Ρόδος: Καταδικάστηκε λιμενικός σε 280 χρόνια κάθειρξη για υπόθεση διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Ρόδος: Καταδικάστηκε λιμενικός σε 280 χρόνια κάθειρξη για υπόθεση διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Θα εκτίσει συνολικά 20 χρόνια - Στη φυλακή θα οδηγηθούν άλλα δύο άτομα

Βαρύτατες ποινές με τις οποίες στέλνει στη φυλακή και τους τρεις εμπλεκόμενους -μεταξύ των οποίων και ένας λιμενικός- επέβαλε το Τριμελές Eφετείο Δωδεκανήσου επί Kακουργημάτων για την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον 39χρονο λιμενικό συνολική ποινή κάθειρξης 280 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.377.000 ευρώ, στον Παλαιστίνιο συγκατηγορούμενό του συνολική ποινή κάθειρξης 272 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.364.000 ευρώ και στον 28χρονο Αλβανό συνολική ποινή κάθειρξης 27 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 111.000 ευρώ. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κάθε καταδικασθείς θα εκτίσει 20 χρόνια, ενώ όλοι οδηγούνται στη φυλακή αφού οι εφέσεις τους σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη


Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Ευαγγελία Ταμπάκη, Βασίλης Πάππου και Μαρία Κρικοπούλου.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους τρεις άνδρες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνεται και ένας ακόμα αλλοδαπός από την Παλαιστίνη ο οποίος μάλιστα φέρεται ως ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ωστόσο διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται.Ο «αρχηγός», σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας φέρεται να συνεννοούταν με τους συγκατηγορούμενούς του, όταν αποβιβάζονταν μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου, προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για τη μεταφορά τους σε καταλύματα στην πόλη του νησιού μας.

Επίσης φερόταν να φρόντιζε για την προμήθεια εγγράφων στους μετανάστες προκειμένου με αυτά να ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς.Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 39χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ήταν αυτός που φρόντιζε για την εύρεση των καταλυμάτων που θα φιλοξενούσαν τους μετανάστες, αλλά και αυτός που ταξίδευε στην Αθήνα για να παραλάβει τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και τους έδιδε.Ο 39χρονος Παλαιστίνιος εκτός από την αμοιβή του, φέρεται να ελάμβανε από τον φερόμενο ως «αρχηγό», το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που κατάφερνε να ταξιδέψει. Ο ίδιος φέρεται να χειριζόταν και τα χρήματα που δίνονταν στους συγκατηγορούμενούς του.

Σε ό,τι αφορά τον 28χρονο Αλβανό φέρεται ως ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο 39χρονος Έλληνας που υπηρετεί σε λιμενική υπηρεσία. Ο τελευταίος κατηγορείται – σύμφωνα και με την κατάθεση που έχει δώσει ο 39χρονος Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενός του- ότι παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά των μεταναστών έτσι ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχοι.

 


Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και είχαν στη διάθεσή τους την πληροφορία ότι βραδινές ώρες στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ο 39χρονος Παλαιστίνιος επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Ρόδο για την Αθήνα.


Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον προσήγαγαν στην υπηρεσία, όπου από την προανάκριση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος Παλαιστίνιος είχε λάβει στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και επτά ημέρες νωρίτερα από τον «αρχηγό» το συνολικό ποσό των 2000 ευρώ για τη διευθέτηση των πληρωμών των τελευταίων ημερών. Από τα χρήματα αυτά, ο 39χρονος φέρεται να έλαβε 300 ευρώ, και να έδωσε στον 39χρονο Έλληνα 450 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 ευρώ ήταν για μεταφορά που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και τα 300 ευρώ για μεταφορά που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου. Με τα υπόλοιπα χρήματα πλήρωσε τα καταλύματα που διέμεναν οι μετανάστες.


Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος οδήγησε τους αστυνομικούς σε πανσιόν στην Παλιά Πόλη, όπου διέμεναν 45 μετανάστες.


Ήταν ο «πληροφοριοδότης»
Εξεταζόμενοι προανακριτικά από τους λιμενικούς ο 39χρονος Παλαιστίνιος και ο 28χρονος Αλβανός παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, ενώ ο 39χρονος λιμενικός αρνήθηκε κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή του στην υπόθεση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος Έλληνας είχε πει πως η γνωριμία του με τον Παλαιστίνιο ξεκίνησε με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τελευταίου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση διακίνησης μεταναστών. Μάλιστα, κατά τη σύλληψή του ο λιμενικός χτύπησε τον αλλοδαπό προκαλώντας του τραυματισμό στο πόδι. Ο αλλοδαπός παρέμεινε στη φυλακή για ένα έτος και λίγο καιρό πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, συνάντησε τον λιμενικό που ήταν σε υπηρεσία μαζί με συνάδελφό του και του δήλωσε πως ήθελε να «συνεργαστεί» μαζί τους δίνοντάς τους πληροφορίες για τις ροές μεταναστών με προϋπόθεση να του επιστραφεί το διαβατήριό του που λανθασμένα πίστευε ότι κατείχαν οι λιμενικοί.
Πράγματι, μετά από συνεννόηση με τους ανωτέρους του, ο λιμενικός άφησε τον Παλαιστίνιο να πιστεύει ότι είχαν το διαβατήριό του και να τους δίνει πληροφορίες καταφέρνοντας έτσι να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα μας μεγάλου αριθμού μεταναστών. Για όλες τις πληροφορίες ,δε, που ελάμβανε ο λιμενικός, ενημέρωνε τους ανωτέρους του. Ο 39χρονος Έλληνας είχε τονίσει επίσης πως ουδέποτε ο Παλαιστίνιος τον ρώτησε για πληροφορίες της υπηρεσίας του και στις περισσότερες συναντήσεις που είχε μαζί του πήγαινε πάντα μαζί με συναδέλφους του λιμενικούς.
Ο 39χρονος Έλληνας αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση και φυσικά ότι έχει λάβει έστω και ένα ευρώ από τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, ενώ τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος τον ενέπλεξε στην υπόθεση αυτή θέλοντας να τον εκδικηθεί.


Οι κατηγορίες
Σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί οι εξής ποινικές διώξεις:


Συγκρότηση διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση


Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση


Παραλαβή από τα σημεία εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από περισσότερα άτομα που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας


Διευκόλυνση μεταφοράς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα


Εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και εκ κερδοσκοπίας


Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (πλαστογραφίας) κατ’ εξακολούθηση


Ηθική αυτουργία στα πέντε προηγούμενα αδικήματα


Κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος


Δωροληψία κατ’ εξακολούθηση υπαλλήλου για πράξη και παράλειψη, αντικείμενη στα καθήκοντα του, κατ’ επάγγελμα


Δωροδοκία υπαλλήλου για πράξη και παράλειψη αντικείμενη στα καθήκοντα του, κατ’ εξακολούθηση

rodiaki.gr

ADVERTORIALS