Axios: Το τηλεφώνημα Τραμπ – Νετανιάχου που καθόρισε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Θα είναι όλοι εκεί, και ο Χαμενεΐ, ένα χτύπημα θα είναι αρκετό» φέρεται να διεμήνυσε ο Νετανιάχου στον Τραμπ - Η πληροφορία «οδήγησε» τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

ap25363754005103_1-scaled.jpg
banner_900x200-(8).gif
Κοσμος Τετάρτη, 4η Μαρτίου 2026

ην τελευταία Δευτέρα του Φεβρουαρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο με μία συνταρακτική πληροφορία: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του αναμενόταν να συναντηθούν όλοι μαζί σε τοποθεσία της Τεχεράνης το Σάββατο που θα ακολουθούσε (28/2). 

Θα μπορούσαν να πέσουν όλοι νεκροί σε μία και μόνο αεροπορική επιδρομή, διευκρίνισε ο Νετανιάχου στον Ντόναλντ Τραμπ και τους επιτελείς του, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Axios.

Η κλήση εκείνη της 23ης Φεβρουαρίου, άγνωστη έως σήμερα, αποτέλεσε το σημείο καμπής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – και, σύμφωνα με το Axios, απαντά στο κρίσιμο ερώτημα πολλών, βουλευτών, επικριτών, θιασωτών του MAGA και παγκόσμιων ηγετών, «γιατί τώρα». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ταυτόχρονη παρουσία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ και του στενού κύκλου του σε ένα σημείο και μία ημερομηνία που γνώριζαν ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μία ευκαιρία που ούτε ο Τραμπ ούτε ο Νετανιάχου μπορούσαν να παρακάμψουν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ήδη προτού μάθει την πληροφορία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, έκλινε προς την επιλογή της επίθεσης κατά του Ιράν. Αυτό που δεν είχε αποφασίσει ακόμη ήταν το πότε – συνεπώς το τηλεφώνημα Νετανιάχου αποδείχτηκε καθοριστικό. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία εκείνη ήταν μέρος μηνών εντατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες είχαν δύο διά ζώσης επαφές και 15 τηλεφωνικές. 

Είναι ήδη γνωστό πως οι σκέψεις για συντονισμένο πλήγμα μία εβδομάδα νωρίτερα από την 28η Φεβρουαρίου είχε ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας και επιχειρησιακούς. 

Ενας αρχικός έλεγχος της CIA, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του Τραμπ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον Χαμενεΐ που είχε συλλέξει η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι προετοιμασίες επισπεύστηκαν, όταν ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει. Ωστόσο, μεσολαβούσε η ομιλία του προέδρου για την κατάσταση της Ενωσης την επόμενη νύχτα.  

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ πήρε τη «σκόπιμη απόφαση» να μην επικεντρωθεί στην ομιλία του υπερβολικά στο Ιράν, ώστε να μη θορυβήσει τον Αγιατολάχ – κάτι που προφανώς θα τον έθετε σε συναγερμό και θα τον οδηγούσε σε κάποιο από τα υπόγεια κρησφύγετα, πριν το αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα. 

Μέχρι την Πέμπτη, η CIA είχε «επιβεβαιώσει πλήρως ότι όλα αυτά τα άτομα θα ήταν μαζί και ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί η συγκυρία», ανέφερε μια πηγή.

Την ίδια εκείνη ημέρα, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, μετά από ώρες συνομιλιών με Ιρανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, οι Αμερικανοί απεσταλμένοι, Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, καλούσαν την Ουάσιγκτον με σαφή ετυμηγορία: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. 

«Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να ακολουθήσεις τη διπλωματική οδό, θα πιέσουμε και θα παλέψουμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία. Αλλά αυτοί οι τύποι μας έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια συμφωνία με την οποία θα είσαι ικανοποιημένος», φέρεται να ενημέρωσαν τον Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο με άμεση γνώση της τηλεφωνικής συνομιλίας. 

Ο Τραμπ ήταν πλέον πεπεισμένος για δύο πράγματα: οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ήταν αξιόπιστες και η διπλωματία είχε αποτύχει. Την Παρασκευή στις 3:38 μ.μ. EST (22:38 ώρα Ελλάδας), έδωσε την τελική εντολή.

Εντεκα ώρες αργότερα, οι πρώτες βόμβες προσγειώνονταν στην Τεχεράνη. Ο πόλεμος είχε αρχίσει. 

