ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Από τη μία έστελναν παράνομους μετανάστες, από την άλλη εγκαινίαζαν θόλους...

Στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου περνά ο διαγωνισμός για τις νέες μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων Κω και Καλύμνου

perifereiaki.jpg
stighmiotipo-othonis-2026-06-10-153331.png
banner_900x200-(8).gif
Πολιτικη Τετάρτη, 9η Σεπτεμβρίου 2026

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε την πρόσκληση συμμετοχής των πέντε προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων

 

Στο επόμενο στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού περνά το έργο «Μονάδες Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων Δήμων Κω και Καλυμνίων μέσω ΣΔΙΤ», μετά την έγκριση από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του τεύχους πρόσκλησης συμμετοχής στον Ανταγωνιστικό Διάλογο. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην προώθηση των νέων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων των δύο νησιών,  ενός έργου τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, που έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και να κλείσει ένα ανοιχτό μέτωπο δεκαετιών.  Ο συνολικός  προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 130,00 εκατ. ευρώ, είναι δε το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα με χρηματοδότηση κατά 80% δημόσιους πόρους. 

Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί, με την προεπιλογή πέντε οικονομικών φορέων, οι οποίοι καλούνται πλέον να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση και συγκεκριμένα στο Στάδιο Β.Ι – Διάλογος.

Κατά το Στάδιο Β.Ι θα εξεταστούν οι τεχνικές, χρηματοοικονομικές και συμβατικές παράμετροι του έργου, προκειμένου να προσδιοριστούν οι βέλτιστες λύσεις και να οριστικοποιηθούν οι όροι για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Με την ολοκλήρωση του Διαλόγου θα διαμορφωθούν τα τελικά τεύχη του Σταδίου Β.ΙΙ και οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Κύριος του έργου είναι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει καθήκοντα Αναθέτουσας Αρχής για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση της Σύμπραξης έως την ημερομηνία διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του έργου, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο φορέων.

Το έργο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων των δύο νησιών, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης και στον σημαντικό περιορισμό των υπολειμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.

Περιλαμβάνει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των νέων υποδομών, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

  • Η κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων στην Κω.

  • Η κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Προεπεξεργασίας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στην Κάλυμνο.

  • Η κατασκευή και λειτουργία νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κω.

Η συνολική δυναμικότητα των δύο μονάδων ανέρχεται σε περίπου 46.200 τόνους αποβλήτων ετησίως.

Μέσω του  μεγάλου αυτού περιβαλλοντικού έργου,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου προωθούν τις αναγκαίες υποδομές για τη μετάβαση της Κω και της Καλύμνου σε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την κάλυψη των μακροχρόνιων αναγκών των δύο νησιών.

Το Γραφείο Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ypografi-symvasis-rodou.jpg
Δήμος Ρόδου και ξενοδόχοι διαθέτουν 705.600 ευρώ για τη στελέχωση του νοσοκομείου της Ρόδου

Τριετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την πρόσληψη 23 υγειονομικών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξετάζει την ένταξη του νησιού στις άγονες περιοχές κατηγορίας Α΄.

stighmiotipo-othonis-2026-10-25-103318.png
Συνάντηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Κω με την Πρέσβη της Νορβηγίας, Mrs. Harriet E. Berg

Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κω συναντήθηκαν με την Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Harriet E. Berg, συζητώντας για θέματα συνεργασίας και το έργο της ομάδας στην τοπική κοινωνία

01.jpeg
Γ. Νικητιάδης στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Εθνική ανάγκη η αναπτυξιακή θωράκιση των νησιών μας

Στην ανάγκη αναπτυξιακής και αμυντικής ενίσχυσης των νησιών αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, υπογραμμίζοντας στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ότι οι νησιώτες αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της χώρας

dhmarxeio-kw3.webp
Συνεδριάζει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου η Δημοτική Επιτροπή Κω

Σε τακτική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης συνέρχεται την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 12:00 η Δημοτική Επιτροπή Κω, με έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ζωντανή μετάδοση στο YouTube

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
21 °C
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 12:14ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας