Η Ένωση Ξενοδόχων Κω, καλεί τη Δημοτική Αρχή να σταθεί εμπράκτως δίπλα στις επιχειρήσεις που είχαν οικονομική ζημία, μετά την πτώχευση της Thomas Cook

Η Ένωση Ξενοδόχων Κω, καλεί τη Δημοτική Αρχή να σταθεί εμπράκτως δίπλα στις επιχειρήσεις που είχαν οικονομική ζημία, μετά την πτώχευση της Thomas Cook

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      

Μετά την πτώχευση της Thomas Cook και των επιπτώσεων που επέφερε στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερα στην οικονομία του νησιού, η Ένωση Ξενοδόχων Κω, καλεί τη Δημοτική Αρχή να σταθεί εμπράκτως δίπλα στις επιχειρήσεις που είχαν οικονομική ζημία.

Στα πλαίσια αυτά απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Κω, κο Θεοδόση Νικηταρά για τα μέτρα που προτείνει και θεωρεί απαραίτητα για την στήριξη των συνεργαζόμενων  πληγέντων επιχειρήσεων  με την Thomas Cook.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα Κωνσταντίνα Σβύνου δήλωσε: "Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της πτώχευσης του δευτερου μεγαλύτερου για το νησί μας tour operator, ο Δήμαρχος Κω, κύριος Νικηταράς έδειξε τη διάθεσή του για άμεσο συντονισμό και συνεργασία με τους φορείς προς την επίλυση οποιονδήποτε θεμάτων προέκυπταν. Μετά την έλευση των πρώτων ημερών, έχουμε καταμετρήσει τις οικονομικές απώλειες τόσο τις άμεσες στις επιχειρήσεις του νησιού, όσο και αυτές που έρχονται στο 2020 και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν αφενός τις πληγείσες επιχειρήσεις, αφετέρου θα μειώσουν το αντίκτυπο στην ευρύτερη τοπική οικονομία και παράλληλα θα προλάβουμε να καλύψουμε τα κενά που προκύπτουν στο νησί μας, ως τουριστικός προορισμός. Ήδη άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει εμπράκτως σε συγκεκριμένα μέτρα, αναμένουμε και από το δικό μας Δήμαρχο, να καλύψει τα ζητούμενα μέτρα που αναφέρονται σε επιστολή μας". 

Με εκτίμηση,

 Η Πρόεδρος                                Η Γεν. Γραμματέας                                                                    
Κωνσταντίνα Σβύνου                  Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου   


Κως, 4 Οκτωβρίου 2019

Αρ. Πρωτ. :2225

 

Προς: ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ

Κο. Θεοδόση Νικηταρά

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης για τις συνεργαζόμενες πληγείσες επιχειρήσεις με την Thomas Cook»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) -μετά από αίτημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία καταμέτρησε τις πραγματικές επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην οικονομία της χώρας μας και κατ’επέκταση στην οικονομία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και του νησιού της Κω.

Πιο συγκεκριμένα τα ανείσπρακτα τιμολόγια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο νησί της Κω ανέρχονται κοντά στα 20εκ. Ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στα 30εκ αν υπολογίσουμε τις κρατήσεις που ακυρώνονται. Ειδικά δε για το 2020 ο χαμένος τζίρος για τα ξενοδοχεία της Κω υπολογίζεται κοντά στα 101εκ Ευρώ που συνυπολογίζοντας το χαμένο τζίρο στο σύνολο των επιχειρήσεων το νούμερο αυτό ανέρχεται στα 183,5εκ Ευρώ.

Κύριε Δήμαρχε, από τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης της πτώχευσης του Thomas Cook, δείξατε το έντονο ενδιαφέρον σας προχωρώντας αμέσως σε συνάντηση εργασίας προς το συντονισμό και την ενημέρωση. Στη συνέχεια προχωρήσατε σε ενέργειες ώστε το νησί μας να δείχνει το καλύτερο δυνατό και φιλόξενο πρόσωπο (πχ παροχή σνακ στο αεροδρόμιο κλπ)

Παράλληλα, το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και παρά τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν, φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή μετάδοση της έννοιας της φιλοξενίας προχωρώντας σε φιλοξενίες αλλά και σε ενέργειες άμεσης και άριστης εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Ως ο φορέας που εκπροσωπεί όλες αυτές τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση και που όλοι γνωρίζουμε πως ΔΕΝ θα πληρωθούν ποτέ γεγονός που δημιουργεί μια σειρά αλλεπάλληλων αρνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο οικονομικό σύνολο του νησιού μας, σας ζητάμε να σταθείτε ουσιαστικά αρωγός στις επιχειρήσεις αυτές, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:

  1. Η απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων που αντιστοιχεί στα ανείσπρακτα τιμολόγια για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο.
  1. Έκπτωση στους λογαριασμούς ύδρευσης κατά 50% στα ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Thomas Cook για τους μήνες Ιουλίου εως και Οκτωβρίου και κατά 15% για τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα με την Thomas Cook ξενοδοχεία για την αντίστοιχη περίοδο
  1. Αναστολή για 9 μήνες (έως την αρχή της νέας τουριστικής σαιζόν) όλων των υποχρεώσεων των πληγέντων ξενοδοχείων προς τον Δήμο  π.χ. Ρυθμίσεις παλαιών χρεών ύδρευσης, ρυθμίσεις για παλαιά πρόστιμα, κλπ.
  1. Ειδικές δράσεις προβολής και διαφήμισης, συνδιαφήμιση με αεροπορικές εταιρίες και tour operator προς την κάλυψη του πτητικού προγράμματος της Thomas cook που μένει κενό για το 2020. Για το λόγο αυτό προϋπολογίζουμε το ποσό των 300.000 Ευρώ, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί η επιτροπή τουρισμού επιπλέον των προϋπολογισμένων για προβολή ποσών.

Κύριε δήμαρχε, ο δήμαρχος Ρόδου ως ένας εκ των προορισμών που επλήγησαν από την εν λόγω πτώχευση, ήδη προέβη σε λήψη αντίστοιχων μέτρων. Αναμένουμε και τις δικές σας αποφάσεις, δεδομένου ότι η Κως είναι μεταξύ των προορισμών που πλήττονται περισσότερο (μαζί με Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα).

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Με τιμή,

Η Πρόεδρος, Κωνσταντίνα Σβύνου

και

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

      

ADVERTORIALS