Συνεδρίασε δια ζώσης έπειτα από 2 χρόνια το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Συνεδρίασε δια ζώσης έπειτα από 2 χρόνια το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ιωάννης Γ. Πάππου: « Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ήταν, είναι και παραμένει η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα»

- Σημαντικά θέματα στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

- Έγινε η παρουσίαση της νεοϊδρυθείσας Α.Μ.Κ.Ε. & του Οικονομικού Παρατηρητηρίου

Με κυρίαρχα θέματα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, την παρουσίαση της νεοϊδρυθείσας Α.Μ.Κ.Ε. με την επωνυμία Δ.ΕΤ.Α.Π. και τη στήριξη του μαθητικού τουρισμού, συνήλθε σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Γεωργίου Πάππου, αφού εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου έπειτα από δύο χρόνια, μετά από την γενική άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης του νέου Covid19, ενημέρωσε τα μέλη για καίριας σημασίας θέματα και δράσεις του φορέα.

Κατά την ενημέρωσή του, έθεσε επί τάπητος εκ νέου το θέμα της διεκδίκησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε ευκαιρία το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα επαναφέρει το ζήτημα μέχρι ο στόχος να επιτευχθεί, πιστός στη δέσμευση που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η κατάργηση του βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου των νησιών.

Παρουσίασε το χρονικό των παρεμβάσεων ήδη από το 2011 οπότε και διατυπώθηκαν οι πρώτες υπόνοιες για ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με επιστολές, επερωτήσεις και παρεμβάσεις για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 που ανακοινώθηκε με ΦΕΚ για την πρώτη ομάδα νησιών μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, η «Σταδιακή Κατάργηση Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες το 2015 για ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης από κοινού με την ΕΞΡ, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, το Οικονομικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ από το Επιμελητήριο όσο και τη δεύτερη σε επόμενη φάση το 2016 με τον ΕΟΑΕΝ και τα υπόλοιπα νησιωτικά επιμελητήρια, στην καταγγελία προς την κομισιόν και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2018 για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου την οποία μαζί με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συνυπογράφουν η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Κω, Ρόδου, Λέρου, τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις αμέτρητες επιστολές προς τους εμπλεκόμενους αρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων από το 2015 και στις δεκάδες αναφορές σε κάθε σχετική επαφή και συνάντηση εντός και εκτός Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά ήταν, είναι και παραμένει η πρώτη και βασική προτεραιότητα τόσο του ίδιου ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου όσο και του συνόλου της Διοίκησης του φορέα.

Στη συνέχεια παρουσίασε την νεοϊδρυθείσα Α.Μ.Κ.Ε. με την επωνυμία Δ.ΕΤ.Α.Π. και την κατακύρωση των ενεργειών που έγιναν από την Διοικητική Επιτροπή κατ 'εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη σύστασή της, υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που θα διαδραματίσει ως εργαλείο στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού. Προσκεκλημένοι για την παρουσίαση της πρώτης δράσης της Δ.ΕΤ.Α.Π., αυτής του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, ήταν οι συνεργάτες καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Γιαννακουδάκης, Χαλικιάς και Πατσουράτης,

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και την σημαντική δράση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τη στήριξη προώθησης του μαθητικού τουρισμού ενισχύοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης ενός μεγάλου κεφαλαίου του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.

Παράλληλα έκανε γνωστό στα μέλη του Δ.Σ. πως έπειτα από παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου επετεύχθησαν δύο ακόμα σημαντικές τροποποιήσεις νομοθεσίας που διευκολύνουν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών δίνοντας λύση σε χρόνιες παθογένειες και οι οποίες αφορούν:

α) στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τους χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων καθώς απλοποιήθηκε ο τρόπος χορήγησης της άδειας και πλέον αρκεί ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για χειριστές, ενώ μέχρι πρότινος απαιτείτο πολύμηνη και μάλιστα αποδεδειγμένη με ένσημα προϋπηρεσία του ενδιαφερόμενου ως βοηθός χειριστού.

β) στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα απόρριψης ορισμένων ΖΥΠ με ταφή στην περιοχή μας, αντί της μεταφοράς εκτός νομού με μεγάλη χρονική και οικονομική επιβάρυνση για τους υπόχρεους επαγγελματίες του κλάδου.

ADVERTORIALS