Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Κω - Μήνυμα και από την κ. Μακρή για τις εκλογές στο Δήμο Κω

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Κω - Μήνυμα και από την κ. Μακρή για τις εκλογές στο Δήμο Κω

Στην Κω βρίσκεται ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος με αφορμή την πολιτική εκδήλωση των ΚΟ του ΚΚΕ Κω, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα: ''Κάνε την διαφορά! Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ''

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του ΚΚΕ κ. Μικές Ξυπολιτάς, ενώ στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Υποψήφια Δήμαρχος Κω Μακρή Κική.

Η κ. Μακρή μιλώντας για τους υποψήφιους Δημάρχους Κω των άλλων ψηφοδελτίων δήλωσε πως είναι αυτοί που για δεκαετίες βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και σήμερα θέλουν να εμφανιστούν διαφορετικοί αλλάζοντας τα ονόματα των συνδυασμών τους. Εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι ενώ όπως δήλωσε όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα και πολιτικές.

Σχολίασε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το ψηφοδέλτιο που συμμετέχουν μέσα σε αυτό πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην εκλεχτό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα βρεθεί εντός ολίγου στο ψηφοδέλτιο που συγκεντρώνει δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία έως το ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Μακρή μίλησε για απαράδεκτη κατάσταση σε υποδομές όπως σχολεία, το νοσοκομείο της Κω κλπ λέγοντας μάλιστα πως στην Κω των 5 αστέρων δεν υπάρχουν σύγχρονα κτίρια για την τρίτη ηλικία τη νεολαία, δεν υπάρχει θέατρο, δεν υπάρχουν ούτε σύγχρονες εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μεταξύ των όσων είπε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε στους παρευρισκόμενους να μην μείνουν έκπληκτοι εάν οι σημερινοί αντίπαλοι γίνουν οι καλύτεροι φίλοι για το καλό του τόπου και της καρέκλας τη Δεύτερη Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας πως οι μόνοι που βρίσκονται απέναντι σε αυτά είναι οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ζήτησε ο λαός να γυρίσει την πλάτη στο ψευτοδίλημμα «πρόοδος - συντήρηση», που κρύβει ότι η ΕΕ είναι μια αντιλαϊκή, ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία που δεν βελτιώνεται και δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών. Να μην ψάχνει διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως η ενίσχυση του ΚΚΕ στέλνει μήνυμα πανευρωπαϊκής σημασίας, μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας, δίνει κουράγιο και δύναμη σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Το διακύβευμα της πολιτικής εκδήλωσης του ΚΚΕ στην Κω ήταν πως στόχος της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο λαός να αναδείξει το ΚΚΕ όσο γίνεται πιο ισχυρό και στις Ευρωεκλογές και στις περιφερειακές αλλά και στις δημοτικές εκλογές. Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου Στην κάλπη των επερχόμενων ευρωεκλογών γιατί δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, σημαίνει δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων. Ενα μεγάλο ΝΑΙ στον αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της.


Χαιρετισμός επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δ.Κω στην πολιτική συγκέντρωση της 13/4/2019 με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή

του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου

Φίλες & φίλοι,

Συντρόφισσες & σύντροφοι

Καλωσορίζουμε τον υποψήφιο του Κόμματος στην ευρωβουλή συν. Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο και καλούμε όλους όσους σήμερα προβληματίζονται και ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς δισταγμό να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο στέλνοντας ένα ηχηρό και αληθινό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων η οποία μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική, πιο αντιλαϊκή μπορεί να γίνει. Την όποια δυσαρέσκεια αισθάνονται να μην την ξοδέψουν σε άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται δήθεν “προοδευτικές” , δήθεν ευρωσκεπτικιστές. Να την μετατρέψουν σε ψήφο ανατρεπτική, βόλι που θα στοχεύσει εύστοχα τον αντίπαλο που δεν είναι άλλος η εξουσία των μονοπωλίων .

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

Απευθυνόμαστε στους δημότες εργαζόμενους/ες ,μικροεπαγγελματίες, στους μικρούς αγρότες και παραγωγούς, στις γυναίκες και νέους και τους καλούμε να ζυγίσουν καλά την εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

Να μην δειλιάσουν ούτε στιγμή μπροστά στο δίλημμα αν θα επιλέξουν να ενισχύσουν τη λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτήν την πολιτική, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσπης στον Δήμο .

Να μην διστάσουν αν θα επιλέξουν ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν, θα εξειδικεύσουν σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν, ή εάν θα επιλέξουν αγωνιστές, που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, θα εναντιωθούν και θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των άλλων ψηφοδελτίων που ζητάνε σήμερα την ψήφο των νοικοκυριών της Κω είναι αυτοί που για δεκαετίες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Σήμερα θέλουν να εμφανιστούν διαφορετικοί αλλάζοντας τα ονόματα των συνδυασμών τους,εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι ενώ όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα και πολιτικές.