Το αρχικό σχέδιο και οι πιέσεις «Μπίμπι»

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και ο Τραμπ θεωρούσε τον Νετανιάχου στενό και αξιόπιστο εταίρο του, ήταν αποφασισμένος να εξαντλήσει πρώτα τις διπλωματικές προσπάθειες.

«Η μία πλευρά του Λευκού Οίκου ακόμη διαπραγματευόταν και η άλλη πλευρά προχωρούσε σε κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό με το Ισραήλ», σημειώνει στο Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Τραμπ «αξιολογούσε και τις δύο επιλογές συνεχώς».

Εν μέσω αιτιάσεων πως οι ΗΠΑ σύρθηκαν στον πόλεμο από το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επέμεινε χθες, Τρίτη ότι αυτή η επιχείρηση «έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως» και ότι ήταν απλώς «θέμα χρόνου».

«Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο παρουσίασε μια μοναδική ευκαιρία για κοινή δράση ενάντια σε αυτή την απειλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. «Θέλαμε να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

«Ο Τραμπ ήθελε να χτυπήσει νωρίτερα — στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Μπίμπι ήταν αυτός που ζήτησε να καθυστερήσει», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο χρόνος ήταν «πλήρως συντονισμένος» με «την κατανόηση ότι θα πραγματοποιηθεί από κοινού».

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε επίθεση στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, ώστε η κυβέρνηση Τραμπ να προλειάνει το έδαφος εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της πολιτικής και κοινής γνώμης. Ο Νετανιάχου πίεσε για επίσπευση των διαδικασιών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Νετανιάχου άρχισε να ανακινεί το θέμα και να προειδοποιεί ότι οι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης που είχαν βρει καταφύγιο σε ασφαλή κρησφύγετα, κινδύνευαν να σκοτωθούν από το καθεστώς.

Επικρίσεις

Η επίσπευση της διαδικασίας προκάλεσε επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να εγκαλείται για την πλημμελή προετοιμασία και την απουσία ενημέρωσης. 

«Δεν προετοιμαστήκαμε όσο καλά θα μπορούσαμε, επειδή η ευκαιρία μάς ήρθε πολύ γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. 

Αλλο άτομο με γνώση του παρασκηνίου αναγνώρισε ότι υπήρχαν συγκεχυμένα μηνύματα από τον Ρούμπιο και από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για πόλεμο μετά την επίθεση, αντί πριν.

Λόγω της μυστικότητας της υπόθεσης, πολλοί Αμερικανοί πολίτες κατελήφθησαν εξαπίνης και εγκλωβίστηκαν στην περιοχή του Κόλπου, ενώ το Ιράν εξαπέλυε το πρώτο κύμα των αντιποίνων του. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Ρούμπιο έσπευσε να οργανώσει μια επείγουσα επιχείρηση εκκένωσης για περισσότερους από 1.500 Αμερικανούς που ζήτησαν βοήθεια για να φύγουν από την περιοχή.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Τρίτη γιατί δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης, ο Τραμπ απάντησε: «Επειδή όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Γεχίελ Λάιτερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής συνομιλίας της 23ης Φεβρουαρίου, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες πως ο Νετανιάχου «υποκίνησε» ή επικαλέστηκε την επαπειλούμενη δολοφονία των ηγετών της ιρανικής ως λόγο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Τον τελευταίο χρόνο, συνεργαστήκαμε πιο στενά από ποτέ με τους εταίρους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το Ιράν και συμφωνούμε απόλυτα ως προς τον κίνδυνο που αποτελεί το Ιράν για το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Λάιτερ στο Axios.

«Οποιος γνωρίζει τον πρόεδρο Τραμπ καταλαβαίνει ότι είναι ένας ισχυρός ηγέτης που δεν μπορεί να επηρεαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξίσου αρνητικός απέναντι στις επικρίσεις πως ο Νετανιάχου έσυρε το άρμα του πολέμου, ήταν και ο ίδιος ο Τραμπ. 

«Είχαμε διαπραγματεύσεις με αυτούς τους παλαβούς και η άποψή μου ήταν ότι θα επιτεθούν πρώτοι. Ημουν απόλυτα σίγουρος για αυτό. Αν μη τι άλλο, ίσως να ανάγκασα το Ισραήλ να πάρει αυτή την απόφαση», είπε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
15 °C
Τετάρτη, 4 Μαρτίου 10:37ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency