Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη: O Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι η μεγάλη ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα

Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη: O Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι η μεγάλη ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα

ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ)

υπ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

«O Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι η μεγάλη ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα»

Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη*

Το πλεονέκτημα της χώρας αυτή την ώρα είναι το κεφάλαιο αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το εσωτερικό της κοινωνίας και προς τον υπόλοιπο κόσμο, που πάντα βλέπει και παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης χτίζει την εμπιστοσύνη, υπογράφει το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη, σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό ζητούν οι πολίτες. Εμπιστοσύνη. Αυτό που λέμε να το κάνουμε πράξη.

Εμείς δεν τάζουμε τον ουρανό με τ' άστρα, ούτε υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Λέμε δυο πράγματα στην ουσία. Επανεκκίνηση της οικονομίας με χαμηλότερους φόρους για να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες δουλειές, να υπάρχουν εισοδήματα, να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση, να δουλέψει το εμπόριο.

Λέμε επίσης να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες του τουρισμού, να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, να αναδείξουμε τον διαχρονικό πολιτισμό μας και μαζί με ένα εθνικό σχέδιο υποδομών που θα αφορά όλη τη χώρα, να βγάλουμε προς τα έξω την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Σοβαρής, αισιόδοξης, αξιόπιστης.

Αυτό το προγραμματικό πλαίσιο είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας, σε ότι αφορά τις υποδομές για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι η ζωή μας. Με τους πολύτιμους φυσικούς πόρους δεν παίζουμε. Χρειάζεται λοιπόν σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών και τις τοπικές κοινωνίες κάθε νησιού να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό Τοπικό Σχέδιο Υποδομών και Δράσεων που θα φέρνει το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο και θα απαντά σε κρίσιμα ζητήματα.

Τα ζητήματα αυτά είναι η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, η υδροδότηση, η ενέργεια, ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, η συνολικότερη προστασία ακτών και θαλασσών, η αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μεθόδων και τεχνικών παραγωγής, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής. η ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων όπως οι πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι σεισμοί, κοκ.

Οι περιορισμένοι πόροι, η υπερβολική γραφειοκρατία, η έλλειψη κινήτρων και η απουσία ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού, εμπόδισαν μέχρι σήμερα στο να διασφαλιστούν για τον τόπο μας, εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου, οι αποτελεσματικές απαντήσεις στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας. Γι αυτό είναι σημαντικό η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού μας να συνδράμει την αυτοδιοίκηση στο έργο της διεκδικώντας δυναμικά και τεκμηριωμένα τις απαντήσεις αυτές, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη. Να εξασφαλίζει δηλαδή ότι θα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές των νησιών μας ένα ανθρώπινο περιβάλλον για να ζουν, να εργάζονται, να δημιουργούν. Και για να το επιτύχουμε, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με τη μέγιστη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία τους φυσικούς πόρους του νομού μας, φροντίζοντας παράλληλα για τη ανάδειξη και αξιοποίησή τους ώστε να παρέχουν σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι προσωπικά με την εντολή των συμπολιτών μου να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ προς όφελος του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας, του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντός μας.

*

ADVERTORIALS