Ολοι τους είναι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ολοι τους στηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια που υλοποιούνται. Όλοι τους συμφωνούν με την ανταποδοτικότητα που φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες. Ολοι τους είναι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προβάλλουν σαν λύση για το λαό και τη νεολαία την ανάπτυξη που συμφέρει τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις αλυσίδες καταστημάτων που καταστρέφουν με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό τους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους τον 21ο αιώνα, χωρίς σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους νέους μας, που είναι στην ανεργία και στην απογοήτευση .

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το ψηφοδέλτιο που συμμετέχουν πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ.

Ο πρώην εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο που συγκεντρώνει δυνάμεις από την ΝΔ εως το ΚΙΝΑΛ πρώην ΠΑΣΟΚ , αντιμνημονιακοί με μνημονιακούς και πάει λέγοντας .

Μιλούν για την καθημερινότητα χωρίς να περιλαμβάνουν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση σε υποδομές που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος ο εργαζόμενος,ο επαγγελματίας, ο νέος ,η γυναίκα. Υποδομές όπως τα σχολειά μας, το Νοσοκομείο, δομές Υγείας-Πρόνοιας. Στην Κω των 5αστερων ξενοδοχείων, δεν υπάρχουν σύγχρονα κτίρια για την Τρίτη Ηλικία ,για την Νεολαία, δεν υπάρχει θέατρο,σύγχρονες εξοπλισμένες εγκαταστάσεις αθλητισμού

Λένε πως δεν ευθύνονται ατοί για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, όταν είναι αυτοί που την αυξάνουν αφού υιοθέτουν και τις 40 ευέλικτες μορφές απασχόλησης στον Δήμο, απολύουν κόσμο , δεν υοθετούν ούτε ένα από τα εργατικά αιτήματα,δεν εφάρμοσαν ούτε ένα από τα μέτρα ανακούφισης που πρότειναν τα ταξικά σωματεία του νησιού.

Υποστηρίζουν τάχα πολιτικές για το περιβάλλον όταν έχουν προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Παραχωρούν την δημοτική περιουσία σε μεγαλοεπιχειρηματίες, δίνουν αβέρτα άδειες για επέκταση ξενοδοχείων και μεγάλων Σ/Μ. Αφήνουν τα μεγαθήρια να φτάνουν μέσα στην θάλασσά,εμπορεύονται κάθε σπιθαμή γης.

Είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση περιοχών,για την κατάσταση με τα σκουπίδια και την αποκομιδή-διαχείρισή τους είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Περηφανεύονται για τα ταμειακά πλεονάσματα που όμως δεν τα διαθέτουν για τις ανάγκες των δημοτών.

Ούτε που σκέφτονται να καταργήσουν τα τροφεία στους ΒΦΝΣ ,ενώ μπορούν με μεγάλη ευκολία να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ σε δευτερεύουσας σημασίας δράσης ή στήριξης της μεγάλης ξενοδοχείας. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, φτάνουν στο σημείο να ονομάσουν αντιπλημμυρικά τον καθαρισμό των χειμάρρων και αντιπυρικά το κόψιμο των θάμνων. Ενώ θα πρεπε να χαιρόμαστε για τον ψηλό βαθμό βροχόπτωσης και για τις καλλιέργειες και για νερό που τόσο πολύ μας χρειάζεται ,τρέμει το φυλλοκάρδι μας για πλημμύρες και ζημιές!

Οσο και αν λένε ότι η Κως άντεξε τον σεισμό, νοικοκυριά πάθανε ζημιές και όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν πλήρως αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί όπως και τα σχολειά μας που η αποκατάστάσή τους ξεκίνησε 9 μήνες μετά Αποκαλύφθηκε -τραγικά- πόσο ελλιπής είναι η αντισεισμική θωράκιση και στο νησί.

Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι και πρέπει και μπορεί να ανακοπεί αυτή η πορεία.Οι δημότες της Κω που είναι εργαζόμενοι,συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες και επαγγλατίες έχουν τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουν μπροστά στις εκλογές, έχουν πείρα και χρειάζεται να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση.

Να δουν καθαρά πως είναι υποκρισία και κοροϊδια όταν ο ένας κατηγορεί τον άλλο για ανικανότητα, κακή διαχείριση, αδιαφορία κλπ. Χωρίς να αγνοήσουμε και τέτοιες πλευρές, η ουσία είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω τις βασικές κατευθυντήριες πολιτικές που συμφέρουν επιχειρηματικά συμφέροντα και καταδικάζουν την λαϊκή πλειοψηφία να τραβάει Γολγοθά

Ας μας απαντήσουν: Ποιόν προϋπολογιμό ή Τεχνικό Πρόγραμμα συνέταξαν χωρίς να εφαρμόσουν τις πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις που στέλνονται με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις προς τους δήμους και τις Περιφέρειες που προβλέπουν «πάγωμα» προσλήψεων, περικοπές χρηματοδότησης που έχουν ξεπεράσει πλέον το 70%, την δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων ως εγγύηση προς τους δανειστές για το δημόσιο χρέος, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τους δήμους.

Αν αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε πως συνδέεται κάθε τι που γίνεται ή δεν γίνεται στην γειτονιά , στον χώρο που ζει κάποιος και εργάζεται, με τον δήμο, την περιφέρεια την βουλή και το ευρωκοινοβούλιο

Αλάνθαστο,λοιπόν, κριτήριο επιλογής στην κάλπη είναι η ζωή μας ,οι ανάγκες μας και ποιον έχεις απέναντί παρά τις διαφορετικές τους ονομασίες .Άλλωστε όλο και φαίνονται οι συγκλίσεις τους . Ας μην μας εκπλήξει και οι σημερινοί αντίπαλοι να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι για το ……καλό του τόπου και της καρέκλας την δεύτερη Κυριακή!

Οι μόνοι που βρίσκονται απέναντι σε όλα αυτά είναι οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ.

Στον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται άνδρες και γυναίκες που βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα για το μεροκάματο, για την σύνταξη, την ακρίβεια, την ειρήνη, τον πολιτισμό για τις ομορφιές της ζωής που μας εμποδίζουν να απολαύσουμε αυτοί που σήμερα έχουν μεγάλες ιδιοκτησίες , εμπορεύονται τα πάντα και βρήκανε στα πρόσωπα και τα προγράμματα των άλλων ψηφοδελτίων άξιους υποστηρικτές.

Στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται άνδρες και γυναίκες όχι με το κριτήριο του ονόματος ,της οικογένειας των λίγων ή πολλών ψήφων.

Βρέθηκαν μαζί μας όχι ως σωτήρες ,αλλά για να αγωνιστούμε με το λαό και τη νεολαία μας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας για να αναμετρηθούμε με αυτούς που κάνουν στη χώρα και στην πόλη μας κακό. Παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο και είμαστε περήφανοι γι ‘αυτό

Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή μας τη στάση και τον αγώνα μας. Και σ' αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε όλοι μαζί.

Οι εκλογές του Μάη είναι ευκαιρία να δοθεί ταυτόχρονη απάντηση σε όλους τους κρίκους εκπόνησης και υλοποίησης της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης. Και για να πιάσει τόπο η ψήφος πρέπει στις εκλογές στους δήμους και τις Περιφέρειες να ρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές - όποτε κι αν γίνουν -, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να δυναμώσουν τον μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για τον λαό.

Ομιλία Λ.Νικολάου-Αλαβάνου σε εκδήλωση των ΚΟ Κω του ΚΚΕ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η εκλογική μάχη έχει ανάψει για τα καλά, καθώς όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ρίχουν τα χαρτιά τους στη μάχη. Κατά τα συνηθισμένα, τα αστικά πολιτικά κόμματα αξιοποιούν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους: φουντώνει η συζήτηση για σκάνδαλα με συνεργάτες του Τσίπρα, επανέρχεται το σκάνδαλο Novartis. Σίγουρα, υπάρχουν ψηγματα αλήθειας, καθώς η “ρεμούλα”, η “διαφθορά” και η “συνδιαλλαγή” αποτελούν τρόπο ύπαρξης της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, τρόπο εδραίωσης της εξουσίας τους, αλλά και χρήση κάθε μέσου για τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σίγουρα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Θυμηθείτε ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές είναι πολυεθνικές εταιρίες που διαγκωνίζονται για το μερίδιο της πίτας, τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟϊκού οπλοστασίου και άλλα.

Το ΚΚΕ, απέναντι στη σήψη και τη δυσωδία που αναδείνουν οι πρωταθλητές της κοροϊδίας του λαού παρατάσσει τα ψηφοδέλτιά της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, που είναι εργαλεία έτσι ώστε η φωνή του Κόμματος να φτάσει πλατύτερα και βαθύτερα. Είναι ψηφοδέλτια που απαρτίζονται από ανθρώπους όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Όλοι τους έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: είναι άνθωποι μαχιμοι, με συμμετοχή στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και στις διεκδικήσεις του, μέλη και στελέχη του Κόμματος, αλλά και άνθρωποι που προέρχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις που έζησαν από μέσα τα αδιέξοδα που φέρνει η καπιταλιστική διαχείριση για την εργατική τάξη και το λαό, τόσο με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή σκέτο, όσο και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπές τσόντες και την κρίσιμη στιγμή πήραν θέση και στάση και τάχθηκαν με το λαϊκό κίνημα. Είναι άνθρωποι που έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα βάλουν πλάτη για να διευρυνθούν τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για να ενισχυθεί η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την ανάκτηση των απωλειών της περασμένης δεκαετίας, σε όποιο μετερίζι κι αν βρεθούν.

