Νίκος Μυλωνάς: ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πιστοποιεί την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΝΔ στην ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ

Νίκος Μυλωνάς: ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πιστοποιεί την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΝΔ στην ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πιστοποιεί την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΝΔ στην ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ

Α. ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της Κυριακής 21.5.23 δύσκολα ερμηνεύεται γιατί δεν ήταν αναμενόμενο από τις πληροφορίες που έρχονταν από τους αναλυτές. Υπήρχαν οι ενδείξεις για την ‘’δεξιά στροφή’’ του εκλογικού σώματος. Τις βλέπαμε γύρω μας, αφού ακόμη και γνωστοί μας με αριστερή προϊστορία έστρεφαν την προτίμηση τους στην ΝΔ. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση (Σύριζα) ηταν αυτή που στηριγμένη στην λογική της εναλλαγής στην κυβερνητική εξουσία των μελών του κάθε φορά υπάρχοντος δικομματισμού, πίστευε ότι η κυβερνητική φθορά θα της δώσει την κυβέρνησης! Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-23 πορεύτηκε βάζοντας στόχο τον Μητσοτάκη πιστεύοντας ότι οι κακοί χειρισμοί του στην πανδημία, υποκλοπές, Novartis, Εύβοια, Τέμπη κλπ ‘’ως ώριμο φρούτο θα τον φέρουν στα κυβερνητικά έδρανα αποφεύγοντας να θίξει καυτά θέματα όπως το ενεργειακό, η προσωπική εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού στα Ελληνοτουρκικά, την υποταγή στην δυτική πολιτική, το πάγωμα στα ενεργειακά αποθέματα, την συμμέτοχή στο πόλεμο στην Ουκρανία κλπ Οι ερμηνευτικές γνώμες που δημοσιεύτηκαν παραλληλίζουν το χθεσινό αποτέλεσμα με τα δεδομένα της συντηρητικής εκλογικής στροφής στην Ευρώπη χωρών με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα όπως η Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία πού υπό το βάρος των κρίσεων στην οικονομία, την υγεία, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και την ρευστότητα ευνοήθηκε η δεξιά ατζέντα. Ο Μητσοτάκης προβάλλοντας την ‘’σταθερότητα και σιγουριά’’ και τα ‘’επιδόματα’’ απαντούσε στην φόβο και την ανασφάλεια την στιγμή που ο Σύριζα αντί να απαντά στο ερώτημα ‘’που αλλού πρέπει να πάμε’’ φάνηκε να υιοθετεί την ατζέντα Μητσοτάκη! Ο Τσίπρας όπως μας είπε και στην Κω, περιορίστηκε στην πλειοδοσία παροχών! Αντί προγραμματικού πολέμου στο κυβερνητικό έργο     προτίμησε τον προσωπικό πόλεμο εναντίον του πρωθυπουργού, κάνοντας μάλιστα το τραγικό λάθος να τον διαχωρίζει από την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ! Έτσι ο θρίαμβος της συντηρητικής παράταξης ήρθε ως ‘’ώριμο φρούτο’’. Τα λάθη τακτικής και στρατηγικής του κ. Τσίπρα και του κόμματος του θα πληρωθούν με μια βαθιά ‘’Θατσερικη 4-ετία’’ που θα αλλάξει την χώρα μας. Ο Τσίπρας και ο Σύριζα μετα την ζημιά της παγκόσμιας Αριστεράς το 2015 τώρα συμβάλλου στην διάλυση της κεντροαριστερά και στην χώρα μας!.

