Τι συζητήθηκε στη συνάντηση στο Δημαρχείο Κω το πρωί της Κυριακής, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Π. Μηταράκη - Η ανακοίνωση του Δήμου Κω

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση στο Δημαρχείο Κω το πρωί της Κυριακής, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Π. Μηταράκη - Η ανακοίνωση του Δήμου Κω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ξεκάθαρη θέση την προστασία του φιλειρηνικού χαρακτήρα της Κω και την προστασία της τουριστικής εικόνας του νησιού, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο Δημάρχου τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη, παρουσία και του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου, σε συνέχεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Κω, όπως και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλίου, δήλωσαν στον κ. Μηταράκη ότι δεν πρόκειται να αυτοπαγιδευτεί η τοπική κοινωνία σε διαδικασία υπόδειξης νέου χώρου, 2800ων θέσεων, με χαρακτήρα κλειστής δομής. Αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά τη δημιουργία αχρείαστης δεύτερης δομής, με καταστροφικές συνέπειες για το νησί μας.

Επιπρόσθετα ο αρμόδιος υπουργός δεν μπόρεσε να διαβεβαιώσει και δεν δεσμεύτηκε ότι η Κως δε θα επωμιστεί το βάρος των αφίξεων σε γειτονικά νησιά.

Παράλληλα δεν δόθηκαν εγγυήσεις για ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, ώστε να μη συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ενώ ζητήθηκε, από το Δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά, ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση αυξημένων ροών, εκφράστηκε αδυναμία διαχείρισης, εφόσον οι ροές ξεπεράσουν τη χωρητικότητα της υπάρχουσας ή της σχεδιαζόμενης δομής, κάτι που ήδη αποτελεί γεγονός.

Ο Δήμαρχος Κω ζήτησε, για μια ακόμη φορά, σύμφωνα και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την αποσυμφόρηση της Κω και την επαναφορά των δεδομένων φιλοξενίας, στην υπάρχουσα δομή, στα επίπεδα του αρχικού σχεδιασμού τους.

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον υπάρξει κυβερνητική δέσμευση και νομοθετική ρύθμιση, ο Δήμαρχος Κω πρότεινε να διευκολύνει ο Δήμος την πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, δεδομένου της ανεπαρκούς στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, μετά και την αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού κ. Μηταράκη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πυλί, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας αστυνομικού τμήματος.

Ουσιαστικά, μετά και την ολοκλήρωση των συναντήσεων, το συμπέρασμα είναι πως σχεδιάζεται μια δομή με αυξημένη χωρητικότητα, που δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της και η επίσπευση των διαδικασιών, παρά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και αδυναμίας σχεδιασμού αντιμετώπισης αυξημένων ροών.

Μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Κω και η επαναφορά του αριθμού φιλοξενουμένων στο επίπεδο του αρχικού σχεδιασμού.

Οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτής της λύσης, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους πολίτες της Κω.

Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS