Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης: Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση φορέων ΟΤΑ για τα νέα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης: Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση φορέων ΟΤΑ για τα νέα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Πολύ θετική ανταπόκριση φορέων ΟΤΑ για τα νέα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου


Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και των δημάρχων νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στην ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για την ένταξη 101 έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κατά την συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι δήμαρχοι εξήραν τα Προγράμματα και τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία οδηγεί για πρώτη φορά στη στοχευμένη στήριξη των νησιών και στην υλοποίηση δεκάδων αναγκαίων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε ικανοποίηση για την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη το Νότιο Αιγαίο να πάψει να αντιμετωπίζεται ως πλούσια περιφέρεια της Ευρώπης, θύμα στατιστικών δεικτών που διαμορφώθηκαν προ δεκαετίας. Υπογράμμισε ότι στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που αφορά στην πολιτική συνοχής της Ε.Ε. στη νησιωτική Ελλάδα, η συμμαχία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Οικονομίας δημιουργεί αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.
Ικανοποίηση για την αναλογία τουλάχιστον ενός έργου ανά νησί εξέφρασε ο Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ουσιαστική παρέμβαση γιατί κάθε νησί χρειάζεται έστω ένα έργο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε αισιόδοξος μετά την παρουσίαση των νέων έργων, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με το υπουργείο και για άλλους στόχους σε επόμενο στάδιο.
Για νέα πνοή στην ανάπτυξη των νησιών έκανε λόγο η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικού Δήμους πια, να συμμετέχουν όλοι, ακόμη και οι πιο μικροί, ισότιμα σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την ανακοίνωση σημαντικών έργων σε όλα τα νησιά, ακόμα και στα μικρότερα, όπως το Αγαθονήσι. Έδωσε έμφαση στην κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου Λέρου με το έργο αναβάθμισης του εξοπλισμού.
Επισυνάπτονται οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και των δημάρχων νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ  ΣΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

15/03/2018

 

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου): Καλημέρα κι από μένα. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι ιδιαιτερότητες, οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν στα νησιά, δεν είναι μειονέκτημα. Η νησιωτικότητα δεν είναι ένα μειονέκτημα κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δική μας ταυτότητας, της ταυτότητας του Αιγαίου αυτού καθαυτού αλλά και της χώρας ολόκληρης.

                        Αναγκαία και ικανή συνθήκη σήμερα για να σταθεί όρθιο στις σημερινές προκλήσεις, η νησιωτική Ελλάδα είναι να υπάρξουν λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία και απαντήσεις στις αυξημένες ανάγκες που έχει η νησιωτική Ελλάδα.

Όταν εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο από 25 εκατομμύρια, είχαμε πει ότι είναι ένα ποσό το οποίο δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Γιατί αυτό; Γιατί και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που είναι μέσα από το ΕΣΠΑ, ειδικά του Νοτίου Αιγαίου, είναι πάρα πολύ μικρά.

Χαίρομαι γιατί πολύ γρήγορα αυτό έγινε αντιληπτό και υπήρξαν τα σωστά αντανακλαστικά στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ευχαριστώ πάρα πολύ τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους συνεργάτες του και αμέσως αντιμετωπίστηκε αυτό και αυξήθηκε πολύ σημαντικά ο προϋπολογισμός.

Η αποτύπωση της λίστας των έργων που σήμερα ανακοινώνονται από το Υπουργείο από μόνη της –για να περάσω και στο επόμενο θέμα που θίξατε κ. Υπουργέ, αυτό της επόμενης περιόδου της πολιτικής συνοχής της Ευρώπης- η εικόνα των έργων τα οποία σήμερα ανακοινώνονται, εξαιρετικά χρήσιμα και κρίσιμα για όλα μας τα νησιά, από μόνη της δείχνει ότι αυτή η περιοχή τουλάχιστον το Νότιο Αιγαίο δεν είναι στην κατηγορία MDR (More Developed Regions) δηλαδή στην κατηγορία των πλουσιοτέρων Περιφερειών της Ευρώπης.

Θύμα στατιστικής. Με στοιχεία όμως του 2008 σύμφωνα με τα οποία χτίστηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα νησιά μας σήμερα έχουν στη διάθεσή τους.

Επειδή –κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς το εξωτερικό κυρίως στις Βρυξέλλες, όχι σε εσάς- μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα στατιστικό δείκτη σε αυτούς που είναι λάτρεις των στατιστικών στοιχείων τους συναδέλφους μας στην  Ευρώπη, 1η Περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη ανάμεσα σε εκατοντάδες Περιφέρειες.

1η Περιφέρεια για πέντε συναπτά έτη σε πτώση ΑΕΠ, είναι το Νότιο Αιγαίο, είναι μια Περιφέρεια της Ελλάδας! Πέντε συναπτά έτη, συνεχόμενα. Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο, ένας δείκτης, ένα αποτέλεσμα το οποίο πυροδοτεί συναγερμό.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των νησιών μας είναι το ειδικό πρόγραμμα και ικανή και αναγκαία συνθήκη για το μέλλον τους είναι η πολιτική συνοχής της Ευρώπης και αυτή είναι μια μεγάλη μάχη που έχουμε να δώσουμε στις Βρυξέλλες, ειδικά το Νότιο Αιγαίο γιατί είναι η μόνη νησιωτική Περιφέρεια της Ελλάδας που είναι σε αυτή την κατηγορία MDR να έχουμε σύμμαχο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας μας.

Και το έχουμε σύμμαχο και δίνουμε μαζί τη μάχη και αυτό μας δίνει και την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε το αποτέλεσμα το οποίο ο τόπος χρειάζεται, η χώρα χρειάζεται. Ευχαριστώ ξανά κ. Υπουργέ εσάς και τους συνεργάτες σας για τη δουλειά που έγινε, κυρίως για την κατανόηση που υπάρχει και εύχομαι το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων, μια και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους φορείς υποδοχής των χρηματοδοτήσεων αυτών αδυνατεί να τα εκτελέσει με τις δικές του δυνάμεις και θα πέσει πολύ μεγάλο βάρος στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό και στην Περιφέρεια, προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να τα  υλοποιήσουμε.

Είμαι αισιόδοξος για τη μάχη στις Βρυξέλλες, όσο μπορούμε να συνεννοούμαστε και να διατηρούμε αυτό το επίπεδο συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και σε αυτό το πολύ κρίσιμο για μας Υπουργείο.

Μ. ΚΑΚΑΛΗ (Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου): Καλησπέρα σας, είμαι η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθεια η οποία δίνει νέα πνοή στην ανάπτυξη των νησιών μας.

Πιστεύω πως για πρώτη φορά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικού Δήμους πια, να συμμετέχουν όλοι ακόμη και οι πιο μικροί ισότιμα σε αναπτυξιακά προγράμματα. Γιατί παλαιότερα αντιμετωπίζαμε πολύ περισσότερα προβλήματα.

Οι Δήμοι, κυρίως οι μικροί καλλικρατικοί, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της έλλειψης υπηρεσιών. Οπότε η συνεργασία των φορέων φαίνεται ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία μας.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το νησί του Αγίου Ευστρατίου καθώς στην προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του μικρού τόπου, έχουμε πολλούς συμμάχους οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει τις προσπάθειες του Δήμου μας και στέκονται δίπλα μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

Μια σειρά έργων, όπως αυτά που πρόκειται να ενταχθούν στο Ειδικό Αναπτυξιακό, τα οποία αγκαλιάζουν και στηρίζουν τα δυο πολύ μεγάλα έργα που κάνουμε στο νησί μας, το πρόγραμμα «Άη Στράτης πράσινο νησί», το οποίο στηρίζεται στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αποκάλυψη των κοινοχρήστων χώρων του παλαιού οικισμού που είναι κι αυτό ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας, είναι μερικά δείγματα της προσπάθειας που κάνουμε εκεί.

Θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους πίστεψαν τις προσπάθειές μας και μας στήριξαν και να τονίσω ότι αυτό που ουσιαστικά βγαίνει από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι ότι όταν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ μας, μπορούμε να πετύχουμε ό,τι στόχους βάζουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΓΑΛΗΝΟΣ(Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Δήμαρχος Λέσβου): Δεν ξέρω κ. Υπουργέ πως τα καταφέρνετε που κάθε φορά που συναντιόμαστε, φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και αυτό νομίζω ότι πρέπει να συγχαρούμε και εσάς και τις ομάδες εργασίας, για τη δουλειά που κάνετε και το έργο που παρουσιάζετε και μας δίνετε τη δυνατότητα κι εμείς να εκτελέσουμε.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μια χώρα πάσχει από εθνική κατάθλιψη να βρίσκονται άνθρωποι που να εμπνέουν και να μεταφέρουν την αισιοδοξία τους. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.

Μετά από τα έργα τα οποία ανακοινώνονται, θεωρώ ότι μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα στην υλοποίηση διότι συμφωνώ με τον κ. Σεβαστάκη, που προηγήθηκε εμού, ότι δεν αρκεί να ανακοινώνουμε κάτι, πρέπει και να το εκτελούμε. Άρα νομίζω ότι η ετοιμότητα των φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και των άλλων φορέων οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση των έργων που έχουν επιλεγεί, θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι από εδώ και πέρα για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Εγώ θα σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος από αυτά ασφαλώς, έχω μάθει άλλωστε να βλέπω το ποτήρι πάντοτε μισογεμάτο και να παλεύω για τον τόπο μου, για τους συμπολίτες μου, αλλά βεβαίως συνεχίζονται οι επαφές μας, η συνεργασία μας για να δούμε και τους άλλους στόχους που έχουμε και τα άλλα αιτήματα που ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν σε επόμενο στάδιο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ (Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχος Ρόδου): Ευχάριστη μέρα για τα νησιά κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κύριοι Βουλευτές και τα λέω εκφράζοντας πιστεύω και τους συναδέλφους Δημάρχους Νοτίου Αιγαίου σαν Πρόεδρος της ΠΕΔ 34 Δήμοι, 19 στις Κυκλάδες, 15 στα Δωδεκάνησα και λέω «ευχάριστη μέρα» γιατί θεωρούμε ότι είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση κ. Υπουργέ στην προσπάθεια που έχουν κάνει αυτά τα νησιά τα τελευταία χρόνια.

Αφ' ενός μεν με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έχω δυο συναδέλφους βόρεια και νότια, Λέσβος και Λέρος, που είναι μέσα στους πρώτους Δήμους που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αλλά επειδή το κρατούμε πολύ χαμηλά κανένας δεν ξέρε ότι από την Ρόδο πέρασαν 20.000 πρόσφυγες. Λέω «ελάχιστη ανταπόδοση» ο ένας λόγος αυτός και ο δεύτερος η συμβολή όλων αυτών των νησιών αυτά τα τελευταία χρόνια με τη χειμάζουσα οικονομία και μια κι εσείς έχετε τα στοιχεία όλα κάλλιο εμού και κάλλιο όλων των άλλων γνωρίζετε ότι αυτός ο πυλώνας του τουρισμού, είναι αυτός που κράτησε κατά τη δική μας εκτίμηση τη χώρα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Όμως ο τουρισμός δεν είναι μόνο να περιμένει η Ρόδος 2 και 2,5 ή και 3 εκατομμύρια επισκέπτες, χρειάζονται υποδομές. Σωστά -αν μου επιτρέπετε να αναφερθώ- επεσήμανε ο κ. Υφυπουργός στους τομείς της υγείας αλλά και τις υποδομές. Δεν μπορεί ο ιδιώτης ο επιχειρηματίας που επενδύει με δικά του ιδιωτικά κριτήρια να λειτουργήσει αν αντίστοιχα δεν υπάρχουν και οι υποδομές.

Επιτρέψτε μου να πω πρώτα απ' όλους οι συνάδελφοι το γνωρίζουν αυτό το βιώνουμε στη Ρόδο και δεν έρχομαι να κάνω αναδρομή ούτε να ρίξω ευθύνες προηγούμενων ετών, ή δεκαετιών, ούτε να αποποιηθώ δικών μου ευθυνών επειδή κι εγώ υπηρετούσα το Β’ βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, έρχομαι να πω ότι βλέπουμε μπροστά μας βλέπουμε το μέλλον. Και βλέπουμε το μέλλον, γιατί πρώτη ικανοποίηση –εκφράζοντας τους συναδέλφους-  η δήλωση ότι έστω ένα έργο ανά νησί, αυτό είναι ένας συμβολισμός, αλλά είναι και μια ουσιαστική παρέμβαση γιατί κάθε νησί χρειάζεται έστω ένα έργο.

Το δεύτερο, αυτό της επιλογής από τη βάση. Ναι, εμείς ετοιμάσαμε τους φακέλους με τις δικές σας οδηγίες βέβαια στη λογική των ώριμων έργων, όχι κ. Υφυπουργέ τα 250 τα βάζουμε στο καλάθι και βλέπουμε ποια θα προλάβουμε να ωριμάσουμε μελέτες.

Ξέρετε τώρα ποια είναι η αγωνία μας; Το εύστοχο βέβαια της υλοποίησης, της σωστής υλοποίησης αλλά εμείς ξέρετε, με το που είδα προς ένταξη στο ειδικό, περίμενα να δω εντάχθηκε στο αναπτυξιακό, δηλαδή και εμείς και εσείς κυνηγούμε το χρόνο πλέον τώρα, γιατί ούτε η χώρα έχει περιθώριο να περιμένει, ούτε εσείς σαν κυβερνητικοί ούτε εμείς σαν αυτοδιοικητικοί.

Αυτή η αγωνία της άμεσης πλέον υλοποίησης και το να ξεπεράσουμε κάποιες διαδικασίες. Δεν είναι μόνο οι διαδικασίες, τα μικρά νησιά που δεν έχουν τις Επιτροπές συγκρότησης των διαγωνισμών, των παραλαβών, ακόμα και  στα μεγάλα νησιά, και λέω τώρα για παράδειγμα τη  Ρόδο που έχει  την επάρκεια στους τομείς αυτούς της δημοπράτησης, εκτέλεσης, παρακολούθησης των έργων,  ακόμα και αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες να πηγαινοέρχονται πέντε φορές οι εγκρίσεις από τις οικονομικές Επιτροπές, τα Συμβούλια, να επανέρχονται και να περιμένουμε ένα προς ένταξη ή ένα ενταγμένο έργο για να κυριολεκτώ πλέον τώρα εδώ και να περιμένετε και εσείς και εμείς ύστερα από 8 μήνες να δείτε ότι αρχίζει να υπογράφεται η σύμβαση ύστερα από ένα χρόνο, νομίζω, αν δεν το ξεπεράσουμε αυτό, θ’ ακυρώσει την πράγματι μεγάλη προσπάθεια.

Και κλείνοντας θέλω να επισημάνω έχοντας εικόνα και τις προτάσεις των υπολοίπων συναδέλφων αλλά και τις δικές μας στη Ρόδο, τα όσα δεν εντάχθηκαν στο Ειδικό και πριν από τη σημερινή ανακοίνωσή σας  σε συνέντευξη. Ανακοινώθηκε, λίγα, πολλά, ανάλογα με τις ανάγκες κτλ., το «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», επειδή έχουμε εικόνα ποιες άλλες προτάσεις έχουμε υποβάλλει και βλέπουμε ότι καλύπτονται από εκείνο το πρόγραμμα, περιμένουμε με αγωνία τώρα το  «ΦιλόΔημος ΙΙΙ» που είναι σε σημαντικούς τομείς για τα νησιά οι παρεμβάσεις.