Β. ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ γενικά και στην Κω ειδικότερα τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά υπέρ της ΝΔ! Η περιοχή μας ιστορικά έχει Κεντρώα και κεντροαριστερή εκλογική συμπεριφορά και ιδεολογία. Το 1974, στις πρώτες μετα την χούντα εκλογές υπό τον γενικευμένο φόβο της απειλής της Τουρκίας, εισβολή-κατοχή Κύπρου με τον φόβο πραξικοπήματος, η ΝΔ στην Δωδεκάνησο περιορίστηκε στο 45% (σύνολο ψηφισάντων=62.277, ΝΔ=27.927) και στην Κω στο 41% (σύνολο ψηφισάντων=9.286, ΝΔ=3.771) πολύ κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του 53%. Στην συνέχεια κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστά πάνω του 50% με κυριαρχία στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατατάσσοντας τα νησιά μας και την Κρήτη σε ΚΑΣΤΡΟ αντιδεξιάς, αντί-ΝΔ εκλογικής συμπεριφοράς. Το χθεσινό αποτέλεσμα σημαίνει αντιστροφή! Η Δωδεκάνησος είναι πια ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΔ με 49,93% (πάνω από το πανελλαδικό 40,79%) όπως και η Κω με 49,34% (8754 ψ). Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σαν συνέχεια μετατοπίσεων που των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Το 2019 πιστοποιήθηκε η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με 32-35% με τον Σύριζα στο 23-25% και το ΠΑΣΟΚ 10-14%. Οι αριθμοί λένε απώλειες του Σύριζα (-10%) προς την ΝΔ και σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Βελτίωση του ΚΚΕ, μικρή υποχώρηση του ΜΕΡΑ και αύξηση του ποσοστού των εκτός Βουλής λόγω του 3%.

Β. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ σημαίνει επιτυχείς κινήσεις στην τοπική πολιτική από ΝΔ, κακή πολιτική παρουσία του Σύριζα, στασιμότητα ΠΑΣΟΚ, καλή παρουσία του ΚΚΕ και απουσία των μικρότερων κομμάτων. Σημαίνει πιστοποιητικό ηγεμονίας της ΝΔ στα Δωδεκάνησα! Που ήρθε και θα μείνει! Όπως εκείνη η 40-ετία του ΠΑΣΟΚ, που ακόμη κρατά… στα θολά! Θα μείνει για πολύ αν δεν υπάρξει μια στρατηγική που να βασίζεται όχι σε υποσχέσεις παροχολογίας αλλά σε προγραμματικές προτάσεις με ιδεολογική αναφορά ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ.

Γ. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΝΔ βρίσκεσαι την ανυπαρξία του Σύριζα. Οι 4 Βουλευτές της ΝΔ αυτά τα 4 χρόνια αλώνιζαν ανενόχλητοι τα νησιά με υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά… με την κατάλληλα προβεβλημένη συνεργασία των γαλάζιων δήμαρχων (και γαλαζορόζ όπως ο Δήμαρχος Κω), της γαλάζιας περιφερειακής αρχής, οικοδομήθηκε ένα πακέτο ελπίδας με ΘΑ… που ΘΑ πραγματοποιηθεί… Την ίδια στιγμή ο ‘’αντίπαλος’’ αδυνατούσε να κάνει την παραμικρή τοπική παρέμβαση! Περιορίστηκε στην ατομική προσπάθεια του Ν. Σαντορινιού (περιορισμένη λόγω της ασθένειας του), σε 2-3 ομιλίες κεντρικών στελεχών αγνοώντας την λαϊκή βάση. Η ομιλία Σταθάκη έδειξε καθαρά την ταύτιση της πρότασης Σύριζα και ΝΔ, αφού αντί μιας αντιπρότασης στην αναπτυξιακή λογική που ζούμε της κυβερνητικής παράταξης μίλησε για αύξηση επενδύσεων στους ίδιους τομείς, χωρίς διαφοροποίηση των πολιτικών στόχων και προϋποθέσεων.

Δ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΝΔ θα κάνει πολιτική στηριγμένη στην κυβερνητική εξουσία (εθνικά-οικονομικά- κοινωνικά θέματα άλλα και …παροχές, εξυπηρετήσεις κλπ) ενώ στην αντιπολίτευση θα κυριαρχεί η ενδοστρεφείς με αναζήτηση στρατηγικής 4-ετίας. Πρώτο πρόβλημα η εκλογική τακτική στις τοπικές εκλογές. Η ΝΔ είναι λογικό να δοκιμάσει να μονοπωλήσει την αυτοδυναμία της και στους Δήμους! Το πρόβλημα τίθεται κυρίως στους Σύριζα-ΠΑΣΟΚ και την αριστερά γιατί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν απόσταση από την ΝΔ και να συνυπάρξουν, για να αρχίσει η μάχη μιας νέας πολιτικής αλλαγής που θα απαιτήσει χρόνια και αγώνες.  

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS