Πρόταση Γιαλλίζη για την αδειοδότηση Υδατοδρομίων σε κεντρικά σημεία των Δωδεκανήσων.

Πρόταση Γιαλλίζη για την αδειοδότηση Υδατοδρομίων σε κεντρικά σημεία των Δωδεκανήσων.

 

 “ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ”              Κως 17/5/2013

ΠΡΟΤΑΣΗ : ΓΙΑΛΛΙΖΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Προς : Διοικητική επιτροπή         

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

              ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ             ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

 

                                   Μάιος 17/5/13

Θέμα: «Ενημερωτικό υπόμνημα διαδικασιών για την Αδειοδότηση Υδατοδρομίων σε κεντρικά    σημεία των Δωδεκανήσων.»

                                                                                 

Κύριοι συνάδελφοι ,

Μετά την πρόταση μου τον Οκτώβριο 2012 και την συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2012 όπου είχα εισηγηθεί το θέμα των υδατοδρομίων αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Γραμματέα κ. Παπασταματίου να αναλάβω το θέμα και να διερευνήσω τις δυνατότητες και τους τρόπους υλοποίησης.

Μετά από δουλεία μηνών και επαφών που είχα για τα υδατοδρόμια είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως είμαι πλέον στο τελικό στάδιο για να πραγματοποιηθεί.

Σας καταθέτω την πρόταση  μου με πλήρη ανάλυση του θέματος  ώστε να καταλάβετε όλα όσα απαιτούνται  για το Project και πόσο απλό είναι να πραγματοποιηθεί.

 Είναι ένα όπλο  στα χέρια μας και ένας τρόπος  να βοηθήσουμε ενεργά στην  ανάπτυξη του τόπου μας. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια  και η αντίδραση μας πρέπει να είναι άμεση. Ως θεσμός έιμαστε πάντα μπροστά στις εξελίξεις και πρέπει η κοινωνία των Δωδεκανήσων να δεί πως είμαστε παρόν και ενεργούμε θετικά για την επιβίωση του τόπου μας.

        Ανάλυση Πρότασης

1)ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

Ως μια σύντομη ιστορική αναδρομή, σας αναφέρουμε ότι:

  1. To 2005 ψηφίστηκε ο Νόμος (Ν.3333) για την αδειοδότηση και λειτουργία των Υδατοδρομίων.

Κατ’ εφαρμογή του  Νόμου αυτού  (Άρθρο 10α παρ.1και3) εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α 6814|05) στην οποία αναφέρονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την προσωρινή αδειοδότηση Υδατοδρομίων.

Με βάση αυτή την ΚΥΑ  έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα 15 Υδατοδρόμια στην Ελλάδα, τα οποία  όμως έχουν καταστεί πλέον ανενεργά μετά την παύση λειτουργίας των  Υδροπλάνων που επιχειρούσαν κυρίως στην περιοχή του Ιονίου.

Η σημερινή Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού Ανάπτυξης κύριου Κ. Χατζηδάκη, του Υφυπουργού κύριου Ν. Μηταράκη, και των Πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Ναυτιλίας Αιγαίου και Τουρισμού, έχει τοποθετήσει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της την επαναλειτουργία των Υδροπλάνων καθώς αναγνωρίζει τον σημαντικότατο ρόλο που αυτά μπορούν να διαδραματίσουν στην κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των νησιών και των παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Για το λόγο αυτό εκπόνησε νέο και επικαιροποιημένο Νόμο για την μόνιμη πλέον Αδειοδότηση των Υδατοδρομίων, ο οποίος ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.

2) ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ  ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ 

Είναι πολύ σημαντικό, ενόψει της επαναλειτουργίας των Υδροπλάνων, να Αδειοδοτηθούν  Υδατοδρόμια σε νησιωτικές αλλά και παράκτιες περιοχές οι οποίες, για λόγους Οικονομικούς,Τουριστικούς, και Κοινωνικούς,  μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές αγορές για την επιχειρησιακή λειτουργία των Υδροπλάνων.

Η ύπαρξη Αδειοδοτημένων και επιχειρησιακά έτοιμων υδατοδρομίων, σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των υδροπλάνων καθώς με τις κατάλληλες υποδομές τους θα παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη σε ένα πρωτοποριακό μεταφορικό μέσο. Η ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων πληροί όλες τις προϋποθέσεις (Γεωγραφικές, Τουριστικές, Εμπορικές) για να οριοθετηθεί ως μια κομβική περιφέρεια για τα υδροπλάνα.

