Κ. Χόνδρος: Ανατέθηκε σε εταιρεία η υπόδειξη του επιχειρηματικού μοντέλου για την αξιοποίηση των θερμών πηγών

Κ. Χόνδρος: Ανατέθηκε σε εταιρεία η υπόδειξη του επιχειρηματικού μοντέλου για την αξιοποίηση των θερμών πηγών

Απάντηση στο ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Αβρίθη αναφορικά με την αξιοποίηση των Θερμών και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή αλλά και την πολιτική στόχευση, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Χόνδρος κατά τη διάρκεια της 1ης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

Ο κ. Χόνδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Όπως ήδη γνωρίζετε και το έχουμε πει αρκετές φορές σε αυτή την αίθουσα, μεταγράφτηκε το 2021 το βασιλικό διάταγμα του 57' με βάση το οποίο δινόταν η γη στον Δήμο Κω. Από εκεί και έπειτα έχουμε πολιτικά επιλέξει να αξιοποιηθούν οι θερμές πηγές, να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα υπάρχει ασφάλεια στην γύρωθεν περιοχή από τις κατακριμνήσεις, να υπάρχει μία ανακατασκευή του κτιρίου και να πάμε και σε μία επιλογή μοντέλου για την αξιοποίηση των θερμών πηγών, όσο το δυνατόν καλύτερα για τον δήμο μας, τους δημότες μας και τους τουρίστες μας.

Συγκεκριμένα λοιπόν για να μη σας κουράζω και για να απαντήσω στο ερώτημα του αγαπητού συναδέλφου, στο πρώτο διάστημα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου λάβαμε όλες ειδικές εγκρίσεις για να μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια για το κτίριο αλλά και για τον περιβάλλοντα χώρο. Προβήκαμε σε μία σειρά συνεργασιών με πανεπιστήμια, αφενός με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος και υπογράψαμε μία προγραμματική σύμβαση για τη διερεύνηση του γεωθερμικού πεδίου και έχουμε άλλες δύο προγραμματικές συμβάσεις με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η μία για τη διερεύνηση και αποτύπωση της κατάστασης των πρανών και τους κινδύνους των κατακρημνίσεων και μία άλλη η οποία δεν έχει συναφτεί αλλά έχουμε ήδη τον κωδικό στο προϋπολογισμό μας και προσεχώς θα συναφτεί και αυτή η προγραμματική σύμβαση για να παραλάβουμε τα τεύχη δημοπράτησης και να μας υποδειχθεί το επιστημονικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατακρημνίσεων.

θεωρώ ότι είναι το α και το ω για την υγεία και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που πηγαίνουν εκεί πέρα. Σήμερα γνωρίζουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο το φοβόμαστε. Η δαπάνη για το έργο αυτό, επειδή είναι πολύ μεγάλη, θα είναι εκατομμύρια ευρώ, μεγάλο έργο η αντιμετώπιση των κατακρημνίσεων, αναζητούμε παραλλήλως και το χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορούμε να το υποστηρίξουμε, να το εντάξουμε και να το υποστηρίξουμε.

Από εκεί και έπειτα έχουμε κάποιες προγραμματικές συμβάσεις με την ΚΩΑΝ, που αφορούν το θέμα αυτό.

Η πρώτη είναι η μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και για την προσαρμογή του στις προδιαγραφές για τον θερμαλιστικό τουρισμό όπως είναι ο όρος, επιπλέον μέσω της ΚΩΑΝ θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ήδη έχει ανατεθεί και αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό και νομίζω ότι έχει και το πολιτικό στίγμα, έχει ανατεθεί σε εταιρεία μέσω της ΚΩΑΝ για την υπόδειξη του επιχειρηματικού μοντέλου για την αξιοποίηση των θερμών πηγών. Το πως δηλαδή, ποιο θα είναι αυτό το μόρφωμα και εκεί σηκώνει νομίζω πολύ μεγάλη πολιτική κουβέντα και εδώ θα είμαστε να την κάνουμε αυτή την κουβέντα όταν θα έρθει η ώρα, για το πώς θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος για να προσφερθεί στους δημότες μας και στους τουρίστες.

ADVERTORIALS