Χ. Κόκκινος: Μόνο το 10% των έργων του ΕΣΠΑ υλοποιεί η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου!

Χ. Κόκκινος: Μόνο το 10% των έργων του ΕΣΠΑ  υλοποιεί η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου!

 " ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ "
           ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ 
  

Ρόδος  18.12.22
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 



Μόνο το 10% των έργων του ΕΣΠΑ  υλοποιεί η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου!
Τα στοιχειά που αποδομούν την "οικειοποίηση" του ΕΣΠΑ  από την  Περιφερειακή Αρχή  Ν.Αιγαίου και παρουσιάζουν τους πραγματικούς... "πρωταθλητές " στον αγώνα για την ανάπτυξη των νησιών μας!



Έχουμε επισημάνει ότι η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου επενδύει στα επικοινωνιακά  τεχνάσματα και επιδιώκει να "καπελώνει"  και  να οικειοποιείται ενέργειες  άλλων αποκρύπτοντας  συστηματικά την πραγματικότητα!

Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου ( εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020) αποδομούν  τις "φανφάρες"  και αποδεικνύουν την  πολιτική "καπηλεία" που επιδίδεται συστηματικά ο  Περιφερειάρχης κ.Χατζημάρκος και τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Ν.Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

1) Πανηγυρίζουν ότι είναι "πρωταθλητές"  στο ΕΣΠΑ   χωρίς να αναφέρουν ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν.Αιγαίου 2014-2020  η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου υλοποιεί ΜΟΝΟ  27 έργα σε ΣΥΝΟΛΟ 215 έργων του προγράμματος δηλ. μόνο το 10% των  ενταγμένων  δράσεων !
Τα υπόλοιπα 198 έργα δηλ. το 90%, υλοποιούνται από τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανησου , τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία,  το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και άλλους  φορείς!
Η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου δεν μίλησε ποτέ για συλλογική προσπάθεια και ευθύνη!
Δεν ανέφερε ότι εκ του θεσμικού ρόλου που υπηρετεί οφείλει να διαθέσει  τα χρήματα του ΕΣΠΑ που έρχονται στα ταμεία της στους δήμους και στους φορείς που "ωριμάζουν"έργα ( μελέτες, απαλλοτριώσεις, δημοπρατήσεις κτλ.). Αν οι Δήμοι και οι άλλοι φορείς δεν υλοποιήσουν τα έργα, η  Περιφέρεια μας δεν θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους συγχρηματοδοτουμενους πόρους και τα χρήματα θα μείνουν ανεκμεταλλευτα και φυσικά... δεν θα είχαμε την απόκρυψη της αληθείας και τις θριαμβολογίες " της επιτυχίας του ενός ανδρός "....!

2)Η Περιφέρεια  Ν.Αιγαίου για την περιοδο 2014-2020 ( που λήγει  με την παράταση που έλαβε το 2022)  διαχειρίστηκε  το μικρότερο οικονομικά Πρόγραμμα - περίπου 170εκ ευρώ - και  πραγματοποίησε "υπερδέσμευση " που έφτασε τα...270 εκ ευρώ για να μην χαθούν  πόροι και όπως γίνεται αντιληπτό αυτά τα έργα των επιπλέον 100εκ  ευρω -αρκετά δεν θα υλοποιηθούν- θα περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το ευχάριστο για την χώρα μας είναι ότι  και οι δεκατρείς (13)   περιφέρειες της Ελλάδας - που είχαν μεγαλύτερο οικονομικά  Πρόγραμμα από την Περιφερεια Νοτίου Αιγαίου- θα απορροφήσουν το σύνολο των διαθεσιμων πόρων !
Επομένως θα έχουμε.....δεκατρείς (13) "πρωταθλητές " με τη διαφορά ότι... μόνο στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου Αιγαίου έχουμε ηγεσία που επιδιώκει να οικειοποιηθεί τα  πάντα ,υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και το σημαντικό ρόλο των Δήμων της περιοχής μας!


ΥΓ: Στην ηγεσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου συνιστούμε να ασχοληθεί  με την αντιμετώπιση της φτώχειας και  την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων  έργων ( οπότε θέλουν τους θυμίζουμε ποια είναι...) και να περιορίσουν τις.... φωτογραφίσεις και τις "φιέστες"!
Ας μην ανησυχούν.... θα μείνουν στην ιστορία  ως "Πρωταθλητές"  : στην αλαζονεία, στα επικοινωνιακα τεχνάσματα,  στις ακριβές φιέστες με λεφτά του δημοσίου,  στους  διορισμούς ειδικών συμβούλων και δημοσιογράφων στη  Π.Ν.Α.  και στους διωγμούς πολιτικών αντιπάλων !

Χαράλαμπος Κόκκινος 

Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συνδυασμού"ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" 
Περιφερειακος Σύμβουλος Π.Ε.Ρόδου 
Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε. 

ADVERTORIALS