Ένωση Γυναικών Ελλάδας: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ένωση Γυναικών Ελλάδας: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

                                                                      

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την παγκόσμια ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η βία κατά των Γυναικών, είτε λεκτική είτε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική ήταν και παραμένει θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και πολυσύνθετες παραμέτρους. Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι στατιστικές είναι περισσότερο από ανησυχητικές. Στην Ευρώπη σήμερα 1 στις 3 γυναίκες, δηλαδή 62 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποστεί κάποιο είδος βίαιης επίθεσης και το 40% με 50% περίπου των εργαζομένων γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, σε παγκόσμια μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες ( Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο ΟργανισμόΥγείας , γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες)

και τα στοιχεία είναι σοκαριστικά:.137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, ενώ στις εμπόλεμες ζώνες, ο βιασμός γυναικών θεωρείται «πολεμικό όπλο» που τρομοκρατεί τον πληθυσμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό.

Είναι διαπιστωμένο ότι και στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ενδοοικογενειακή βία πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις με θύματα τις περισσότερες φορές και ανήλικα, αθώα παιδιά.

Δυστυχώς πολλά, αν όχι τα περισσότερα, περιστατικά βίας δεν έρχονται ποτέ στο φως. Ειδικότερα η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα λιγότερα αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει Τα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών των περιστατικών βίας λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά σε ένα τόσο μείζον κοινωνικό ζήτημα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κατάλληλη στήριξη των θυμάτων από τις υπάρχουσες δομές , ούτε απονομή δικαιοσύνης.

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και η εξάλειψή της είναι καθοριστικό ζητούμενο για μια ευνομούμενη, δημοκρατική και ειρηνική κοινωνία. Και θα πρέπει να είναι υποχρέωση όλων. Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών.

Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη βία, και με όποιο τρόπο αυτή εκδηλώνεται, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, αλλά και με καθημερινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, υγιών συντροφικών σχέσεων και εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων . Εργαζόμαστε για την ενημέρωση των γυναικών ώστε να   απεγκλωβισθούν από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο εξαιτίας της βίας που τυχόν βιώνουν και να σπάσουν τη σιωπή τους.

και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε:                                                                    

* τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο σπίτι, στην εργασία, στον δρόμο, ή στον προσφυγικό καταυλισμό.

* την σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας από ένα κράτος δικαίου

* την διεύρυνση και επέκταση των δομών κοινωνικής πρόνοιας για την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και τη δικαίωσή τους

* την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών

*την πραγματική εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» (της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης περί πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ενισχύει την ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους εγκλημάτων.)

Πάνω απ΄όλα θεωρούμε ως σημαντικότερη πρόληψη, την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς.

                                                                           ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ADVERTORIALS