Σκανδαλίδης - Φραγγίδης: Οριακή η κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάτμου

Σκανδαλίδης - Φραγγίδης: Οριακή η κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάτμου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α’ Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Σκανδαλίδης προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, με την οποία θέτουν το ζήτημα της οριακής κατάστασης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάτμου και της ανάγκης άμεσης επίλυσης των προβλημάτων στελέχωσής του.

Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πάτμου έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλονται καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 3.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού. Οι εφημερίες του τρέχοντος μήνα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, ενώ το λιγοστό προσωπικό πραγματοποιεί συνεχόμενες εφημερίες και διπλές βάρδιες. Σημειώνεται ότι το νησί της Πάτμου αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό και τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του υπερβαίνει τους 10.000.

Οι κ. κ. Φραγγίδης και Σκανδαλίδης ρωτούν τον Υπουργό Υγείας εάν έχει λάβει γνώση της προαναφερθείσας κατάστασης στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και εάν προτίθεται να προβεί και σε ποιες ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, ώστε να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία και η προστασία της υγείας του πληθυσμού του νησιού, τόσο στην παρούσα φάση όσο και στην επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

 

Θέμα: «Οριακή η κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάτμου»

 

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Πάτμου, γεγονός που επισημαίνεται και σε σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΙΘΕΛ (Ένωσης Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου – Κ.Υ. Πάτμου- Π.Π.Ι. Λειψών & Αγαθονησίου). Η κατάσταση λειτουργίας του είναι οριακή, αφού διαθέτει μόνο δύο ειδικευμένους γιατρούς (μία γενική ιατρό που υπέβαλε αίτηση παραίτησης, μία παιδίατρο) και μία αγροτικό. Οι εφημερίες του τρέχοντος μήνα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υποστελέχωση υπάρχει και ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού υπηρετούν συνολικά τέσσερις νοσηλεύτριες, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι βάρδιες.

Λόγω αυτής της κατάστασης, το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί να λάβει καμία νόμιμη άδεια και πραγματοποιεί συνεχόμενες εφημερίες και διπλές βάρδιες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος νοσήσει.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει σε καθημερινή βάση το προσωπικό, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των 3.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού. Σημειώνεται ότι το νησί της Πάτμου αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό και τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του υπερβαίνει τους 10.000.

Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Πάτμου, καθώς η ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και υπονομεύει την τουριστική πορεία του νησιού.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός,

  • Έχει λάβει γνώση της προαναφερθείσας κατάστασης στο Κέντρο Υγείας Πάτμου; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας σε προσωπικό, ώστε να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία του και η προστασία της υγείας του πληθυσμού του νησιού της Πάτμου, τόσο στην παρούσα φάση όσο και στην επερχόμενη τουριστική περίοδο με τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

Γεώργιος Φραγγίδης

 

Κώστας Σκανδαλίδης

 

ADVERTORIALS