Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων 2023 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Η Εισήγηση του Γιάννη Κρητικού

Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων 2023 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Η Εισήγηση του Γιάννη Κρητικού

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ


κ. Περιφερειάρχη,

κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.

Από τη μία, έχουμε την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής. Ολοκληρωμένη πρόταση, με συγκεκριμένα στοιχεία ανά πίνακα σύμφωνα με την πηγή προέλευσης χρημάτων. Αναλυτική αναφορά κάθε έργου. Ανάλυση για κάθε κωδικό, προϋπολογισμό, νομική δέσμευση, βαθμό απορρόφησης, υπόλοιπο, προτεινόμενη πίστωση και παρατηρήσεις. Καθαρές προτάσεις, νοικοκυρεμένες και ξεκάθαροι στόχοι, με έργα και δράσεις αναλυτικά προσδιορισμένες, επαρκώς αιτιολογημένες και σαφέστατα αποτυπωμένες οικονομικά. Η σημερινή πρόταση αντανακλά τη φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής: Ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους με αγάπη για τον τόπο και τους συμπατριώτες μας αλλά και νοικοκυριό. Η δική μας πρόταση δίνει ελπίδα.

Από την άλλη, έχουμε μια έλλειψη ολοκληρωμένης πρότασης από μια μεγάλη μερίδα της μειοψηφίας. Στην κορυφαία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος) δεν έχουν να παρουσιάσουν το παραμικρό. Απουσιάζουν (άλλοι φυσικά και άλλοι πολιτικά). Λείπει το όραμα, απουσιάζει το σχέδιο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση. Κατατέθηκαν απλά κάποιες αποσπασματικές αντιπροτάσεις σε μεμονωμένους κωδικούς. Και αυτό, όχι στην προσπάθεια να συμπληρώσουν ή να βοηθήσουν, αλλά στην προσπάθεια απλά να διαφωνήσουν για λόγους αντιπολιτευτικούς και μόνο. Η σημερινή απουσία κάποιων, το λευκό κάποιων αν και εύχονται να γίνουν τα έργα, το ‘παρών’ άλλων και η μη πρόταση κάποιων άλλων, αντανακλά τη φιλοσοφία της μεγαλύτερης μερίδας της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου: Μιζέρια, μικροψυχία, άρνηση παντού, άρνηση για όλα, χωρίς αρχή και τέλος. Η δική τους πολιτική απουσία και (αντι)πρόταση οδηγεί σε αδιέξοδο.

Επί της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής:

  • το πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις αρχές που διέπουν την παράταξη, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και την ομόφωνη απόφαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά την τελευταία συνεδρίαση.
  • ακολουθεί τους βασικούς στόχους κατάρτισης του προγράμματος,
  • είναι ρεαλιστική,
  • αποτυπώνει το όραμα της Περιφερειακής Αρχής για το Αιγαίο των επόμενων δεκαετιών,
  • εξασφαλίζει τις αναγκαίες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση όλων των έργων, και
  • συνδυάζει την αναπτυξιακή προοπτική με το ανθρώπινο πρόσωπο καθώς στηρίζει την προώθηση του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη του τόπου μας την ίδια ώρα που στηρίζει την Παιδεία, την Υγεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, τις ευπαθείς ομάδες, τον Πρωτογενή τομέα και το Περιβάλλον.

Ειδικά για την Κω:

Έχουμε σε εξέλιξη ή βρίσκονται στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας και σύντομα θα πάρουν τον δρόμο προς υλοποίηση 69 έργα, από 6 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης ύψους 27,5 εκ. ευρώ ενώ θα γίνουν μελέτες και έργα στο νησί από το γενικότερο αποθεματικό για τα Δωδεκάνησα ύψους 8 εκ. ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικά για τον τομέα Παιδείας:

Στους κωδικούς ‘Συντήρηση και Επισκευή Σχολικών Μονάδων’

Ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 32 συμβάσεις με τους Δήμους της Δωδεκανήσου ύψους πάνω από 5,25 εκ. ευρώ.

Αν προσθέσουμε την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων (ΕΣΠΑ) που παραδόθηκαν ή παραδίδονται στο επόμενο διάστημα και τις εκδηλώσεις, φιλοξενίες, εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία και τις επιμορφωτικές δράσεις του Τμήματος Παιδείας και του ΚΕΚ Γεννηματάς, καταλαβαίνει κανείς την ολοκληρωμένη παρέμβαση και τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Περιφερειάρχη, τους/τις συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, τους/τις Ειδικούς Συμβούλους και Συνεργάτες/ιδες καθώς και τα Υπηρεσιακά στελέχη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν κατά την κατάρτιση του σημερινού Τεχνικού Προγράμματος και δηλώνω υπερήφανος και τυχερός για τη συμμετοχή μου στην καταπληκτική αυτή προσπάθεια. Η μέχρι σήμερα θετική πορεία μας αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και την επίτευξη όλων των αναπτυξιακών στόχων.

Οι συμπατριώτες μας αξίζουν καλύτερα, τα νησιά μας αξίζουν καλύτερα και εμείς είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε όλα όσα θα πάνε το Νότιο Αιγαίο ακόμα πιο μπροστά.

Ψηφίζω ΝΑΙ για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2023

Σας ευχαριστώ!