Κιάρης, Τσαμπουνιάρης και Σοφού, ζητούν άμεση διακοπή της δημοπράτησης και διαβούλευση.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη έγκριση της μελέτης για το έργο «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Νικολάου» από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κω. Ο Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, κοινοτικός σύμβουλος, η Σοφού Βάσω, κοινοτική σύμβουλος και ο Κιάρης Μηνάς, δημοτικός σύμβουλος, ζητούν την άμεση διακοπή της διαδικασίας δημοπράτησης, υποστηρίζοντας ότι το έργο προβλέπει παρεμβάσεις που μειώνουν τη λειτουργικότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα της πλατείας, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Με επιστολή τους ζητούν το θέμα να επανεξεταστεί και να συζητηθεί εκ νέου στο Κοινοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η πλατεία αποτελεί έναν ζωντανό δημόσιο χώρο, τον οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν από κοινού.
Θέμα: «Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης του έργου της ανάπλασης της πλατείας ΑγίουΝικολάου Πυλίου και να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση»
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου μας ενέκρινε πρόσφατα τη μελέτη για τοέργο «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Νικολάου » με Α.Μ. 23/2025 καθώς και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της 25-09- 2024ως «προτάσεις» και για το οποίο εκφράσαμε έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενεςπαρεμβάσεις.
Προτείναμε δε και δεσμεύτηκε η πλειοψηφία ότι όταν συνταχθεί η μελέτη το θέμα θα συζητηθεί εκ νέουώστε να ληφθεί οριστική απόφαση. Αντί αυτών βλέπουμε ότι το έργο παίρνει το δρόμο της υλοποίησης καιμάλιστα, όπως αναγράφεται ψευδώς στην απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, έγινε και η σχετικήδιαβούλευση.
Από την μελέτη του έργου φαίνεται ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι άστοχες και μειώνουν κατάπολύ την ελεύθερη επιφάνεια της πλατείας. Συγκεκριμένα:
1) Προβλέπεται μεταλλικό στέγαστρο με τεντόπανο μεγάλων διαστάσεων στο νότιο τμήμα που θασκεπάσει το Ηρώο, θα κρύψει μέρος του παρακείμενου μοναστηριού και θα δυσχεράνει την πρόσβασηστο παραδοσιακό σπίτι που είναι ακριβώς πίσω από το Ηρώο. Ερώτηση: Σε ποια πλατεία της χώρας μαςτα Ηρώα είναι κάτω από πέργκολες;
2) Προβλέπεται αποξήλωση του σιντριβανιού με το επιχείρημα ότι απαιτεί συνεχή συντήρηση. Ερώτηση:
Ξηλώνουμε ένα συντριβάνι που αποτελεί τοπόσημο επειδή δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε και να τολειτουργήσουμε;
3) Προβλέπεται δημιουργία παιδικής χαράς στην ΒΑ πλευρά και ξύλινη περίφραξη. Ερώτηση: Σε ποιαπλατεία της χώρας μας υπάρχουν παιδικές χαρές μέσα σε πλατείες και μάλιστα δίπλα σε δρόμο; Πως θαπιστοποιηθεί η συγκεκριμένη παιδική χαρά; Σε ακτίνα 50 μέτρων από την πλατεία υπάρχουν 2 χώροιστάθμευσης και ένα δημοτικό ακίνητο πίσω από το ΚΕΠ. Γιατί δεν αξιοποιούνται αυτοί οι χώροι γιαδημιουργία παιδικής χαράς και πρέπει αυτή να γίνει μέσα στην πλατεία; Επιπλέον η θέση της παιδικήςχαράς αφαιρεί το δικαίωμα από τους πιθανούς ενοικιαστές των καταστημάτων της ΒΑ πλευράς ναζητήσουν κοινόχρηστο χώρο από το Δήμο. Με τι κίνητρο θα ενοικιάσει κάποιος ένα από αυτά τακαταστήματα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει κοινόχρηστο χώρο; Πως θα «ζωντανέψει» ηπλατεία που είναι για όλους μας ζητούμενο;
4) Προβλέπεται τοποθέτηση κάγκελου στο τοιχείο του μοναστηριού και τοποθέτηση μεταλλικών μπαρώνστη Δυτική και Ανατολική πλευρά. Ερώτηση: Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ανοικτή πλατεία εύκολαπροσβάσιμη σε όλους. Ποιος ο λόγος να την γεμίσουμε με μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές;
5) Από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι σαφές ότι μειώνεται δραστικά η ελεύθερη επιφάνεια τηςπλατείας με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να φιλοξενεί εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.
Ερώτηση: Σε ποιοχώρο θα γίνονται πλέον εκδηλώσεις όπως καρναβάλι, παζάρια και χοιροσφάγια ;
Τέλος επειδή όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις βλάπτουν κατά την άποψη μας τη λειτουργικότητα και τηναισθητική της πλατείας παρά την ωφελούν και επειδή το ποσό των 128.000 ευρώ από ίδιους πόρους δενείναι αμελητέο ώστε να δαπανηθεί άσκοπα όταν στο Πυλί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που απαιτούνπαρεμβάσεις, κρίνουμε αναγκαίο να επανασχεδιαστούν προτού να είναι αργά.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησηςτου έργου και να φέρει το θέμα στο Κοινοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει διαβούλευση με όλους τουςενδιαφερόμενους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες, φορείς που δραστηριοποιούνται στην πλατεία, πολίτες σχετικά μετις προτεινόμενες παρεμβάσεις.
Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, κοινοτικός σύμβουλος
Σοφού Βάσω ,κοινοτική σύμβουλος
Κιάρης Μηνάς, δημοτικός σύμβουλος
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω θα παραμείνουν στο σημείο για τυχόν αναζωπύρωση. Η φωτιά ξέσπασε στο Ψαλίδι γύρω στις 17:00 το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 Ιουνίου.
Έκκληση για την άμεση ενίσχυση των ανωτέρω Υπηρεσιών - Δείτε την ανακοίνωση!
Δύναμη Αλλαγής: ''Ο Δήμος Κω του κ. Νικηταρά είναι ένας από τους χειρότερους δήμους όλης της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πολιτών''.
Η ανακοίνωση του Αθλητικού Ομίλου Ακαδημία Κω