Ι Ρούφα: «Με αφορμή την πρόσκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης που δεν έλαβα»

Ι Ρούφα: «Με αφορμή την πρόσκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης που δεν έλαβα»

«Με αφορμή την πρόσκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης που δεν έλαβα».

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κω,

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα σημαντικό θεσμοθετημένο όργανο το οποίο στην παρούσα δύσκολη και ιδιότυπη περίοδο δίνει βήμα στους κοινωνικούς εταίρους, στους φορείς, στο δημότη.

Δύναται δε να σφυρηλατήσει την ενότητα, να επικαιροποιήσει τους πολιτικούς στόχους , να ιεραρχήσει τις ανάγκες, να προωθήσει λύσεις από τη βάση του κοινωνικού σώματος.

Η δημοτική αρχή μετά τον ευτελισμό του δημοτικού συμβουλίου αποψιλώνει και τη μοναδική συλλογική έκφραση των πολιτών ακόμα και όταν ο νόμος μιλά για υποχρεωτική συνεδρίαση πριν από την έγκριση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο.

-Η έκφραση γνώμης για το για το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα (ΠΕΕ) και για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων Δήμου Κω οικον. έτους 2022 όπως ορθά αναφερόταν στην αρχική πρόσκληση που απέστειλε ο παραιτηθείς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κύριος Καλούδης και που τελικώς ακυρώθηκε, μετετράπη τεχνηέντως(;) και λανθασμένα σε απλή ενημέρωση… στη δεύτερη πρόσκληση που απεστάλη στα μέλη της επιτροπής.

-Σύμφωνα με την απόφαση του δ/σ Κω στην επιτροπή διαβούλευσης συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου 25 φορείς (συμπεριλαμβανόμενου του Προέδρου του Δ.Σ.) και 8 πολίτες. Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που δεν προταθούν 25 κατ’ ελάχιστον μέλη (χωρίς να περιλαμβάνονται οι δημότες), τότε δεν συγκροτείται η επιτροπή. (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.67/23624/14.04.2020)

-Σύμφωνα επίσης με την απόφαση 331/2014 του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρα 4,5) που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Μυλωνά και μετά από διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και

σύμφωνα με το άρθρο 78 του Νόμου 4555/2018 όπως αντικατέστησε το άρθρο 76 του ν. 3852/2010 η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης έχει απαρτία όταν τα παρόντα είναι περισσότερα από τα απόντα μέλη της. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.

Η παραπάνω προϋπόθεση του νόμου τηρήθηκε μέχρι και πρότινος από όλες τις δημοτικές αρχές στις περιπτώσεις μη απαρτίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης το σώμα δεν είχε την απαραίτητη εκ του νόμου απαρτία παρά την διαπίστωσή της…

Για την ενημέρωσή σας επισυνάπτω τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΔ Δήμου Κω καθώς και τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι οριζόμενοι, από τον ειδικό κατάλογο, πολίτες σύμφωνα πάντα με το άρθρο 78/4555/2018, έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν συνυπολογίζονται όμως για την απαρτία της επιτροπής.

Τέλος, εκ του νόμου, η επιτροπή γνωμοδοτεί - διατυπώνει γνώμη, δεν ενημερώνετε απλά όπως η δημοτική αρχή με την παράτυπη δεύτερη πρόσκληση περί ενημέρωσης της επέβαλε… και όπως θα διαπιστώσετε στη σχετική νομοθεσία που σας αποστέλλω.

Αγαπητά μέλη της Επιτροπής η παρούσα επιστολή αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το σεβασμό μας στον πολίτη, στην συλλογικότητα, στους θεσμούς, στο ρόλο της ίδιας της επιτροπής.

Η ευθύνη για τη νομιμότητα και κυρίως για το κύρος και το ρόλο τόσο της Επιτροπής όσο και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που θα ακολουθήσουν ανήκει αποκλειστικά στη δημοτική αρχή.

Με τιμή

Ρούφα Ιωάννα

Δημοτική σύμβουλος Κω

ADVERTORIALS