Παρέμβαση ΚΙΝΑΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης με ρήτρα νησιωτικότητας και την πρόβλεψη ειδικών πολιτικών, για τα μικρά νησιά

Παρέμβαση ΚΙΝΑΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης με ρήτρα νησιωτικότητας και την πρόβλεψη ειδικών πολιτικών, για τα μικρά νησιά

Στόχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, η αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης σε απόλυτη κοινωνική συμφωνία, με ρήτρα νησιωτικότητας και την πρόβλεψη ειδικών πολιτικών, για τα μικρά νησιά, την υγεία και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Δωδεκανήσου και Δημάρχους και Αντιδημάρχους της περιοχής μας.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, που ξεκίνησε με τοποθέτηση της Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κας. Φώφης Γεννηματά, ήταν η κατάρτιση του «Σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» που θα υποβληθεί έως τις 30 Μαΐου από τη χώρα μας, συμπεριλαμβάνοντας μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά σχέδια έως το 2026. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που θεσμοθετήθηκε του περασμένο Ιούλιο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με την προσπάθεια προώθησης της «πράσινης» και της ψηφιακής μετάβασης των εθνικών οικονομιών,  ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.

Στόχος της πρωτοβουλίας του ΚΙΝΑΛ, σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών και των παραγωγικών φορέων και βεβαίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε σε απόλυτη κοινωνική συμφωνία να συνδιαμορφωθεί ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης, με ρήτρα νησιωτικότητας και την πρόβλεψη ειδικών πολιτικών, για τα μικρά νησιά, την υγεία, τον τουρισμό και την προώθηση της καινοτομίας, παράλληλα με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, με πρώτο βήμα τη μείωση του ΦΠΑ και μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιμένει στο εσωστρεφές και συγκεντρωτικό μοντέλο της λήψης όλων των σημαντικών αποφάσεων, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, το προοδευτικό κόμμα του ΚΙΝΑΛ, εκτελεί με ένα πρωτοποριακό τρόπο, διαβούλευση από τη βάση της κοινωνίας, όπως συντονισμένα εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς εκπροσώπησης της, ανά περιοχή. Το κόμμα που έφερε στην Ελλάδα σύγχρονα εργαλεία δημοκρατίας και διαφάνειας, όπως το ΑΣΕΠ, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το opegov, κ.λπ. δείχνει και πάλι το δρόμο της σύγχρονης πολιτικής. Δυστυχώς τα κόμματα της συντήρησης και τα κόμματα της άρνησης και των τεχνητών εντάσεων, επιμένουν στις αναχρονιστικές μικροπολιτικές πρακτικές.

Στην τρίωρη τηλεδιάσκεψη, με περισσότερους από εξήντα (60) συμμετέχοντες, αναδείχθηκαν τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την εποχή της πανδημίας, πολίτες και επιχειρηματίες των νησιών μας. Έγινε αναφορά στην ανάγκη στήριξης του τομέα υγείας, της ενδυνάμωσης του νοσοκομείου της Ρόδου, την ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κω αλλά και στην επιτακτική ανάγκη επάνδρωσης των κέντρων υγείας των μικρών νησιών και των ακριτικών νησιών με ιατρικό προσωπικό και κάλυψη σημαντικών ειδικοτήτων. Αναφέρθηκε η ύπαρξη επαγγελμάτων που έμειναν εκτός οποιαδήποτε ενίσχυσης παρά το γεγονός ότι επλήγησαν απόλυτα από την κρίση της πανδημίας. Επίσης έγινε αναφορά στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που πολλές φορές παραμελείται από τις προτεραιότητες που μπαίνουν κεντρικά, από τα Υπουργεία.

Βεβαίως, σε κυρίαρχο θέμα της τηλεδιάσκεψης αναδείχθηκε η ανάγκη, πόροι του ταμείου ανάκαμψης να οδηγηθούν στη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί τον κυρίαρχο οικονομικό πυλώνα του νησιωτικού χώρου και έχει ζημιωθεί όσο κανένας άλλος από την κρίση της πανδημίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που παρακολούθησε με προσοχή όλους τους συμμετέχοντες, στο κλείσιμο της διαδικασίας, αναφέρθηκε στην θέση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για τη στήριξη του τουρισμού με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τουριστικά επαγγέλματα στο 6% και την μείωση όλων των υπολοίπων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%, ώστε να υπάρξει ουσιώδης στήριξη του ευαίσθητου νησιωτικού χώρου.

«Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Φώφη Γεννηματά, για την:

  • ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.
  • αντιμετώπιση των ανισοτήτων
  • οικονομία που διασφαλίζει την εργασία
  • μετάβαση στη ψηφιακή και πράσινη οικονομία, αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές

Είμαστε βέβαιοι ότι σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα είμαστε σε θέση να ωθήσουμε την κυβέρνηση σε λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των οικογενειών τους και φυσικά της προοπτικής των νησιών μας.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

           ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                            ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

νοτίου συγκροτήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         βορείου συγκροτήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ADVERTORIALS