Ν. Μυλωνάς: Xωρίς τοπική πολιτική δεν μπορεί να πάει καλά η τουριστική σαιζόν!

Ν. Μυλωνάς: Xωρίς τοπική πολιτική δεν μπορεί να πάει καλά η τουριστική σαιζόν!

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς 

Xωρίς τοπική πολιτική δεν μπορεί να πάει καλά η τουριστική σαιζόν!

Η Αγγλική κυβέρνηση στην σημερινή ανακοίνωση της εξακολουθεί να μας θεώρει προβληματικό τουριστικό προορισμό! τόσο σαν χώρα όσο και σαν νησί. Για την χώρα η υπευθυνότητα είναι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Για το νησί μας όμως; Πώς να εξηγήσουμε όμως το γεγονός ότι μια σειρά ανταγωνιστικοί νησιώτικοι προορισμοί: Μάλτα, Μαδέρα, Βαλεαρίδες Νήσοι, Καραϊβική, μπήκαν στην πράσινη λίστα και εμείς παραμένουμε στην αποτρεπτική περιοχή; Αν δεν αναθέσουμε την εξήγηση στην μεταφυσική θα πρέπει να την ερμηνεύσουμε με φυσικούς όρους και να δούμε ευθύνες και προ πάντων αλλαγή πολιτικής. Αλλιώς ο οικονομικός όλεθρος είναι προ των πυλών.

  1. Η Αγγλία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες της πανδημίας το 2020. Μελέτες που έκαναν στους επιστρέφοντες Βρετανούς τουρίστες το 2020, ανέδειξαν την ευθύνη των τουριστών στην έκταση, την ένταση αλλά και στην μετάλλαξη του κορωνοΐού που σάρωσε την Μ. Βρετανία. Επέκριναν μάλιστα ειδικά την Χώρα μας για την έλλειψη ελέγχων μετακινήσεων και τα περιορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφήρμοσε. Είναι λογικό η Κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να μην επιτρέψει να επαναληφτεί το 2020. Γι αυτό εξάρτησε την δυνατότητα ταξιδιών των πολιτών της το 2021 στο εξωτερικό με σύστημα χαρακτηρισμού των τουριστικών χωρών και περιοχών σε 3 ζώνες: κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο (a traffic light system) με υποχρεωτικό τεστ επιστροφής-εισόδου στην Μ. Βρετανία. Το traffic light system καθορίζεται από το αποτέλεσμα των στοιχείων για κάθε χώρα και κάθε τόπο τουριστικού προορισμού για : 1) το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί 2) το ποσοστό μόλυνσης του συνολικού πληθυσμού 3) την γονιδιακή αλληλοσυσχέτιση των δεδομένων.

Τέλος Μάιου Το traffic light system εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πράσινη! Όλοι περίμεναν ότι τέλος Ιουνίου θα λυνόταν το πρόβλημα αλλά … πάλι στην γκρίζα ζώνη! Προφανώς αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι ούτε το ποσοστό εμβολιασμού είναι καλό, ούτε τα κρούσματα έχουν περιοριστεί στον αναγκαίο αριθμό, ούτε η γονιδιακή αλληλοσυσχέτιση πήγε καλά. Τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο νησιού. Αυτά ήταν όμως αναμενόμενα και από τέλος Μαΐου θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός! Όμως δεν είδαμε να υπαρχει εγρήγορση και ούτε έγιναν ιδιαίτερα βήματα πλην της αύξησης των εμβολιασμών. Αντ’ αυτών υπουργός τουρισμού και πρωθυπουργός παρακαλούσαν τους συναδέλφους τους να δείξουν κατανόηση και να ανοίξουν τον τουρισμό! Τοπικά, με ευθύνη της τοπικής ηγεσίας δημιουργήθηκε κλίμα εφορίας με μεγάλα έργα που δρομολογούνται, με τεστ στους δρόμους και τις πλατειές. ΔΕΝ είχαμε κάποιο σχέδιο και φυσικά δεν είχαμε παρεμβάσεις που να δείχνουν το επείγον του προβλήματος και την σύνδεση του με την ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας.

  1. Οι εξελίξεις μας δείχνουν ότι υπαρχει μεγάλο περιθώριο να ασκηθεί ιδιαίτερη τοπική πολιτική στον νησιωτικό μας χώρο! Μάλτα, Μαδέρα, Βαλεαρίδες, Καραϊβική δείχνουν τον δρόμο! Που διαφέρουμε από αυτούς τους νησιώτικους τουριστικούς προορισμούς; Μα είναι φανερό! Στην πολιτική! Τα νησιά αυτά έχουν μεγάλα περιθώρια πολιτικού αυτοκαθορισμού λογω αποκέντρωσης και πολιτικής αυτοτέλειας. Γι αυτό άσκησαν με επιτυχία τοπική πολιτική που τους οδήγησε στην επιτυχία! Εμείς; Δεν δρούμε τοπικά! Περιμένουμε!
  2. Τελευταία, η κυβέρνηση αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ αντί να αποκεντρώσει το κράτος και να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινωνίες μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες και υπευθυνότητες και πόρους περιορίστηκε στον νεωτερισμό του εκλογικού συστήματος. Τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι το πρόβλημα μας είναι η απλή αναλογική και η εξ αυτής α-κυβερνησιμότητα των τοπικών κοινωνιών! Κούνια που τους κούναγε! Ο συγκεντρωτισμός και ο κομματικός έλεγχος είναι μια ιστορία που θα έχει συνέχεια. Η αποκέντρωση όμως του κράτους και η ενδυνάμωση των Δήμων και η αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών είναι το αίτημα των δύσκολων καιρών μας. Το άλλο θέμα είναι η απαλλαγη μας από το μόνο-παραγωγικό πρότυπο παραγωγής.  

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS