Β. Καλοπήτας: Στα όρια της εξουθένωσης οι υγειονομικοί στα Δωδεκάνησα

Β. Καλοπήτας: Στα όρια της εξουθένωσης οι υγειονομικοί στα Δωδεκάνησα

Β. Καλοπήτας: Στα όρια της εξουθένωσης οι υγειονομικοί στα Δωδεκάνησα

 

Από τα χειροκροτήματα στην απαξίωση… μια υποκρισία δρόμος

Η μόνη επιβράβευση των γιατρών και νοσηλευτών από την κυβέρνηση της ΝΔ για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν στα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.

Το Ε.Σ.Υ. δέχεται στην περίοδο της πανδημίας μία συνεχή πίεση, έχοντας οδηγήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα όρια της εξουθένωσης αφού δεν ενισχύθηκε όσο το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υγειονομικές δομές υγείας στα Δωδεκάνησα που πέρα από την χρόνια υποστελέχωση αποδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας και επιβαρύνοντας επιπλέον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν τιτάνιο αγώνα με αυτοθυσία ενάντια στον covid.

Η κραυγή αγωνίας των εναπομεινάντων ιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν στα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου με το νοσοκομείο της Ρόδου να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος ως περιφερειακό, δεν φαίνεται να συγκινεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες του Ε.Σ.Υ. με αποτέλεσμα στην περίοδο της πανδημίας να διογκωθούν περαιτέρω τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις δομές των νησιών μας.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ρόδου από 1 Φεβρουαρίου 2022 έμεινε με μόλις τρεις γιατρούς και μείον έναν έμπειρο νοσηλευτή εξαιτίας του μέτρου της αναστολής ενώ από τον Μάρτιο μειώνεται περαιτέρω η δύναμη των νοσηλευτών της ΜΕΘ σε οκτώ για έξι κλίνες, εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ ανά Περιφέρεια και να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝ.ΑΛ., ενισχύοντας τις υγειονομικές δομές των νησιών ώστε να γίνει επιτέλους έμπρακτη η στήριξη των λειτουργών του, που ως τώρα έχουν μείνει στο χειροκρότημα.

ADVERTORIALS