Δ. Σαράντης στο kosnews24: Tο να λέμε σε έναν tour operator ότι πρέπει εσύ να φέρεις κόσμο στο νησί αλλά εμείς να είμαστε κλειστοί δε γίνεται

Δ. Σαράντης στο kosnews24: Tο να λέμε σε έναν tour operator ότι πρέπει εσύ να φέρεις κόσμο στο νησί αλλά εμείς να είμαστε κλειστοί δε γίνεται

''Tο να λέμε σε έναν tour operator ότι πρέπει εσύ να φέρεις κόσμο αλλά εμείς να είμαστε κλειστοί δε γίνεται.''

''31 Μαρτίου η έναρξη της τουριστικής σεζόν.''

''Γιατί η Αλικαρνασσός είχε 100 κρουαζιερόπλοια και εμείς όχι;''

Στο kosnews24 μίλησε ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Σαράντης Δημήτρης για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, τον τουρισμό κρουαζιέρας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τα προβλήματα στον χώρο Σένγκεν αλλά και για την αύξηση των επισκεπτών που αναμένεται το 2024.


Για την έναρξη της φετινής σεζόν, στις 31 Μαρτίου ο κ. Σαράντης δήλωσε: 


“31 Μαρτίου 2024 είναι η επίσημη ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν στο αεροδρόμιο Ιπποκράτης Κω. Από τις κρατήσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο, φαίνεται ότι θα είναι εξίσου καλή χρονιά και λίγο καλύτερη από πέρσι. Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ένα μεγάλο στοιχείο που δείχνει αύξηση είναι ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες επιχειρούν με μεγάλα αεροπλάνα, άνω των 150 θέσεων, πράγμα πολύ σημαντικό διότι μεγαλύτερα αεροπλάνα σημαίνει περισσότερος κόσμος.”

''Δεν μπορούμε να ανοίγουμε όποτε θέλουμε και να ζητάμε επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν''


Στη συνέχεια ο κ. Σαράντης σχολίασε και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τονίζοντας μάλιστα τη σημαντικότητα του να υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα την περίοδο που υπάρχουν πτήσεις προς το νησί μας, από το εξωτερικό.

« Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν είναι κάτι συνολικό που θα πρέπει να το δούμε όλοι μαζί. Σε σύγκριση με την περσινή σεζόν είχαμε ξεκινήσει 27 του Μάρτη και τώρα πάμε 31. Θα πρέπει κι εμείς ως κοινωνία να δούμε τι θέλουμε και πως το θέλουμε. Αν ανοίγει ο καθένας από μας όποτε θέλει και όποτε τον βολεύει, δυστυχώς επέκταση δεν μπορεί να γίνει. Για να προχωρήσουμε σε επιμήκυνση, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο, είναι το εστιατόριο, είναι και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, ως επιχειρηματίες και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Διότι το να λέμε σε έναν tour operator ότι πρέπει εσύ να φέρεις κόσμο αλλά εμείς είμαστε κλειστοί δε γίνεται'' δήλωσε ο κ. Σαράντης.


Ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί της Κω, αναφορικά με τις πολλές κλειστές επιχειρήσεις τον χειμώνα, την ώρα που είναι ανοιχτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία και συνεχώς φέρνει επισκέπτες.

“Εμείς εδώ στην Κω έχουμε και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες αλλά έχουμε θέματα. Έχουμε καθημερινά δρομολόγια από Αλικαρνασσό και δεν υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε αυτοί (επιμελητήριο) που φέραμε και την Ryanair, όταν τολμήσαμε και φέραμε τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία καταφέραμε να φέρουμε αεροπλάνα στην Κω τον χειμώνα. Αυτό αποδεικνύει ότι όλα είναι θέμα συνεννόησης. Ξεκινήσαμε με ένα δρομολόγιο και σε δέκα μέρες η εταιρεία έβαλε δεύτερο. Τότε γιατί πήγε καλά; Άρα είναι πράγματα που όλοι μαζί θα πρέπει να επαναφέρουμε, να τα στηρίξουμε και κακά τα ψέματα, χωρίς χρηματοδότηση δε γίνεται τίποτα. Προσωπικά μιλώντας, η Κως δεν επιτρέπεται να μιλάει για το πως πρέπει να αναπτυχθεί η τουριστική σεζόν τον χειμώνα, διότι μπορεί να πάει απίστευτα καλά και το έχουμε αποδείξει αυτό. Το να συζητάμε και να συζητάμε όμως δε βοηθάει σε τίποτα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια γραμμή από την Αλικαρνασσό, που φέρνει πολλούς ταξιδευτές, οι οποίοι έρχονται στο νησί της Κω και για να πάρουν αεροπλάνο και να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ή και το ανάποδο και βρίσκουν τα πάντα κλειστά. Άρα εκ των πραγμάτων έχουμε γραμμές και ακτοπλοϊκές και αεροπορικές, που συνδέονται με άλλα κράτη στον κόσμο.”

Ο κ. Σαράντης αναφέρθηκε και στον χώρο της Σένγκεν λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει και λέει ότι τον Μάρτη θα έχουμε την επταήμερη βίζα, κάποιοι φορείς δεν κατανοούν αυτό που λέει. Βεβαίως χρειάζονται υποδομές. Δεν λιποθυμούν μόνο οι τουρίστες που έρχονται στο λιμάνι με την κακή εικόνα, η οποία και βέβαια είναι λάθος, αλλά λιποθυμούν και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι βάζουν τα πλοία τους, τα λεωφορεία τους, πουλάνε ταξίδια και όλη αυτή η καθυστέρηση τους προκαλεί ζημιές και τους δημιουργεί κακό όνομα στην αγορά. Αυτό το σκέφτεται κανείς; Έναν επιχειρηματία τον θέλουμε μόνο για να πληρώνει τους φόρους; Τα πράγματα πρέπει να τα δουν όλοι φορείς σε ένα σοβαρό επίπεδο.''

''Απαραίτητες οι επαφές με τους υπεύθυνους κρουαζιέρας''

Κλείνοντας, αναφορικά με τον τουρισμό κρουαζιέρας ο κ. Σαράντης δήλωσε:


“Πρέπει να γίνει αυτό που έγινε με τη Ryanair και με την κάθε εταιρεία για να μείνει στην Κω. Η TUI παίρνει επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος. Άρα τι κάνουμε; Πάμε και συζητάμε με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τα κρουαζιερόπλοια και συζητάμε την προβολή και τη διαφήμισή μας. Πέρσι στην Αλικαρνασσό υπήρχαν 100 προσεγγίσεις με τεράστια κρουαζιερόπλοια. Πώς αυτοί οι άνθρωποι ενέταξαν την κρουαζιέρα στο λιμάνι τους και εμείς όχι; Καταλαβαίνετε ότι είναι θέματα που πρέπει να τα δουν οι φορείς”.

ADVERTORIALS