Διακοπές στην Κω

Διακοπές   στην Κω

Η Κως με τα ιστορικά της αξιοθέατα, τον οργανωμένο τουρισμό, τις όμορφες παραλίες και τα γραφικά της χωριά και τα τουριστικά της θέρετρα κάνει το νησί ένα απο τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για ντόπιους και ξένους τουρίστες.Η Κως με περίπου 30 χιλ. κατοίκους είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων δίπλα στην Ρόδο και την Κάρπαθο, με έκταση 290 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές της έχουν μήκος 113 χιλιόμετρα, η Κως απέχει 192 ναυτικά μίλια μακριά από το Πειραιά. Στο παρελθόν η Κως πρέπει να ήταν μέρος της ηπειρωτικής χώρας, όπου το Αιγαίο Πέλαγος βρίσκεται σήμερα. Μετά τις τεράστιες γεωλογικές αλλαγές, η ηπειρωτική Ελλάδα που ήταν χωρισμένη σε κομμάτια, μερικά από τα οποία βυθίστηκαν και μερικά έγιναν τα νησιά του Αιγαίου. Το νησί υπέστη νέες γεωλογικές εναλλαγές μετά το σεισμό του 1933. Το έδαφος της Κω είναι αρκετά επίπεδο και το μοναδικό βουνό είναι το Όρος Δίκαιος και το Όρος Σύμπατρος, ενώ η πόλη της Κω είναι χτισμένη σε μια κοιλάδα.

Το ιδανικό κλίμα της Κω που είναι ήπιο όλο το χρόνο, η μορφολογία του εδάφους της και οι βροχές του χειμώνα παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων που περιλαμβάνουν σιτηρά, κηπευτικά, φρούτα, σταφύλια, καπνά και ελιές, ενώ η κτηνοτροφία και η μελισσοκομικά είναι επίσης πολύ σημαντικές. Χουρμαδιές και κυπαρίσσια και κήποι κάνουν το νησί καταπράσινο νησί.

Η Κως έχει αναπτυχθεί τουριστικά τους σε βάρος της γεωργίας, που κάποτε ήταν η κύρια μορφή της οικονομίας του νησιού. Μόνο λίγες περιοχές έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό επάγγελμα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας όπου κυρίως καλλιεργούνται τα περίφημα καρπούζια και η κώτικες ντομάτες.
Το νησί ήταν γνωστό για τη φιλοξενία του από τους αρχαίους χρόνους. Οι άνθρωποι της Κω προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι, ενθουσιασμένοι με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και έτοιμοι να υποδεχθούν και να βοηθήσουν κάθε επισκέπτη που έρχονται εδώ το καλοκαίρι.

Το κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, που είναι επίσης το πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο, με τα λευκά κτίρια, και πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ένα μικρό αριθμό νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Η πόλη έχει ένα φρούριο του 14ου αιώνα στην είσοδο του λιμανιού , χτίστηκε το 1315 από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου.
Ο Ιπποκράτης θεωρείται ότι είχε γεννηθεί στην Κω, και στο κέντρο της πόλης είναι ο Πλάτανος του Ιπποκράτη , όπου παραδοσιακά θεωρείτε ότι δίδασκε ο Ιπποκράτης. Τα κλαδιά του αιωνόβιου πλατάνου υποστηρίζονται από σκαλωσιές. Στο νησί βρίσκετε επίσης το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα και το Ιπποκράτειο Μουσείο. Κοντά στο Ινστιτούτο είναι τα ερείπια του Ασκληπιείου.

Η αγορά της Κω, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στον αρχαίο κόσμο. Ήταν το εμπορικό κέντρο στην καρδιά της αρχαίας πόλης. Ήταν οργανωμένη γύρω από μια μεγάλη ορθογώνια αυλή 50 μέτρα πλάτος και 300 μέτρα μήκος. Ξεκινούσε στη βόρεια περιοχή και κατέληγε νότια πάνω στον κεντρικό δρόμο , ο οποίος πέρναγε από την πόλη. Η βόρεια πλευρά συνδέεται με το τείχος της πόλης προς την είσοδο του λιμανιού. Εδώ υπήρχε μια μνημειακή είσοδος. Στην ανατολική πλευρά υπήρχαν καταστήματα. Στο πρώτο μισό του 2ου π.χ. αιώνα το κτίριο επεκτάθηκε προς την εσωτερική αυλή. Το κτίριο καταστράφηκε από σεισμό το 469 μ.Χ..
Στο νότιο άκρο της Αγοράς υπήρχε ένα στρογγυλό κτίριο με τρούλο ρωμαϊκό και ένα εργαστήριο. Νομίσματα, θησαυροί, αγάλματα χαλκού από τα ρωμαϊκά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους. Στη δυτική πλευρά οι ανασκαφές οδήγησαν στην εύρεση των δωματίων με ψηφιδωτά δάπεδα, τα οποία έδειχναν αγώνες με θηρία ένα θέμα ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κω.

Μυθολογία: Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν οι θεοί νίκησαν τους Γίγαντες αυτοί έφυγαν, και μερικοί από αυτούς αναζήτησαν καταφύγιο στο νησί της Κω. Ήταν ο Φοίβος ο Κίννας και Κίος από τον οποίο το νησί πήρε το όνομά του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βασιλιάς της Καρίας ο Τρίοπας τους οδήγησε στην ανατολική ακτή της Κω, όπου έχτισαν την πόλη Τίοπο, όπου σήμερα βρίσκετε ο Άγιος Φωκάς. Ο διάδοχος του βασιλιά Τρίοπας ήταν ο Μέροπας που κυβέρνησε το νησί και το ονόμασε Μεροπίδα και τους κατοίκους της Μέροπες. Ο μύθος υποστηρίζει ότι οι Μέροπες έχτισαν την πρώτη αρχαία πόλη στο νησί και της έδωσαν το όνομά του από την κόρη του βασιλιά τους, Αστυπάλαια. Τον Τρίοπα τον 3ο διαδέχτηκε ο γιος του Ευδαίμων διάδοχος του οποίου ήταν ο Ευρίπιλος, σύζυγος της Κλητίας και πατέρας του μετέπειτα βασιλιά της Κω, Χάλκωνα, ο οποίος έχτισε την κρήνη του Βουρίνα.

Μια άλλη παράδοση ισχυρίζεται ο Ηρακλής όταν τελείωσε τους δώδεκα άθλους έκανε και άλλους λιγότερο σημαντικούς. Ένας από αυτούς ήταν η απελευθέρωση της πριγκίπισσας Ησιόνης, κόρης του Λαομέδοντα, βασιλιά της Τρωάδας, η οποία ήταν δεμένη σε ένα βράχο, έτσι ώστε να την κατασπαράξει ένα θαλάσσιο τέρας. Ο Ηρακλής την έσωσε, αλλά Λαομέδων δεν τον πλήρωσε. Αναστατωμένος, ο Ηρακλής κατέστρεψε την Τρωάδα και επέστρεψε με έξι πλοία γεμάτα θησαυρούς. Στο δρόμο όμως μια καταιγίδα βύθισε πέντε από τα πλοία, ενώ, από το έκτο πλοίο, μόνο ο Ηρακλής και μερικοί από τους άντρες του κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναζητήσουν καταφύγιο στο ακρωτήριο Γουρνιάτης στην Κω.
Στο νησί συναντήθηκαν με ένα βοσκό που ονομάζονταν Ανταγόρας, ο οποίος υπήρξε διάσημος για τη δύναμή του.
Οι άνδρες ζήτησαν από τον Ανταγόρα να τους δώσει ένα πρόβατο να φάνε, και αυτός ζήτησε να παλέψει με τον Ηρακλή σε αντάλλαγμα. Ο αγώνας διήρκεσε αρκετές ώρες, και μετατράπηκε σε μάχη, όταν ο λαός της Κω αποφάσισε να βοηθήσει τον Ανταγόρα. Ο Ηρακλής τότε κρύφτηκε στο σπίτι μιας γυναίκας από τη Θράκη, φορώντας τα ρούχα της.
Ο Ευρίπιλος όταν άκουσε τα νέα διέταξε τη σύλληψη του Ηρακλή, ο οποίος κατέφυγε σε μια ορεινή περιοχή στο Πυλί.
Οι ντόπιοι βοήθησαν τον Ηρακλή να πολεμήσει τον Ευρίπυλο. Στη μάχη, ο Ηρακλής άρπαξε την κόρη του Ευρίπυλου, την Χαλκιόπη, την οποία παντρεύτηκε αργότερα. Από την ένωση του Ηρακλή και της Χαλκιόπης, γεννήθηκε ο Θεσσαλός, που έγινε αργότερα βασιλιάς της Νισύρου και της Λέρου και οι γιοί του πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

 

Ιστορία : Ενδεχομένως η Κως συμμετείχε στο πόλεμο της Τροίας. Οι Δωριείς που εισέβαλαν τον 11ο αιώνα π.Χ., δημιούργησαν μια δωρική αποικία με ένα μεγάλο αριθμό εποίκων από την Επίδαυρο που έφεραν μαζί τους την λατρεία του Ασκληπιού και έκαναν το νησί φημισμένο για τα θεραπευτήρια. Οι άλλες κυριότερες αιτίες πλούτου του νησιού έγκειται στην κρασιά της και τα μεταξωτά.
Η ιστορία της πρόωρης θρησκευτικής-πολιτικής αμφικτιονίας που περιλαμβάνονται Λίνδο, την Κάμειρο, την Ιαλυσό, την Κνίδο και την Αλικαρνασσό και της Δωρικής Εξάπολης είναι ασαφής. Στα τέλη του 6ου αιώνα η Κω έπεσε κάτω από την κυριαρχία των Αχαιμενιδών , αλλά επαναστάτησε μετά τη νίκη των Ελλήνων στο ακρωτήριο της Μυκάλης το 479. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων , εκδίωξε τους Πέρσες δύο φορές, και κυβερνήθηκε από τυράννους, αλλά, κατά κανόνα, φαίνεται ότι ήταν κάτω από ολιγαρχική κυβέρνηση. Τον 5ο αιώνα, εντάχθηκε στην Συμμαχία της Δήλου , και μετά την εξέγερση της Ρόδου ήταν ο κυρίως αθηναϊκός ναύσταθμος στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο (411-407). Οι πολίτες της Κω αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με τους Πέρσες κατά της Ελλάδας τον 5ο π.Χ. αιώνα, αλλά αυτό άλλαξε όταν οι Πέρσες νικήθηκαν στη μάχη της Σαλαμίνας. Μετά από αυτό, η Κω ταν πλήρες μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και το νησί ευημερούσε με το δημοκρατικό σύστημα.α . Μετά την συμβολή της στην αποδυνάμωση της αθηναϊκής δύναμης έπεσε για λίγα χρόνια στην κυριαρχία του Μαυσώλου βασιλιά της Καρίας.

Η γειτνίαση με την Ανατολή έδωσε στο νησί πρώτη πρόσβαση σε εισαγόμενη μεταξωτή κλωστή. Ο Αριστοτέλης αναφέρει την ύφανση μεταξωτών από τις γυναίκες του νησιού. Η παραγωγή των ενδυμάτων γινόταν σε μεγάλα εργοστάσια από τις γυναίκες σκλάβους.
Στην ελληνιστική εποχή η Κως φθάνει στο απόγειο της ακμής της και οι βασιλιάδες της Αιγύπτου θα την χρησιμοποιήσουν ως φυλάκιο για το ναυτικό τους για να παρακολουθούν το Αιγαίο. Την ίδια εποχή έγινε ένα είδος επαρχιακού υποκαταστήματος του Μουσείου της Αλεξάνδρειας , και έγινε το αγαπημένο θέρετρο για την εκπαίδευση των πριγκίπων της δυναστείας των Πτολεμαίων.
Η Κως ήταν επίσης ένα καλά οχυρωμένο λιμάνι. Η θέση της έδωσε μεγάλη σημασία στο εμπόριο στο Αιγαίο, ενώ το ίδιο το νησί ήταν πλούσιο σε κρασιά με μεγάλη φήμη. Από το 336 π.Χ. η πόλη αναπτύχθηκε σε ένα από τα μεγάλα κέντρα του Αιγαίου.
Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά άνθισε και πάλι στα βυζαντινά χρόνια. Στον 11ο αιώνα, η Κως
υπέστη πειρατικές επιδρομές καθώς και την εξουσία της Γένοβας και της Βενετίας, ενώ τέθηκε υπό τη διοίκηση των Ιπποτών της Ρόδου, το 1315. Το 1522 το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους.. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Κως υποστήριξε την ελληνική πλευρά. Το 1912, η Κως περιήλθε κάτω από ιταλική διοίκηση, ενώ το 1948 ενώθηκε με την Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

 Αξιοθέατα: Στην πόλη της Κω αλλά και σε πολλές περιοχές του νησιού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά αξιοθέατα από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού. Από τα πιο φημισμένα μνημεία του νησιού είναι το περίφημο Ασκληπιείο περίπου τέσσερα χιλιόμετρα στα δυτικά του νησιού. Στην Αντιμάχεια θα δούμε τα ερείπια απο το Ενετικό κάστρο τη Αντιμάχειας και στα Καρδάμαινα το Ναυτικό μουσείο και μία περιοχή με όπου οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς διάφορα ευρήματα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο Πυλί επίσης θα θαυμάσετε ένα μεσαιωνικό κάστρο και μερικές αξιόλογες εκκλησίες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Κάστρο των Ιπποτών στο λιμάνι της Κώ καθώς και ο Πλάτανος του Ιπποκράτη που βρίσκεται μεταξύ του Κάστρου και της αρχαίας πόλης που αποτελεί ένα απο τα κυριώτερα αρχαιολογικά αξιοθέατα της πόλης της Κώ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο επίσης παρουσιάζει αξιόλογα εκθέματα από όλες τις περιόδου της αρχαίας ιστορίας του νησιού.
Δυτικά απο την έξοδο της αρχαίας πόλης βρίσκετε το κέντρο της πρωτεύουσας με την επιβλητική αγορά και διάφορα δημόσια κτήρια χτισμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική Αρ Ντεκό της Ιταλικής περιόδου 1912-43. Διαβάστε περοσσότερα για τα αξιοθέατα της Κώ.

   

 Παραλίες : Η πιο δημοφιλής παραλία της Κω είναι η παραλία Παρρανταις, μια μεγάλη, όμορφη αμμώδης παραλία,θα βρείτε ξαπλώστρες,θαλάσσια σπορ και είναι ένα καλό μέρος για οικογένειες με παιδιά. Η Παραλία του Αγίου Στεφάνου, καλά οργανωμένη παραλία με άμμο, 38 χλμ δυτικά της Κω. Παραλία της Ελιάς, απομονωμένη παραλία με διάσπαρτα βράχια. Αμμος, Μια μακριά, αμμώδης παραλία, 5 χλμ βόρεια της Κω. Καμάρες, μακριά και αμμώδης παραλία, 42 χλμ. νοτιοανατολικά της Κω. Η τουριστική παραλία της Κέφαλου με άμμο που βρίσκεται 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού και την προτιμούν οι λάτρεις της ιστοσανίδας. Η παραλία στο Ψαλίδι με βότσαλα 5 χλμ νότια της Κω. Περίπου 8 χλμ δυτικά της πόλης της Κώ θα βρείτε την παραλία Τιγκάκι, οργανωμένη και μεγάλη, αμμουδιά. Αν θέλετε να βρείτε μιά ήσυχη παραλία είναι καλύτερο να κοιτάξετε γύρω από τη δυτική πλευρά. 

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Στην πόλη της Κω και ειδικά στο λιμάνι θα βρείτε πολυάριθμα μπαρ τα κλαμπ το ένα δίπλα στο άλλο με πολυάριθμους ντόπιους και ξένους ειδικά στο περίφημο δρόμο των μπαρ που ξεκινά από τον σταθμό των ταξί και απλώνετε στην βόρεια πλευρά της αρχαίας πόλης.   Η περιοχή αυτή μαζεύει κυρίως νεολαία από την δυτική Ευρώπη, αλλά δεν είναι και η μοναδική νυχτερινή ζωή. Στην Κω υπάρχουν πολλά εστιατόρια που προσφέρουν ζωντανή μουσική με ελληνικά και ξένα τραγούδια.

 

Ψώνια και αγορές : Επειδή πρόκειται για ένα τόσο δημοφιλές και τουριστικό νησί, θα μπορέσετε να βρείτε κάθε είδους αγορές και καταστήματα, κυρίως στην πόλη της Κω. Κοσμήματα, αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, δερμάτινα ζώνες, σανδάλια, ρούχα, υφάσματα, κεντήματα, εικόνες, τοπικό κρασί, μέλι και αξεσουάρ για την παραλία.

 Συγκοινωνίες: Υπάρχουν καλές συνδέσεις με λεωφορεία με πολλά από τα χωριά τα θέρετρα και τις παραλίες του νησιού, καθώς επίσης θα βρείτε και πολλά ταξί. Στην πόλη και σε αρκετά θέρετρα υπάρχουν γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ποδηλάτων και μηχανών . Υπάρχουν καθημερινά σκάφη που προσφέρουν εκδρομές στην Ψέριμο και Τουρκία. 

Πως θα πάτε στην Κω - Δρομολόγια Η Κως έχει αρκετά δρομολόγια με πλοίο από Πειραιά και καθημερινές πτήσεις   από Αθήνα. Το καλοκαίρι συνδέεται με διεθνείς πτήσεις απο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Κως συνδέεται με τον Πειραιά και με όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων και πολλά νησιά των Κυκλάδων με αρκετά οχηματαγωγά και καταμαράν (στα Δωδεκάνησα) με τα νησιά της Ρόδου, Σύμης, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς

athensguide.org

ADVERTORIALS