Τα συμπεράσματα από την ανάλυση  των πρώτων ποιοτικών στοιχείων  Μελέτης Σκοπιμότητας, για τη λειτουργία Υδροπλάνων στη περιοχή των Δωδεκανήσων, είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για τη δημιουργία δικτύου πτήσεων που θα συνδέει τα μικρότερα νησιά της περιοχής με τα μεγαλύτερα (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο) καθώς και με νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη, και με επιλεγμένους προορισμούς στα Τουρκικά παράλια οι οποίοι έχουν τουριστικό και εν γένει μεταφορικό ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα.

Βέβαια για να ξεκινήσουν τα Υδροπλάνα να επιχειρούν στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να Αδειοδοτηθούν υδατοδρόμια, σε ορισμένα τουλάχιστον νησιά τους, τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια γεωγραφικά, τουριστικά, εμπορικά, κ.λ.π και θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιχειρησιακή λειτουργία των Υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή..

Υπολογίστε ότι, μια αεροπορική εταιρεία Υδροπλάνων θα ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα και εύκολα τον  προγραμματισμό των πτήσεών της σε κάποια νησιωτική περιοχή (π.χ Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο) όπου θα υπάρχει ικανός αριθμός Αδειοδοτημένων Υδατοδρομίων και Υδάτινων πεδίων, καθώς έτσι θα εξασφαλίζεται ένας  αξιόλογος όγκος πτητικού έργου και κατ’επέκτασιν η βιωσιμότητά της, ενώ αντίθετα θα καθυστερήσει και θα προβληματισθεί αρκετά αν θα πρέπει να εμπλακεί η ίδια στην Αδειοδότηση και των Υδατοδρομίων.

Ως εκ τούτου η αρωγή των Τοπικών  Αρχών και των Θεσμικών Φορέων των νησιών στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα πρέπει να είναι ουσιώδης, δεδομένου ότι είναι προφανές το όφελος που οι νησιωτικές κοινωνίες θα αποκομίσουν από την λειτουργία των Υδροπλάνων.

Επιγραμματικά να σας αναφέρουμε ότι τα πτητικά αυτά μέσα, με κύρια χαρακτηριστικά τους την ευελιξία  και την ασφάλεια, είναι σε θέση να προσφέρουν τις κάτωθι σημαντικότατες υπηρεσίες:

3) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΤΩΝ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ

Τα Υδροπλάνα, δοκιμασμένα εδώ  και δεκαετίες σε πολλές ξένες  χώρες, αποδείχθηκε πλέον στην πράξη(κατά την πενταετή λειτουργία τους κυρίως στο Ιόνιο) ότι μπορούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα  μια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή. Σε κάποιες δε περιπτώσεις ίσως και την μοναδική διέξοδο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας που δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο.

Τα Υδροπλάνα  θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως τα  ιδανικά μεταφορικά μέσα  για  μια νησιωτική χώρα με τη γεωγραφική μορφολογία της Ελλάδας, καθώς δύνανται να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων:

  • ΤακτικέςΕπιβατικές πτήσεις,
  • ΈκτακτεςΕπιβατικές,
  • Περιηγητικές(Sightseeing)
  • Φορτίου (ΦάρμακαΤρόφιμαΤύποςΔέματα,  κ.λ.π)
  • Νοσοκομειακές,
  • Έρευνας καιΔιάσωσης
  • Πυρόσβεσηςκ.λ.π

Με σωστό  προγραμματισμό, το Υδροπλάνο, δύναται  να μεταφέρει γρήγορα, ευέλικτα και  με ασφάλεια επιβάτες από τα μικρά  νησιά σε μεγαλύτερα περιφερειακά κέντρα και αντιστρόφως.

4)ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

4.1) Εκπόνηση Τεχνικού φακέλου.- Υποβολή Αίτησης.

Ο Νόμος για την Αδειοδότηση Υδατοδρομίων απαιτεί την εκπόνηση και την υποβολή πλήρους Τεχνικού φακέλου, με την αντίστοιχη αίτηση, για την απόκτηση Άδειας Υδατοδρομίου.

Ο Τεχνικός φάκελος περιλαμβάνει, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τέσσερα εγχειρίδια και μια σειρά  δικαιολογητικών που αναλυτικά  σας τα παρουσιάζουμε κατωτέρω.

Επίσης ο Νόμος(άρθρο39) προβλέπει την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Υδατοδρομίου (εκπονείται από τον ιδιοκτήτη του Υδατοδρομίου, συμπληρωματικά με την ΑΕΠΟ του Λιμένα, εφόσον αυτή υφίσταται)

4.2) Εξοπλισμός και Μέσα του Υδατοδρομίου.

Κάθε Αδειοδοτημένο  Υδατοδρόμιο πρέπει να διαθέτει, κατ’ ελάχιστον, τον κάτωθι εξοπλισμό:

α) Σήμα οπτικής αναγνώρισης,

β) Φανό ειδοποίησης αεροπορικής δραστηριότητας. Ράδιο ενεργοποιούμενος φανός ο οποίος θα είναι διαθέσιμος προς χρήση πριν από κάθε προσθαλάσσωση ή αποθαλάσσωση Υδροπλάνου, προς ειδοποίηση παρακείμενων πλωτών μέσων για έναρξη αεροπορικής δραστηριότητας (άφιξη ή αναχώρηση Υδροπλάνου). Ο φανός θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σε τέτοια θέση στο χώρο του Υδατοδρομίου, ώστε να είναι εύκολα ορατός.

γ) Ανεμούριο ή σημείο «Τ»

δ) Πλωτή ή σταθερή εξέδρα για την απο|επιβίβαση των επιβατών

ε) Σημεία πρόσδεσης των Υδροπλάνων (δέστρες) επί της εξέδρας, πιστοποιημένα ως προς την σταθερότητα και την αντοχή τους.

στ) Σωσίβια(3 τεμ.) άμεσης χρήσης.

 

ζ) Ταχύπλοο σκάφος υπηρεσίας, (ιδιόκτητο ή μισθωμένο)μήκους τουλάχιστον έξι(6) μέτρων, εφοδιασμένο με τις προβλεπόμενες άδειες, έτοιμο προς χρήση ανά πάσα στιγμή, για τον έλεγχο καταλληλότητας του διαδρόμου προσαποθαλάσσωσης των Υδροπλάνων καθώς και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

η)Απαιτούμενα Μέσα  Πυρόσβεσης κατάλληλα για χρήση σε περίπτωση    πυρκαγιάς.

θ) Μέσα περιορισμού θαλάσσιας ρύπανσης από τυχόν διαρροή καύσιμου ή λαδιού στο νερό, καθώς και κατάλληλα απορροφητικά υλικά.

ι) Στεγασμένο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο, για τον έλεγχο των εισιτηρίων καθώς και τον έλεγχο ασφαλείας των επιβατών και των αποσκευών τους.

4.3) Διαδικασία εξέτασης αιτήματος.- Έκδοση Άδειας Υδατοδρομίου

Μετά την υποβολή  της αίτησης και του Τεχνικού φακέλου, η αρμόδια Διεύθυνση  του Υπουργείου Ανάπτυξης (Δ.Π.Σ.Α.Α.Α,) διαβιβάζει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών αντίγραφο του φακέλου στις συναρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες (Άρθρο 39 του Νόμου)

Οι εν λόγω υπηρεσίες, κατόπιν εξέτασης του φακέλου επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους, αποστέλλουν εντός (25) εργάσιμων ημερών την τεκμηριωμένη γνώμη τους περί αποδοχής ή απόρριψης του φακέλου.

Η Διεύθυνση του Υπουργείου(Δ.Π.Σ.Α.Α.Α,)αξιολογεί  όλα τα δεδομένα και, εντός (10) εργάσιμων  ημερών, χορηγεί βεβαίωση αποδοχής του φακέλου ή απορρίπτει αιτιολογημένα  το φάκελο, ενημερώνοντας  σχετικά τον αιτούντα.

Στις περιπτώσεις αποδοχής του φακέλου ακολουθεί, εντός (20) εργάσιμων ημερών,  η επιθεώρηση του Υδατοδρομίου για τον έλεγχο του εξοπλισμού και εφόσον έχει εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων εκδίδεται, εντός (5) εργάσιμων  ημερών, η Άδεια Υδατοδρομίου με αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο ιδιοκτήτης της Άδειας του Υδατοδρομίου έχει το δικαίωμα, βάσει του Νόμου, να παραχωρήσει  την διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία του Υδατοδρομίου σε Φορέα με τεχνογνωσία επί του αντικειμένου, διατηρώντας όμως ο ίδιος την Άδεια στην κατοχή του και τον εποπτικό του ρόλο που θα διασφαλίζει ευρύτερα τα συμφέροντα του νησιού ή της παράκτιας περιοχής όπου θα βρίσκεται το Υδατοδρόμιο.

  1. Σ.

Η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ» συστάθηκε με στόχο να δραστηριοποιηθεί στον εξειδικευμένο χώρο των Υδατοδρομίων-Υδροπλάνων.

Για τον σκοπό αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που τη στελεχώνει, απαρτίζεται από τους πιο έμπειρους και αποτελεσματικούς επαγγελματίες στο χώρο των Υδροπλάνων και των Υδατοδρομίων (πιλότοι Υδροπλάνων, μηχανικοί Υδροπλάνων, υπεύθυνοι λειτουργίας Υδατοδρομίων, υπεύθυνοι Διοίκησης) οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία των Δώδεκα (12) πρώτων Υδατοδρομίων που έχουν Αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα.

Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» αναλαμβάνει για λογαριασμό αιτούντος  ιδιοκτήτη Υδατοδρομίου (π.χ Δήμο ή Λιμενικό Ταμείο ενός νησιού των Δωδεκανήσων), κατόπιν συμφωνίας μαζί του, όλη τη διαδικασία για την απόκτηση της Άδειας Υδατοδρομίου και της λειτουργίας του.

Αρχής γενομένης από  την εκπόνηση του Τεχνικού φακέλου  και την υποβολή της Αίτησης  στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι  την διεκπεραίωση όλων των ελέγχων  που διενεργούνται από τις  αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες για την τελική χορήγηση της Άδειας του Υδατοδρομίου και την στελέχωσή του με το απαιτούμενης προσοντολογίας προσωπικό, όπως ο Νόμος ορίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική παροχή υπηρεσιών μας  αναλύεται ως εξής:

  1. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» συντάσσει πλήρη Τεχνικό φάκελο που περιλαμβάνει

α) Λεπτομερή στοιχεία του αιτούντος ιδιοκτήτη του Υδατοδρομίου

β) Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητά του.

γ) Πιστοποιητικά Δικαστικής και Φορολογικής Αρχής.

δ)Ναυτικό Χάρτη της μεγαλύτερης δυνατής κλίμακας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Υ.Υ.|Π.Ν) επί του οποίου πρέπει να αποτυπώνεται ευδιάκριτα η υδάτινη επιφάνεια την οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως Υδατοδρόμιο ο αιτών, τα σημεία πρόσδεσης των υδροπλάνων, καθώς επίσης και εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις, εναλλακτικό διάδρομο για τις περιπτώσεις ανάγκης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως επίσης και τα σχετικά αποσπάσματα από τον «Πλοηγό Ελληνικών Ακτών», έκδοσης της Υ.Υ|Π.Ν για την αιτούμενη περιοχή. Ο εν λόγω χάρτης υποβάλλεται σε επτά (7) αντίτυπα

ε) Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1: 5.000 και 1:50.000, καθώς και  χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ), επί των οποίων πρέπει να αποτυπώνεται ο κύριος διάδρομος και ένας ή δυο εναλλακτικοί διάδρομοι από-προσθαλάσσωσης. Κάθε αναφορά στις συντεταγμένες των  διαδρόμων θα πρέπει να γίνεται στο σύστημα WGS-84.

στ) Έγγραφο του Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του χώρου ότι συμφωνεί για την παραχώρησή του (εφόσον ο ιδιοκτήτης του Υδατοδρομίου δεν είναι ο ίδιος ο Φορέας)

ζ) Σε περιοχές όπου υπάρχει καθορισμένη Χερσαία Ζώνη Λιμένα (ΧΖΛ):

  • Τοεγκεκριμένοτοπογραφικόδιάγραμμαθεωρημένοαπότο ΦορέαΔιοίκησηςκαιΕκμετάλλευσηςτουΛιμένα.
  • Οιυφιστάμενεςλιμενικέςεγκαταστάσειςκαιτυχόνπροτεινόμενα νέαέργα,
  • Η επιφάνειατουχώρουπρος παραχώρηση,
  • Οιθέσεις αγκυροβολίας τωνπλοίων,
  • Οιυφιστάμενεςχρήσειςκαιδραστηριότητες τουΛιμένα.

η) Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καθορισμένη Χ.Ζ.Λ έγγραφη σύμβαση παραχώρησης του χώρου από τον κατά Νόμο δικαιούχο.

θ) Ασφαλιστική κάλυψη Υδατοδρομίου.

ι) Πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας.

κ) Σε περίπτωση που ο αιτών είναι Νομικό πρόσωπο, συνυποβάλλονται και τα έγγραφα νομιμοποίησης αυτού(ΦΕΚ σύστασης, καταστατικό, πιθανές τροποποιήσεις αυτού.

λ)Αποδεικτικό κατάθεσης φακέλου (Μ.Π.Ε) και αποδεικτικό παραβόλου.

μ) Εγχειρίδιο λειτουργίας Υδατοδρομίου

       Το Εγχειρίδιο Λειτουργίας του Υδατοδρομίου περιέχει τα απαιτούμενα στοιχεία για την  εύρυθμη λειτουργία του, την ασφάλεια του, καθώς και πληροφορίες που αφορούν την  υδάτινη περιοχή, τις χερσαίες εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις διαδικασίες  λειτουργίας, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την οργάνωση και την Διοίκηση του  Υδατοδρομίου.

ν) Εγχειρίδιο Ασφαλείας Υδατοδρομίου.

      Το Πρόγραμμα ασφαλείας Υδατοδρομίου (Security Program) περιέχει τα εγκεκριμένα, από  την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέτρα, διαδικασίες και μέσα, για την ασφάλεια του  Υδατοδρομίου από έκνομες ενέργειες, καθώς και συναφή θέματα συνεργασίας με τις  Αστυνομικές, Λιμενικές Αρχές και την Κρατική Αεροπορική Αρχή του πλησιέστερου  αεροδρομίου.

ξ) Εγχειρίδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Υδατοδρομίου.  

          Το Σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Emergency Plan) περιέχει    τους τρόπους δράσης του φορέα λειτουργίας του Υδατοδρομίου ανά περίπτωση και  κατηγόρια εκτάκτου ανάγκης.

ο)Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Υδατοδρομίου

           Επιχειρηματικό Σχέδιο για την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία του Υδατοδρομίου, με  περιγραφή των επιδιωκόμενων στόχων, των αναγκαίων μέσων, τις δυνατότητες  ανάπτυξης και προβλέψεις χρήσης σε ετήσια βάση, τον προσδιορισμό του συνολικού  κόστους και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων από ιδιωτικούς,  δημόσιους ή και κοινοτικούς πόρους και εκτίμηση των χρηματο-οικονομικών ροών σε  βάθος τριετίας.

π) Δήλωση έναρξης η μεταβολής εργασιών επιτηδεύματος, με αντικείμενο την εκμετάλλευση Υδατοδρομίου.

ρ) Ορισμό νομίμου εκπροσώπου ή αντικλήτου.

  1. 2) Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» διενεργεί επιτόπιους έλεγχους (στο χώρο του Υδατοδρομίου) με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της (πιλότο Υδροπλάνων, μηχανικό Υδροπλάνων, υπεύθυνο εξοπλισμού Υδατοδρομίου) και προβαίνει σε ενδελεχή ανάλυση των γεωγραφικών και τοπικών δεδομένων της περιοχής ώστε να εξασφαλίσει την επιλογή των καταλληλότερων σημείων προσθαλάσσωσης και ελλιμενισμού των Υδροπλάνων.
  1. 3) Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» υποβάλλειτην αίτηση μαζί με τον Τεχνικό φάκελο στο Υπουργείο και αναλαμβάνει την εκπροσώπηση, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του Υδατοδρομίου και την ευθύνη διεκπεραίωσης και επίλυσης όλων των πιθανών ευρημάτων που θα προκύψουν κατά την διαδικασία των ελέγχων μέχρι και την Τελική χορήγηση της Άδειας του Υδατοδρομίου.
  1. 4) Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» στελεχώνει με το εκπαιδευμένοπροσωπικό της τις απαιτούμενες θέσεις του οργανογράμματος του Υδατοδρομίου και αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του υδατοδρομίου.

Η εταιρεία «Ελληνικά  Υδατοδρόμια» συντονίζει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, συνεργάζεται στενά και  αποτελεσματικά με τον ιδιοκτήτη του Υδατοδρομίου, καθώς και με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου (Δ.Π.Σ.Α.Α.Α,) αλλά και την επιτροπή των Υδατοδρομίων με σκοπό να ολοκληρωθούν πλήρως, εύρυθμα και τάχιστα όλα τα στάδια των ελέγχων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Νόμο.

      • Τοκόστος γιατηνπαροχή τουσυνόλουτωνανωτέρωπροσφερομένωνυπηρεσιώνανέρχεταιστοποσό τωνδεκαεπτά χιλιάδων ευρώ(17.000ευρώ).
      • Τοσυνολικό κόστος τηςεπένδυση κυμαίνεται απότοελάχιστο ποσό των 20.000εάν υπάρχουν κάποιεςυποδομές πουθα μπορούσαννα χρησιμοποιηθούνκαιφτάνει το μέγιστοκόστος των80.000100.000εάναπαιτείταιπλήρηκατασκευήόλωντωνυποδομών.

Προτείνω  το ποσό 5000€ να δοθεί από το Επιμελητήριο και τα υπόλοιπα 12000€ που απαιτούνται να δοθούν από τον ΔΗΜΟ ΚΩ και την ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΙΑΟΥ , ώστε να υλοποιηθεί η σύνταξη φακέλου για την Κω.

6)ΥΠΕΡΑΞΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ

Η Άδεια ενός Υδατοδρομίου, προφανώς εξασφαλίζει μια σημαντικότατη υπεραξία στον ιδιοκτήτη της. Σε κάθε Αδειοδοτημένο Υδατοδρόμιο θα επιτρέπεται, βάσει του νέου Νόμου, η πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων πτήσεων Δημοσίων Μεταφορών Υδροπλάνων για μεταφορά επιβατών, φορτίων, ταχυδρομείου καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (Νοσοκομειακών, Έρευνας-Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Γενικής αεροπορίας, Αεροπορικών εργασιών  κ.λ.π)

Οι πτήσεις θα μπορούν  να πραγματοποιούνται τόσο, προς κάθε άλλο αδειοδοτημένο Υδατοδρόμιο, όσο και προς χερσαία αεροδρόμια με την χρήση αμφίβιων υδροπλάνων.

Επίσης θα επιτρέπεται  να πραγματοποιούνται έκτακτες πτήσεις (charter flights) προς υδάτινα πεδία για τα οποία σημειωτέον δεν απαιτείται Αδειοδότηση.

Είναι σαφές ότι η  δραστηριοποίηση των Υδροπλάνων θα προσθέσει μια πρωτοποριακή μεταφορική δυνατότητα δίνοντας επιπλέον επιλογές άφιξης και αναχώρησης των Τουριστών στα Δωδεκάνησα, περαιτέρω δυνατότητα συνδυαστικών (με αεροπλάνα και καράβια) μετακινήσεων τους μεταξύ νησιών της περιοχής και από εκεί στον τελικό τους προορισμό, παροχή πτήσεων περιηγητικών (Sightseeing) σε συνέργια με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.

Επίσης θα παρέχεται  η δυνατότητα για γρήγορη και  ασφαλή καθημερινή μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών της περιοχής προς τα μεγάλα περιφερειακά κέντρα, καθ’όλην την διάρκεια του έτους.

Κλείνοντας θέτω το θέμα στην Διοικούσα Επιτροπή και ζητώ να έρθει ως θέμα του επόμενου ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Με εκτίμηση,

Γιαλλίζης Στέργιος

Πρόεδρος Εμπορικού  Τμήματος

Υπεύθυνος Τοπικού Παραρτήματος Κω

 

                                           

  

ADVERTORIALS