Είτε είναι αγροτική οδοποιία είτε είναι θέματα άρδευσης γιατί πρέπει να στηρίξουμε και την αγροτική οικονομία, όχι μόνο τον τουρισμό, είτε  κτίρια γιατί θεωρώ αδιανόητο  για μια πραγματικά πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που έχουν τα νησιά, ανεξάρτητα πώς την απέκτησαν, να τ’ αφήσουμε να ρημάξουν, ή ακόμα Δήμοι που δεν έχουν ούτε καν ένα Δημαρχείο και  μισθώνουν κάποια ακίνητα για να στεγαστούν.

Άρα άμα τρέξει και το τρίτο, όσον αφορά τις απαιτήσεις των Δήμων, μικρών ή μεγάλων νησιωτικών, νομίζω ότι ολοκληρώνεται ουσιαστικά μια παρέμβαση και δε μπορούμε παρά να μην εκφράσουμε την ικανοποίησή μας.

Και κλείνω κι εγώ με το θέμα της πολιτικής συνοχής. Συμμετέχουμε στη διαδικασία αυτή και εμείς στα ευρωπαϊκά φόρα, έχουμε καταθέσει αντίστοιχα τις προτάσεις μας, νομίζω ότι από δω και πέρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι η στήριξη της νησιώτικης Ελλάδας είναι στήριξη των νησιών της Ευρώπης, είναι στήριξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και φυσικά άμα βλέπει ότι εμείς έχουμε δρομολογήσει τα του οίκου  μας νομίζω ότι μπορούμε να τους πείσουμε καλύτερα. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Είμαι ο Δήμαρχος της Λέρου. Θεωρώ κι εγώ σημαντικότερη ημέρα αυτή των ανακοινώσεων των σημαντικών έργων, της θητείας μου αλλά και των  τελευταίων δεκαετιών.

                        Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί υλοποιείται άμεσα σήμερα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Θέλω να τονίσω και να ευχαριστήσω παράλληλα τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Χαρίτση, το Γενικό Γραμματέα, τον κ. Κορκολή αλλά και το συντοπίτη μας, τον Υφυπουργό, τον κ. Σαντορινιό, γιατί όποτε ζητηθεί να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα είναι άμεση η ανταπόκρισή τους.

Να ξέρετε ότι σήμερα οι συμπατριώτες μου χαίρονται πραγματικά και είναι σημαντικό αυτό το χαμόγελο, ειδικότερα και στα μικρότερα νησιά, που γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τί αντιμετωπίζουν, πέραν της Λέρου, όπως το Αγαθονήσι που μετά χαράς είδα ότι θα εκτελεστούν σημαντικά έργα.

Και να τονίσω ως προς την αναβάθμιση μηχανημάτων του νοσοκομείου μας, ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά στον τομέα της υγείας και να ξέρετε ότι αυτά  τα χρήματα, δε θα χρειαστεί πλέον να δαπανηθούν από το ίδιο το κράτος με αεροδιακομιδές που είναι καθημερινές. Είναι τεράστια  και σημαντική αυτή η προσπάθεια.

Να σας ευχαριστήσω γιατί πλέον θα στελεχωθεί το νοσοκομείο μας και να τονίσω την υπομονή και την ανθρωπιά που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι συμπατριώτες μου, έχουμε δείξει  όλοι στο θέμα του προσφυγικού και πραγματικά είναι μια ανταμοιβή η υλοποίηση αυτή η σημερινή και η εξαγγελία τόσο σημαντικών έργων. Είμαι σίγουρος ότι θ’ ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά έργα όπως έχουμε σ’ εξέλιξη με τον Περιφερειάρχη  μας σημαντικά έργα που είναι κι εκεί σημαντική και χρήσιμη η συνεργασία που έχουμε. Σας ευχαριστώ. 

Manolis Xatziantoniou desk