Μάνος Κόνσολας: Παρέμβαση για την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Επαγγελματικό Λύκειο Κω

Μάνος Κόνσολας: Παρέμβαση για την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Επαγγελματικό Λύκειο Κω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ

«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Επαγγελματικό Λύκειο Κω»

Με μια τεκμηριωμένη παρέμβαση και πρωτοβουλία του προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας, ζητά την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω.

Αναφέρει ότι στο επαγγελματικό λύκειο της Κω υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τομείς και ειδικότητες που έχουν ως σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα, ενώ τονίζει ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξαν προπαρασκευαστικά μαθήματα για κάποιους από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, που έχουν έντονο ενδιαφέρον να φοιτήσουν σε τμήμα γεωπονίας.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω, κινείται σύστοιχα με το στόχο μετασχηματισμού της οικονομίας μας με ειδικότητες του αύριο.

Η συγκεκριμένη προοπτική διευρύνει τους ορίζοντες του αναπτυξιακού προτύπου μιας περιοχής που, μέχρι σήμερα, στηριζόταν στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ενώ αποτελεί αίτημα μαθητών και γονέων της περιοχής.

Θεωρώντας ότι ο πρωτογενής τομέας της Κω διαθέτει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες και μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης, η ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω, θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και θα αναβαθμίσει το σχολείο και την επαγγελματική εκπαίδευση στο νησί.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω»

Κυρία Υπουργέ,

Ο καθορισμός των τομέων και των ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια γίνεται με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά σαφώς θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και της περιοχής στην οποία εδρεύει το ΕΠΑΛ.

Στο επαγγελματικό λύκειο της Κω υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τομείς και ειδικότητες που έχουν ως σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ζήτηση για ένα τμήμα γεωπονίας από πολλά παιδιά που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Κω.

Μάλιστα, την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξαν προπαρασκευαστικά μαθήματα για κάποιους από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου που ενέτειναν αυτό το ενδιαφέρον.

Η ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω, κινείται σύστοιχα με το στόχο μετασχηματισμού της οικονομίας μας με ειδικότητες του αύριο.

Η συγκεκριμένη προοπτική διευρύνει τους ορίζοντες του αναπτυξιακού προτύπου μιας περιοχής που, μέχρι σήμερα, στηριζόταν στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ενώ αποτελεί αίτημα μαθητών και γονέων της περιοχής.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας της Κω διαθέτει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες και μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης είναι επιβεβλημένο το Υπουργείο να εξετάσει την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1.Εάν το Υπουργείο, προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Επαγγελματικό Λύκειο Κω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS