ιπποκρατική παρακαταθήκη είναι αναξιοποίητος πλούτος για το νησί μας

Η πρόσφατη εκλογο-απολογιστική συνέλευση, παρουσία 100 περίπου Κώων, ως επί το πλείστον πολιτικών παραγόντων και πολιτών που πιστεύουν στην σημασία των Ιπποκρατικών Ιδεών και την παρουσία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ), αξίζει τον πολιτικό σχολιασμό μας. Όχι τόσο γι αυτά που ειπωθήκαν ή αποσιωπήθηκαν όσο για την προοπτική του ιδρύματος.

  1. Το ΔΙΙΚ είναι ένα ημι-κρατικός θεσμός-νομικό ίδρυμα υπό κρατική εποπτεία που μπορεί να παίξει ένα φιλολαϊκό ρόλο στην κοινωνία μας, πέρα από τον επιστημονικό θεσμικό χαρακτήρα του. Η μέχρι τώρα 60-χρονη ύπαρξη του χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, με φθίνουσα διαδρομή δράσης (πάρα τις προσπάθειες των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων). Αποτέλεσμα: το Διεθνές του ιδρύματος (Καταστατικό ΔΙΙΚ αριθ.44567/10-8-1960 με Βασιλικό Διάταγμα αριθ.731/29-10-1960 υπαγόμενο υπ. οικονομικών με την περιουσία του να ελέγχεται από την επιτροπή κληροδοτημάτων)περιορίστηκε σε Εθνικό και τελικά σε τοπικό με περιορισμένη εμβέλεια και μικρή εκτίμηση στην τοπική κοινωνία. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για ένα θεσμό που ενδιαφέρει συνταξιούχους της Ιατρικής, μεγάλης ηλικίας δικηγόρους και μηχανικούς και μερικούς ιστοριοδίφες Ιπποκρατιστές. Από κοντά βεβαίως και η εκάστοτε τοπική πολιτική ηγεσία που επενδύει στην ιδεολογική, εμπορική-τουριστική και εν τέλει πολιτική εκμετάλλευση του ‘’Ιπποκρατικού τοπικού αποθέματος’’! Στην συνέλευση η παρουσία τρίτης και τετάρτης ηλικίας κυριάρχησε, ενώ απουσίαζε η νέα γενιά και η ευρύτητα αποδοχής.
  2. Το απερχόμενο συμβούλιο στον απολογισμό 2019-20, παρουσίασε έσοδα από εισφορές μελών 700 ευρώ ενώ στον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας προδιαγράφει 1000 ευρώ! Τα έσοδα από Δωρεές ήταν 10.000 ευρώ, από εισιτήρια επισκεπτών 1000 ευρώ και τα ίδια προβλέπονται την επόμενη περίοδο! Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα είναι αδύνατη η ύπαρξη του Ιδρύματος και ας μην μιλούμε για ρόλο Εθνικού και πολύ περισσότερο Διεθνούς επίπεδου. Τα 700 ευρώ συνδρομές των 20 ευρώ/άτομο σημαίνουν μόλις 35 ταμιακά εντάξει μέλη! Οι 10.000 ευρώ για 2 χρόνια σημαίνει ότι μόλις 5 επιχειρήσεις τον χρόνο νιώθουν την ανάγκη να δωρίσουν στο Ίδρυμα 1000 ευρώ! Επομένως είναι ανάγκη το Ίδρυμα να ανοιχτεί στους νέους, στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Νέα μέλη πρέπει να εγγραφούν με μια στοχευόμενη καμπάνια του νέου ΔΣ. Οι επιχειρήσεις του νησιού που εκμεταλλεύονται την Ιπποκρατική ιστορία πρέπει να κληθούν να δώσουν οικονομική πνοή στο ΔΙΙΚ με χορηγείς (οι όποιες μάλιστα) εκπίπτουν των φορολογικών τους υποχρεώσεων!
  3. Ο κ. Παυλίδης, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ως παλαιός πολιτικός, βλέποντας την οικονομική αδυναμία του ΔΙΙΚ αναζήτησε στην πολιτική την οικονομική στήριξη! Κατ αρχήν απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΔΙΙΚ, αλλά παρά τις υποσχέσεις δεν απέδωσαν. Στράφηκε στον Δήμο Κω και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Στον απολογισμό παρουσιάστηκαν ‘’υποσχέσεις’’ για χρηματοδότηση με 250.000+500.000=700.000 ευρώ με στόχο την ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Ιδρύματος. Όμως το ‘’πολιτικό χρήμα’’ στις μέρες μας είναι αβέβαιο! Δεν αποτελούν σίγουρες πηγές χρηματοδότησης, ιδίως αυτή την εποχή. Θα ήταν προτιμότερο να ζητηθεί απ ευθείας η κρατική επιχορήγηση του ΔΙΙΚ στην βάση ενός αναπτυξιακού προγράμματος μακράς πνοής που θα συντάσσονταν σε συνεργασία ΔΙΙΚ με τον Δήμο Κω και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς. Αυτά που το καταστατικό του ΔΙΙΚ προβλέπει και θεωρούνται μεγαλεπήβολα και ακατόρθωτα αποτελούν στόχους που μπορούν να υπηρετηθούν και να πραγματοποιηθούν αν γίνουν αντικείμενο συστηματικής προσπάθειας, εκμετάλλευσης των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας και παραγωγής, στην βάση της οικονομικής αυτοδυναμίας. Το ΔΙΙΚ μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα διεθνές δίκτυο Ιπποκρατικής ιστορίας της ιατρικής και ιατρικής δεοντολογίας αλλά και προώθησης των ιδεών του κοινωνικού χαρακτήρα της ιατρικής, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.  
  4. Η Ιπποκρατική παρακαταθήκη είναι αναξιοποίητος πλούτος για το νησί μας. Μέχρι τώρα δεν υπηρετήθηκε και δεν αναδείχθηκε! Μια επίσκεψη στον Χώρο του Πλατάνου, του Ασκληπιείου και τού ΔΙΙΚ είναι αρκετή για να δεις την απουσία προσοχής και προσπάθειας, την αδιαφορία και πιο πολύ την πολιτική υποκρισία του τόπου μας ( νέο νοσοκομείο, πανεπιστημιακή σχόλη, αθλητικά κέντρα, ναυπηγήσεις πλοίων εκατομμυρίων κλπ. Στην γειτονική πόλη του Πετρουμίου-Bodrum έχουν κατασκευάσει από την δεκαετία του 1990 το μεγάλο πολιτιστικό κέντρο ‘’ΗΡΟΔΟΤΟΣ’’ το οποίο φιλοξενεί όλες τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Εμείς εδώ την ιδία εποχή παρακαλούσαμε τους πολιτικούς να ονομάσουν το αεροδρόμιο Κω ‘’Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’! Τι σχέση έχει ο Ιπποκράτης με τις αερομεταφορές; ‘’Εξυπηρετεί τον τουρισμό και την πολιτική’’!

Ν. Μυλωνάς

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»  2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.  3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.

ADVERTORIALS