Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου για την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου για την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

'Εδρα: Κως-Πορφυρίου 21 ΤΚ 85300 Τηλ-Φαξ 2242022394 email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. fb: @ergatiko.kentro.bsd

 

13/02/2023

Προς Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Γενική Δ/νση Ανάπτυξης

Δ/νση Ανάπτυξης Δωδεκανήσου

Τμήμα Εμπορίου

Υπόψιν: Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας

Ευριδίκη Νάκη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

κ. Αντιπεριφερειάρχη,

Σχετικά με την πρόσκληση έκφρασης γνώμης επί της παράτασης ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες για το έτος 2023, η Διοίκηση του Ε.Κ εκτιμά ότι:

Η Περιφερειακή Αρχή, συνεχίζει να στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας και τους συμφέρει να τα έχουν όλα «ελεύθερα και λυμένα».

Η Περιφερειακή Αρχή κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου τα νησιά μας να είναι για μια χούφτα ανθρώπων πεδίο άνθισης των κερδών τους.

Οι αποφάσεις της όλα αυτά τα χρόνια, αυτό αποδεικνύουν.

  • Έχει βάλει την υπογραφή της για να ξεχαρβαλωθεί το σταθερό ωράριο των εργαζομένων με την απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων με διάφορες δικαιολογίες.
  • Στήριξε την κατάργηση της Κυριακής αργίας με την απόφασή για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές με επιχείρημα τον Τουρισμό….

Η Διοίκηση θεωρεί πως το κάλεσμα για έκφραση γνώμης είναι προσχηματικό!

Γιατί τελικά, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βρέθηκε απέναντι στα δίκαια αιτήματά των εργαζομένων, στους αγώνες τους για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Είστε μακριά από τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των νησιωτών.

Καμία θετική αλλαγή δεν είδαν οι εργαζόμενοι ούτε οι μικρομαγαζάτορες από αυτές τις αποφάσεις. Με την συμβολή της Περιφέρειας μαραζώνουν νησιά και κάτοικοι. Εκατοντάδες είναι τα λουκέτα.     Η ανεργία έχει πιάσει κόκκινο, οι μισθοί έχουν παγώσει στα επίπεδα προ 15 χρόνων, ενώ οι τζίροι από Εμπόριο και Τουρισμό δεν έχουν προηγούμενο. Η Περιφερειακή Αρχή είναι γνώστης αυτών των προβλημάτων, γιατί στηρίζοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική έχει την ευθύνη όξυνσής τους.

Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ παραμένει σταθερό στις θέσεις του και εκφράζει την αντίθεση του σε οποιοδήποτε μέτρο ή Αρχή, όπως η δική σας, που έρχεται να καταργήσει ή να προσθέσει χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Συνεχίζει με αισιοδοξία και μαχητικότητα την διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και άμεση νομοθετική κατοχύρωση της.
  • Μέτρα στήριξης και ανακούφισης, και προστασίας της υγείας των εργαζομένων-ανέργων της περιοχής από την Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων.
  • Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων υποχρεωτικών για όλους χωρίς μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ADVERTORIALS