''Δήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα εργοδοτών και εργαζομένων''

''Δήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα εργοδοτών  και εργαζομένων''

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:


Οι λογιστές, μέλη του Συλλόγου μας, είμαστε καθημερινοί μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας επιβίωσης που καταβάλουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμμεριζόμαστε την αγωνία που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην περιοχή μας λόγω του αλαλούμ που επικρατεί τόσο με την δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού όσο και με το μπάχαλο με την περιβόητη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με την ΑΑΔΕ και τα pos.


Σχετικά με την απασχόληση, είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει ιδιαίτερα μειωμένη προσφορά εργασίας, είναι δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο με ειδικές δεξιότητες αλλά και απλοί υπάλληλοι. Την ίδια στιγμή ισχύουν νομοθετήματα που χρονολογούνται προ 70 ετών τα οποία στερούν την δυνατότητα της ελεύθερης συμφωνίας του χρόνου εργασίας. Είναι αδιανόητο σε μια αμιγώς εποχική τουριστική αγορά όπως τα νησιά μας να απαγορεύεται στον εργαζόμενο να εργαστεί όσο εκείνος επιθυμεί για λίγους μήνες προκειμένου να επιβιώσει ένα χρόνο!! Είναι τραγελαφικό να επιβάλεις σε μία επιχείρηση κανόνες που νομοθετήθηκαν σχεδόν ένα αιώνα πριν!!! Ταυτόχρονα, καθώς ο αγώνας για στελέχωση των επιχειρήσεων είναι άλυτος γρίφος, οι Υπηρεσίες του Δημοσίου αναγκάζονται να εφαρμόσουν τον Νόμο και η απειλή υψηλών προστίμων είναι προ των πυλών.


Παράλληλα, καθώς η πολιτεία ορθώς επιδιώκει την πάταξη της φοροδιαφυγής, μόνο κωμικά μπορούν να χαρακτηριστούν όσα συμβαίνουν με την διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τις
Υπηρεσίες της. Είναι υποχρεωτική η διασύνδεση με τα pos, αλλά pos δεν υπάρχουν!!! Είναι απαραίτητη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, αλλά ταμειακές καινούργιες δεν υπάρχουν!! Οι τεχνικοί των συστημάτων αυτών βρίσκονται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού, δυσκολεύονται ακόμη και να απαντήσουν στα τηλέφωνα, πόσο μάλλον να εκπαιδεύσουν, και μοιραία οι επιχειρηματίες στρέφονται προς τον λογιστή για επεξηγήσεις, που όμως δεν είναι αρμόδιος.

Και η νέα τουριστική σαιζόν μόλις ξεκίνησε!!


Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να «κοιτάξουν» τα προβλήματα που έχει η αγορά και να δώσουν άμεσα λύσεις. Καλούμε και τις τοπικές υπηρεσίες ελέγχου της Πολιτείας να είναι ελαστικές στην εφαρμογή των νόμων, δεδομένου ότι ούτε οι ίδιοι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα ούτε εξειδικευμένη εκπαίδευση τους έγινε.


Καλούμε και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα μέλη τους και να υπάρξουν επιτέλους και για την περιοχή μας τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Στη διπλανή μας Ρόδο για παράδειγμα, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων να απασχολούν προσωπικό επί επταήμερο με αυξημένες αποδοχές, όχι όμως και στην Κω. Ως Σύλλογος Λογιστών Κω, δηλώνουμε την αρωγή μας στις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας και είμαστε παρόντες σε ότι μας ζητηθεί που στόχο θα έχει να αμβλύνει τα παραπάνω προβλήματα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
Πρόεδρος ΕΦΕΕΒΣΔ

ADVERTORIALS