Χάθηκε το νόημα για ακόμη μια φορά.... Δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας

Χάθηκε το νόημα για ακόμη μια φορά.... Δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας

Ούτε αυτή τη φορά οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κω κατάφεραν να πάρουν ομόφωνη απόφαση για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που πρέπει ακολουθηθούν για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας.

Η Δημοτική Αρχή μαζί με την παράταξη Όραμα + Δράση ψήφισαν το κείμενο που προτάθηκε από τον Δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά και το οποίο παρατίθεται στο kosnews24 στο τέλος του δημοσιεύματος, η Δύναμη Αλλαγής τις δικές της προτάσεις και η Λαϊκή Συσπείρωση επίσης τις δικές της.

Εφτά ώρες διήρκεσε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, το βράδυ της Τετάρτης 13 Απριλίου, με θέμα τη λήψη απόφασης για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον Δήμαρχο Κω, τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους, τοποθετήθηκαν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο κ. Ανδρέας Πουλάς Τοµεάρχης Υγείας του «Κινήµατος Αλλαγής», η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Πρόνοιας Γιασιράνη Χαρούλα, ο Έπαρχος Κω - Νισύρου κ. Ιωάννης Καμπανής, ο Υπεύθυνος Τομέα ΕΚΑΒ της περιοχής κ. Σάββας Καραταπάνης, ο Εκπρόσωπος τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου ΓΝ-ΚΥ Κω κ. Ηλίας Χρυσόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Κατερίνα Γαβαλά, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κ. Μαρία Φρατζάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω κ. Καρανάσιου Γαρυφαλιά, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω κ. Γιώργος Χρυσουλάκης και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ κ. Ιωάννα Λάμπρου.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας στο νησί μας αλλά και στις προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις δημόσιες δομές του νησιού μας.

Αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς πρότεινε:

- Την Οργάνωση Παγκωακού συλλαλητηρίου, με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων.
- Το Κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών.
- Την Παράσταση αντιπροσωπείας του Δήμου στη Βουλή των Ελλήνων και στα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής - ΚΩΣ 2023 κ. Γιώργος Κυρίτσης πρότεινε:

1. Την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο νοσοκομείο της Κω, σημειώνοντας πως δεν μπορεί μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου τα οποία είναι διορισμένα από την κυβέρνηση να δημιουργούν κλίμα έντασης και εχθρότητας στο νοσοκομείο.

2. Να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα συντονίσει τις επόμενες κινήσεις για να διεκδικηθούν οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κω.

3. Να δοθεί δημοσιότητα για το θέμα σε πανελλαδικά μέσα και να υπάρξουν πιέσεις μέσω της δικαιοσύνης, καθώς όπως ανέφερε αλλιώς «δεν ιδρώνει το αυτί» της κεντρικής εξουσίας.

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα + Δράση πρότεινε:

1. Ο Δήμαρχος Κω και οι επικεφαλής των παρατάξεων να συναντηθούν με όλα τα κόμματα της Βουλής και να επικοινωνηθεί το πρόβλημα στα εθνικής εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,

2. Να αρνηθεί ο Δήμος να στήσει κάλπες για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, καθώς όπως σημείωσε κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των παιδιών μας.

3. Να προσφύγει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω στο συνήγορο του πολίτη, καθώς το δικαίωμα του Κώου πολίτη στη δημόσια υγεία δεν υφίσταται.

4. Στο πλαίσιο της Νησιωτικότητας να εισάγουμε ως νησιώτες τον όρο υγειονομικό ισοδύναμο, το οποίο θα δίνει κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές και προνόμια στους πολίτες που ζουν στα νησιά, στο ΕΣΥ.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κική Μακρή σημείωσε ότι η παράταξή της δεν πρόκειται να απέχει από καμία λαϊκή κινητοποίηση και ότι στηρίζει τα αιτήματα των εργατικών σωματείων και φορέων αναφορικά με τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας.

Το κείμενο που τελικά ψηφίστηκε από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και του συμβούλους της παράταξης Όραμα + Δράση (με κάθε επιφύλαξη όπως ανέφερε η κ. Ιωάννα Ρούφα), είναι το παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφουγκράζεται την κοινωνία, τον ιατρικό κόσμο, τους εργαζόμενους, την αγωνία και τους προβληματισμούς τους για τις δομές υγείας του νησιού μας.

Η σοβαρή έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες στο νοσοκομείο μας πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Ουδεμία χρονική υστέρηση δικαιολογείται, η οποία μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ζητούμε άμεσα, αύριο κιόλας, την κάλυψη των κενών με μετακινήσεις από κεντρικά νοσοκομεία. Οι μόνιμες προσλήψεις και οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών, μπορεί να καθυστερήσουν.

Διεκδικούμε ταυτόχρονα:

  1. Την ένταξη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης,
  2. Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του ΓΝ-ΚΥ ΚΩ λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 του Ν. 4600/2019 (ΦΕΚ 43/9-3-2019, Τεύχος Πρώτο).
  3. Θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στα νησιά.
  4. Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με ταχείες διαδικασίες για την κάλυψη κενών θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.
  5. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  6. Μετακίνηση ιατρών από μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας για την κάλυψη των κενών μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  7. Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την προκήρυξη όλων των προβλεπόμενων θέσεων Ιατρών.
  8. Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας με επικαιροποίηση της απόφασης για παραχώρηση ή όποιας άλλης πρότασης αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω.
  9. Ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.
  10. Άμεση κάλυψη των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη του συνόλου των συμπολιτών μας που χρήζουν περίθαλψης.
  11. Πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας δύο ασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια.
  12. 12.Τον διαχωρισμό της Β ΔΥΠΕ σε περιφέρεια Αιγαίου.
  13. 13.Την υποχρεωτική υπηρέτηση για δύο έτη σε παραμεθόριο και νησιωτικές περιοχές, των νέων πανεπιστημιακών γιατρών.
  14. 14.Να προσφύγουμε στο συνήγορο του πολίτη και στον Ευρωπαίο συνήγορο του πολίτη για θέματα της υγείας στο νησί της Κω.

Κορυφώνουμε άμεσα τις ενέργειες μας με:

- Οργάνωση Παγκωακού συλλαλητηρίου, με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων.


- Κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών.


- Παράσταση αντιπροσωπείας του Δήμου στη Βουλή των Ελλήνων και στα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

- Παρουσία των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου σε κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ADVERTORIALS