Λέμε τα παραπάνω γιατί με κάθε τρόπο και μέσο, τα αστικά πολιτικά κόμματα θα επιχειρήσουν να νοθεύσουν το κριτήριο ψήφου το επόμενο διάστημα. Ο Τσίπρας με τη δήθεν “προοδευτική συμμαχία” του και η ΝΔ με το μέτωπό της “ενάντια στο λαϊκισμό” προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, το λαό ανάμεσά τους, να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα στρατηγικά ζητήματα.

Αλλά τι σόι είναι αυτή η “προοδευτική συμμαχία” του ΣΥΡΙΖΑ; Μαζί με ακροδεξιά απομεινάρια των ΑΝΕΛ; Με τους χρεωκοπημένους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κάθε λογής γυρολόγους που γυρίζουν από κόμμα σε κόμμα και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, με εργατοπατέρες και υπουργούς όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων;

Προφανώς, πρόοδος για το ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μνημόνια που εξαθλίωσαν το λαό μας. Τα μνημόνια που αποτέλεσαν χρήσιμα εργαλεία για το κεφάλαιο για να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του με βίαιο τρόπο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα και μας γύρισαν δεκαετίες πίσω.

Πρόοδος για τον Τσίπρα και το κόμμα του είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που τώρα τη σερβίρει σαν “δίκαιη” ανάπτυξη. Ξέρουμε όμως, ότι θα είναι μια ανάπτυξη άδικη μέχρι τα μπούνια, αφού θα έχει σαν κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου.

Κραυγαλέο παράδειγμα ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού, στις επιχειρήσεις του οποίου οι ταξικές δυνάμεις, οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κινητοποιήθηκαν για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας και μισθούς. Κλάδος με τεράστια ποσοστά κερδοφορίας για τους γιγάντιους ομίλους που δραστηριοποιούνται εκεί, με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια κάθε χρόνο, εδώ στο νησί σας στην Κω.

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις να προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης εργασίας και στην πράξη υπό την απειλή της απόλυσης να δουλεύουν 8 ή και παραπάνω ώρες; Χωρίς να αμοίβονται ή να ασφαλίζονται για αυτές;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να εργάζονται αργίες, χωρίς πληρωμή και ασφάλιση γι αυτές; Οι εργοδότες να μην πληρώνουν Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, άδειες και επιδόματα, και όταν τα δίνουν να απαιτούν να επιστραφούν με την απειλή της απόλυσης;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι, να απολύονται χωρίς να πάρουν την αποζημίωσή τους; Και σε αυτή την πρόοδο πρωταθλητές δεν είναι άλλοι από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία εδώ και πάνω από μία δεκαετία εφαρμόζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχουν παραχωρήσει στο κεφάλαιο το δικαίωμα διεύρυνσης των απλήρωτων υπερωριών. Η ελαστική απασχόληση θερίζει τη νεολαία, οι ντροπιαστικές συμβάσεις μηδενικών ωρών και τα μίνι-τζομπς είναι γεγονός. Στη Γαλλία, ο φίλος του Τσίπρα Μακρόν, που θα έφερνε νέο αέρα στην Ευρώπη, έφερε την καταιγίδα της καταστολής. Νομοθέτησε όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, εφάρμοσε σκληρές αυξήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κορύφωμα τα καύσιμα που πυροδότησαν την κατάσταση στη χώρα, έστειλε κι αυτός τα γαλλικά ματ να χτυπήσουν μαθητές. Μάλλον πήρε μαθήματα από τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ. Στη Σουηδία, άλλοτε ισχυρό μοντέλο της σοσιαλδημοκρατίας, τα όρια συνταξιοδότησης έχουν ήδη φτάσει τα 69 χρόνια – για να μη βαριούνται και αισθάνονται μοναξιά οι συνταξιούχοι, έχει κοινωνικό πρόσωπο η επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ή μήπως είναι πρόοδος η μετατροπή της χώρας μας σε γεωπολιτικό “μεντεσέ” των στρατηγικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή; Συνέπειες ακριβώς αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζει προκλητικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν, δημιούργησε το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Αφού πρώτα οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές επενέβησαν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού, διέλυσαν υποδομές και εδραίωσαν την παρουσία των μονοπωλιακών τους ομίλων, τώρα πετάνε το φταίξιμο στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη θηριωδεία του πολέμου.

Είναι ευθύνη της ΕΕ οι χιλιάδες διπλά εγκλωβισμένοι στα υπερπλήρη hotspots των νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν οι αποκρουστικές ρατσιστικές απόψεις. Που στη Σάμο για παραδειγμα μία αντιδραστική μειοψηφία προσπαθεί να εμποδίσει 15 προσφυγάκια να πάνε σχολείο. Είναι ευθύνη των κομμάτων συνολικά που στηρίζουν την ΕΕ, ότι κι αν λένε τώρα οι Πασοκονεοδημοκράτες που κυβερνούσαν μέχρι το 2015, το ότι αυξάνονται οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, με συνέπεια να επικρατούν άθλιες συνθήκες. Το επόμενο βήμα είναι οι χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα πεταχτούν στο δρόμο από τα διαμερίσματα που φιλοξενούνται. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια αντιπάλεψε αυτή την κατάσταση, απαίτησε και απαιτεί τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα, το κλείσιμο των hotspots και τη μεταφορά τους στη χώρα προορισμού τους. Ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όσο παραμένουν εδώ. Συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής ένταξης για όσους λάβουν το προσφυγικό καθεστώς.

Βέβαια, πρώτα ΝΔ ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ένταξη και συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Τόσο οι Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όσο και ο Νεοδημοκράτης τομεάρχης εξωτερικών, χαίρονται για την ένταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς αυτό αποτελεί “ευκαιρία” για την “αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου” της Ελλάδας.

Οι μόνες ανησυχίες που εκφράζουν διάφορα επιτελεία είναι για τα ανταλλάγματα και τις εγγυήσεις που πρέπει να ζητήσει η ελληνική πλευρά από τις ΗΠΑ καιγαι το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ικανότερη να τα διαπραγματευτεί. Η κατεύθυνση στην οποία όλοι έχουν συμφωνήσει, δήθεν προοδευτικοί και συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι είναι μία: πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα παζάρια, μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά σχέδια, για να κατοχυρώσει η ελληνική αστική τάξη τον τίτλο του προτιμώμενου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά σε αυτά τα ζητήματα, δε χωράνε οι κάλπικες διαχωριστές γραμμές και οι διαφωνίες τους. Επιβεβαιώνεται ότι είναι λίγα και μικρά αυτά που τους χωρίζουν μπροστά στα σπουδαία και τα μεγάλα που τους ενώνουν. Βέβαια, κουβέντα δε λένε για το γεγονός ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας αντανακλά τον ανταγωνισμό που οξύνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας-Ιράν και ότι μπορεί να παρασύρει το λαό μας και τους άλλους λαούς στην περιοχή σε μεγάλες περιπέτειες. Κρύβουν ότι η Ρωσία διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν θα επιτρέψει να περιοριστεί η πολεμική της δυνατότητα στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και ότι θεωρεί κάθε βάση των ΗΠΑ στην περιοχή πιθανό στόχο.

Κρύβουν ότι είτε ενταθεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας, είτε αποσοβηθεί, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, είτε η Ελλάδα χρησιμοποιηθεί σαν “δύναμη κρούσης” προς την Τουρκία, είτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπουν στο μπλέντερ ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού.

Οι ΝΑΤΟϊκοί δεν μπορούν να προασπίσουν τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφενός γιατί Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και για αυτό τον επιθετικό ιμπεριαλιστικό σχηματισμό στο Αιγαίο δεν υπάρχουν σύνορα, μόνο ενιαίος επιχειρησιακός χώρος. Αλλά και γιατί η ουσία της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο έχει σαν επίκεντρο την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, με μία συμφωνία τύπου “Πρέσπες”, με συμμετοχή της Τουρκίας και των Αμερικανών. Και ο ανταγωνισμός γίνεται ακριβώς για τη μοιρασιά μεταξύ των μεγάλων μονοπωλίων, από την οποία δε θα οφεληθούν οι λαοί της περιοχής.

Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι αυτές ακριβώς οι κατευθύνσεις θα είναι το «ευαγγέλιο» της όποιας επόμενης κυβέρνησης, με όποιο κόμμα και με όποια σύνθεση.

Αυτά ακριβώς θα συνεχίσουν να υλοποιούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, μαζί με τις όποιες περικοκλάδες τους. Γιατι το ευρωενωσιακό ευαγγέλιο δεν είναι τίποτε άλλο από τις επιταγές του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, για να επικρατήσει των ανταγωνιστών του σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, άλλες αναδυόμενες οικονομίες με πολύ χαμηλό μάλιστα εργατικό κόστος.

Η από κοινού προσήλωση όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό που λέμε ως Κόμμα ότι, παρά τις διαφορές του στα μικρά κι επιμέρους, συμφωνούν στα μεγάλα και στρατηγικά ζητήματα, σε αυτά που σε τελική ανάλυση καθορίζουν τη ζωή του λαού. Γιατί την επόμενη μέρα, θα είναι δω τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, η φορολεηλασία για τους εργαζόμενους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και η φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, ο λαός μας θα ζει με το φόβο μην του πάρουν το σπίτι οι τράπεζες.

Η ζωή απέδειξε ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος έλεγε ψέμματα. Ποιος πρωταγωνίστησε στους αγώνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιοι συνειδητά προσπάθησαν και προσπαθούν να εξαπατήσουν τον λαό. Ακόμα και οι σημερινοί «ευρωσκεπτικιστές», απ' τη Χρυσή Αυγή μέχρι ορισμένες αριστερόστροφες τυχοδιωκτικές δυνάμεις, που ήταν τότε ενταγμένες στο ΣΥΝασπισμό / ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχονταν τότε τον ευρωμονόδρομο.

Σήμερα, οι αρνητικές για τους λαούς συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στηρίζει η ΕΕ σ' όλα τα κράτη - μέλη της, είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη ξεπερνά το 17%. Η μερική απασχόληση ξεπερνά το 21%. Το 22,5% του πληθυσμού ζει στο επίσημο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας στην ΕΕ. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν η ΕΕ, η καπιταλιστική οικονομία, είτε σε φάση κρίσης είτε σε φάση ανάπτυξης είναι μέλλον χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς δημόσιες, δωρεάν παρεχόμενες σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στον Αθλητισμό - Πολιτισμό κ.λπ., δηλαδή χωρίς ικανοποίηση των αναγκών μας.

Εκεί που πραγματικά λάμπει η πολιτική της ΕΕ είναι για τα δήθεν οφέλη που προσφέρει για τη δημιουργία μεγάλων έργων και υποδομών. Εκεί αποδεικνύεται ξανά ο βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός της χαρακτήρα. Κι εδώ, ο λαός της Κω έχει τη δική του ιδιαίτερη εμπειρία. Γιατί όταν έγινε ο σεισμός το καλοκαίρι του 2017, που κόστισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, τραυμάτισε αρκετούς και δημιούργησε ζημιές ύψους 101 εκατομμυρίων, η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση και ζήτησε την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ. Την εξέλιξη τη γνωρίζετε αλλά ας τα θυμηθούμε. Τέσσερις μήνες μετά, και μετά από δεύτερη παρέμβαση, η αρμόδια επίτροπος απάντησε ότι “η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2.5% των συνολικών άμεσων ζημιών” και ότι επί της ουσίας δεν θα πήγαιναν ούτε για την αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά μόνο για τους μεγάλους ομίλους.

Και τώρα δεν είναι μόνο το τραγικό παράδειγμα της Κω. Είναι η Μάντρα. Είναι το Μάτι. Είναι η Κρήτη. Την ίδια ώρα που πακτωλός χρημάτων κατευθύνεται στη δημιουργία υποδομών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όπως είναι για παράδειγμα οι αυτοκινητόδρομοι, τη χρήση των οποίων χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, την ίδια ακριβώς ώρα δε θεωρούνται «επιλέξιμα» έργα, που αφορούν την ίδια την ίδια τη ζωή του λαού, όπως είναι η αντιπλημμυρική, η αντισεισμική κι αντιπυρική θωράκιση και προστασία.

Να γιατί οι εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, των ευρωεκλογών, των τοπικών εκλογών και των βουλευτικών εκλογών, όχι μόνο δε χωρίζονται με σινικά τείχη, αλλά η μία είναι συνέχεια της άλλης. Τοπικές αρχές και κυβερνήσεις που υποτάσσονται στην πολιτική της ΕΕ, δε μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού. Αντίθετα, θα κοκορεύονται όπως και εδώ στο νησί σας, για τα πλεονάσματα και τα αποθεματικά των δήμων τα οποία δεν αξιοποιούνται για να έχουν οι πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Ενώ θα συνεχίζουν να πληρώνουν ψηλά δημοτικά τέλη, τεράστια τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάθε υπηρεσία θα είναι επί πληρωμή.

Ο τομέας εκείνος, όμως, που η ΕΕ πραγματικά δείχνει το πιο βάρβαρο και εγκληματικό της πρόσωπο είναι ο τομέας του λεγόμενου «πυλώνα ασφάλειας».

Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση στηρίζει την επιθετική και πολεμοκάπηλη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της. Αυτόν το χαρακτήρα έχει η «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ) και η αποκαλούμενη «Παγκόσμια Στρατηγική».

Δημιουργεί δυνάμεις ταχείας αντίδρασης για πολεμικές επιχειρήσεις, όπως η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», που αποτελεί τη βάση και για τη Σχολή Πρακτόρων της ΕΕ. Αυτήν τη σχολή δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εγκαταστήσει στην Ελλάδα, εμπλέκοντας τη χώρα σε νέα, επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Στήνεται από τους νομικούς μηχανισμούς της ΕΕ ένα τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων και καταγραφής της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που δήθεν στοχεύει ενάντια στην “τρομοκρατία” και τη “βίαιη ριζοσπαστικοποίηση”, όμως στην πραγματικότητα βάζει στο στόχαστρο την ριζοσπαστική εργατική λαϊκή πάλη για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την ανάκτηση των απωλειών.

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ήταν αυτοί που οργάνωσαν, καθοδήγησαν και χειροκρότησαν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αξιοποιώντας ως μεντεσέ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό είναι κάτι που το κρύβει και η κυβέρνηση, αλλά και όσοι αντιδρούν στη συμφωνία από εθνικιστική σκοπιά, ψαρεύοντας στα θολά νερά του φασισμού.

Η Συμφωνία, που είχε σαν στόχο να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπηρετεί μεταξύ άλλων και τους σχεδιασμούς των ευρωενωσιακών ομίλων, ανάμεσα τους και ελληνικών, να εδραιώσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τμήματα του κεφαλαίου, που εκφράζεται ακόμη και με την παρουσία ολιγαρχών στα ψηφοδέλτια του.

Οι υποσχέσεις για την Ευρώπη της σύγκλισης διαψεύστηκαν. Αποδείχτηκε ότι διευρύνεται το χάσμα ακόμα και μέσα στον ηγετικό πυρήνα της Ευρωζώνης προς όφελος της Γερμανίας. Αυξάνεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των κρατών - μελών.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης παρουσιάζει σχετική στασιμότητα ολόκληρη τη δεκαετία 2006 - 2016. Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την πορεία ανάκαμψης με μικρή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο μέγεθος του κεφαλαίου, που υπερσυσσωρεύεται, λιμνάζει και δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Το βλέπουμε με διάφορες μορφές απ' τους προβληματικούς τραπεζικούς ομίλους μέχρι τα υπερχρεωμένα κράτη της ΕΕ. Ηδη εμφανίστηκε η νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που προαναγγέλλει την επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αποσχιστικές τάσεις. Δυναμώνουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις με κορυφαίο παράδειγμα το Brexit.

Να γιατί η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση που υπάρχουν σε ευρύτερα τμήματα του λαού στην Ελλάδα και που σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο αγγίζει το 74% στη χώρα μας, των λαών της Ευρώπης, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν ούτε στον εθνικισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, σε αναζήτηση άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και νομίσματος, ούτε στον δήθεν εξωραϊσμό της ΕΕ.

Η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, που προπαγανδίζουν διάφορες δυνάμεις, δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Μια απλή αλλαγή νομίσματος δεν πρόκειται να λύσει τα λαϊκά προβλήματα όσο συνεχίζουν να «βασιλεύουν» οι βάρβαροι νόμοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί σ' αυτήν την περίπτωση με άλλον τρόπο, με την υποτίμηση του νέου νομίσματος, την αισχροκέρδεια, την ανατίμηση των εισαγόμενων εμπορευμάτων, τις νέες θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίθετα η προοπτική της αποδέσμευσης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, αποτελεί τη μοναδική πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο, που φωτίζει το δρόμο και σε άλλους λαούς, ανοίγει το δρόμο για ισότιμες σχέσεις, για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

Θέλουμε να το τονίσουμε για μια ακόμη φορά. Τα διάφορα προοδευτικά μέτωπα που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με διάφορες δυνάμεις και πρόσωπα σε Ελλάδα κι Ευρώπη, που έχουν διακριθεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το φασισμό και την ακροδεξιά, το αντίθετο τον ενισχύουν και τον τροφοδοτούν.

Γιατί όταν στηρίζεις μια βάρβαρη πολιτική, στο όνομα μάλιστα της αριστεράς και της προόδου, παίζεις το παιχνίδι της φασιστικής κι ακροδεξιάς δημαγωγίας και δράσης. Και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά ουκ ολίγες φορές, αλλά και πρόσφατα, από τη γειτονική Ιταλία, μέχρι τη μακρινή Βραζιλία.

Δε μπορούν να είναι αντίπαλοι του εθνικισμού, αυτοί που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Αυτοί που συνεργάζονται και σε κυβερνητικά σχήματα με ακραίες εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπως έκαναν άλλα κόμματα σε κράτη της ΕΕ, νομιμοποιώντας ουσιαστικά αντιδραστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Δε μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς αυτοί που δείχνουν μόνο τον Όρμπαν και την Λεπέν, αλλά συνεργάζονται περίφημα με τον ακροδεξιό Τραμπ που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ό,τι κάνει είναι για καλό. Αυτοί που έχουν αναβαθμίσει τη συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, που έχει γίνει κολλητός τους φίλος ο Νεντανιαχου, φτάνοντας στο σημείο – άκουσον άκουσον – η κρατική εταιρία ΣΤΑΣΥ να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις μεταφορές στους ισραηλινούς εποικισμούς στην Παλαιστίνη, νομιμοποιώντας αυτό το σύγχρονο απαρτχάιντ.

Δε μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς όσοι φτιάχνουν Μόριες, αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Όσοι στηρίζουν τον αντικομμουνισμό της ΕΕ που αθωώνει τον ναζισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό, ανοίγει πανιά στην ιστορική αναθεώρηση και τους κάθε είδους εθνικιστές. Όσοι στηρίζουν την πολιτική ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με τη συμμετοχή της ΕΕ, το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος για την αντιμετώπιση τάχα της τρομοκρατίας που προκαλούν οι ίδιοι.

Δε μπορούν να είναι αντίπαλοι του φασισμού όσοι ανέχονται στη χώρα μας τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ανάμεσα σε άλλα και με την καθυστέρηση της σχετικής δίκης.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να απορρίψει τα ψεύτικα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωατλαντικών φίλων του.

Να απορρίψει όλες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωατλαντισμού, που διαγκωνίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο πιστός στην πολιτική συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τον ρόλο που έπαιξαν σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια επιλογή που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νεολαίοι.

Να τους καταδικάσει, γιατί οι κυβερνήσεις τους στήριξαν την υλοποίηση των στρατηγικών της ΕΕ στη χώρα μας.

Να τους καταδικάσει, γιατί και πάλι την ίδια πολιτική θα προωθήσουν. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ και εργατική - λαϊκή αντεπίθεση μπορούμε να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων.

Πραγματικά προοδευτικό είναι η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που στραγγαλίζονται στη μέγγενη της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Η παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος. Η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή, τις υπηρεσίες με άλλες κοινωνικές σχέσεις. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλη την Ευρώπη να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να αξιοποιήσει τις φυγόκεντρες τάσεις της ΕΕ. Να συνδέσει την πάλη για αποδέσμευση απ' την ΕΕ με την πάλη για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, για την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας.

Δίνουμε τη μάχη, ενισχύουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και σε όλες τις εκλογικές μάχες:

Γιατί, το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί, για να δυναμώσει η πάλη του λαού και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα ακολουθήσει κάθε αστική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, η ψήφος στο ΚΚΕ στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης, αισιοδοξίας και μαχητικότητας σ' όσους παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη.

Γιατί, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ καθώς και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που εφάρμοσαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Γιατί, το ΚΚΕ αγωνίζεται ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων της περιοχής. Γιατί μόνο το ΚΚΕ εναντιώνεται τόσο στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις εθνικιστικές φωνές που θεωρούν ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Γιατί, μόνο το ΚΚΕ αποτελεί συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, διότι αντιπαλεύει το σύστημα που θρέφει και χρειάζεται το φασιστικό ρεύμα. Αντιπαλεύει και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει ούτε καν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Γιατί, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα στην Ευρωβουλή, μέσα στους χώρους δουλειάς, σε άμεση επικοινωνία με μεγάλο αριθμό μαζικών οργανώσεων, αποκάλυψε και καταψήφισε όλα τα μέτρα που στρέφονταν κατά των εργαζομένων.

Γιατί, το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα τον λαό για το ρόλο της ΕΟΚ, της ΕΕ, της Ευρωζώνης και για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που προωθούσαν τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία.

Γιατί, η ψήφος στο ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Σημαίνει περισσότερη δύναμη για να κατατίθενται και να επιβάλλονται τροπολογίες, νομοθετήματα και μέτρα όπως αυτά που καταθέσαμε την προηγούμενη τετραετία με επίκεντρο την μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ανάκτηση των απωλειών από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα χρόνια της κρίσης, για την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους πλειστηριασμούς και δεκάδες άλλες προτάσεις.

Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται μπροστά μας σε όλες τις πολιτικές μάχες είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που αποδεδειγμένα φέρνει φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για τον λαό, ανασφάλεια για το αύριο τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην πολιτική της, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του;

Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η ΕΕ και η πολιτική της δεν μπορεί να αλλάξει υπέρ των λαών. Μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει. Ομως, η καθήλωση της ζωής μας στον σημερινό βάλτο δεν είναι μονόδρομος.

Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να απαντήσουμε στην επίθεση που δέχονται από την άρχουσα τάξη η ζωή και τα δικαιώματά μας.

Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η ελπίδα, η προοπτική της πραγματικής ανατροπής.

Οι λαοί όλων των κρατών - μελών της ΕΕ μπορούν και πρέπει να βαδίσουν το δρόμο της ανατροπής σε κάθε χώρα, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναμονή. Μην ψάχνετε τις διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν δεσμευθεί να ακολουθήσουν μέχρι το 2060 το δρόμο της βαρβαρότητας και του μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία μας. Μπορείτε να κάνετε την πραγματική διαφορά, με ισχυρό ΚΚΕ, πολλαπλασιάζοντας τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τα αποτελέσματά τους.

HONDOS UNDER
ARMONIA
Manolis Xatziantoniou desk