Δήλωση Προέδρου ΔΕΥΑΚ Κώστα Ζαχαρού: ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ; Η αλήθεια για τα έργα της ΔΕΥΑΚ!

Δήλωση Προέδρου ΔΕΥΑΚ Κώστα Ζαχαρού:  ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ;  Η αλήθεια για τα έργα της ΔΕΥΑΚ!

Δήλωση Προέδρου ΔΕΥΑΚ Κώστα Ζαχαρού

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ;

Η αλήθεια για τα έργα της ΔΕΥΑΚ!

Ο λαός μας έχει δίκιο όταν λέει «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».

Αυτή η παροιμία ταιριάζει, ως απάντηση στα όσα ψέματα αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωση του ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μηνάς Κιάρης.

Δε φτάνει που κοροϊδευαν τους συμπατριώτες μας 5 χρόνια, όταν είχαν την ευθύνη διοίκησης, συνεχίζουν να το κάνουν και τώρα.

Διαβάζοντας την πομπώδη δήλωση του, με τίτλο «Τα ψέματα τελείωσαν», κάθε καλοπροαίρετος πολίτης πραγματικά εντυπωσιάζεται για το μέγεθος της έπαρσης που διακατέχει ορισμένα στελέχη της «Δύναμης Αλλαγής» και απορεί με το θράσος των ψευδών ανακοινώσεων.

Μας εγκαλούν γιατί προωθούμε σοβαρά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντί να απολογηθούν, ο ίδιος και ο επικεφαλής της παράταξής του κ. Κυρίτσης, στους συνδημότες μας και ειδικά σε αυτούς της Δ.Ε. Ηρακλειδών, για την εγκατάλειψη τους επί πενταετία.

Έτσι αντιμετωπίζουν την υπογραφή της σύμβασης για το Βιολογικό Καθαρισμό Κεφάλου.

Αν και δεν έχω ασχοληθεί μαζί τους, αυτή τη φορά θεωρώ ότι πρέπει να πάρουν μία απάντηση σοβαρή και τεκμηριωμένη, διότι το ψέμα έχει κοντά πόδια.

Η αλήθεια είναι ότι, αν τόσα έργα που υλοποιούμε και ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους τα είχαν εκτελέσει, έστω κατά το ήμισυ, οι συμπολίτες μας μπορεί να μην τους είχαν απομακρύνει από το Δήμο.

Τα ψέματα όμως και τη διχαστική τους λογική τα κατάλαβαν οι συνδημότες μας για αυτό και τους έστειλαν στη μειοψηφία.

Για αυτό καλό είναι να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας πως έχουν τα γεγονότα, ώστε να μπορούν να κρίνουν.

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά.

Το έργο του δικτύου αποχέτευσης Κεφάλου φέρει ως ημερομηνία έναρξης μελέτης την 6η Οκτωβρίου 2010 (στο τέλος λειτουργίας του Δήμου Ηρακλειδών) και ημερομηνία ολοκλήρωσης της μελέτης την 29η Οκτωβρίου 2014. Επομένως, η μελέτη έγινε ουσιαστικά επί προεδρίας στη ΔΕΥΑΚ του κ. Πασσανικολάκη Γεωργίου και Δημαρχίας Κωνσταντίνου Καίσερλη.

Ως έργο δεν πρόλαβε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω καθυστέρησης στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, με δέσμευση όμως από τότε των αρμόδιων φορέων πως θα εντασσόταν στο επόμενο πρόγραμμα 2014-2020, όπως και έγινε. Το έργο εντάχθηκε, χωρίς καμία παρέμβαση, στις 12-4-2017, ακολούθησε η δημοπράτηση του και η έναρξη κατασκευής του.

Αντίστοιχα, η μελέτη για το έργο Βιολογικού Καθαρισμού Κεφάλου ξεκίνησε στις 9-8-2012 και ολοκληρώθηκε στις 5-6-2014. Και αυτή η μελέτη επί Προεδρίας Γεωργίου Πασσανικολάκη.

Για τους ίδιους λόγους που προαναφέρω, για το δίκτυο αποχέτευσης Κεφάλου, και το έργο του Βιολογικού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στις 12-4-2017.

Πέρασαν από τότε 29 ολόκληροι μήνες δίχως καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ παρέμβαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου. 29 ολόκληροι μήνες απραξίας, ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ όπως και τα στελέχη της παράταξης του σε απόλυτη αδράνεια, γι’ αυτό και οι συνδημότες μας τους απομάκρυναν.

Έπρεπε να αναλάβει η δημοτική αρχή Νικηταρά και η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για να φτάσει το έργο να δημοπρατηθεί στις 28-2-2020. Ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και φτάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης προ ολίγων ημερών.

Η παρουσία της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν ενός απλού θεατή μιας διαδικασίας. Δεν έκανε το ελάχιστο να προχωρήσει το έργο και τώρα έρχεται να μας μεμφθεί, διότι δεν αντέχουν να βλέπουν την προώθηση έργων και δράσεων σε όλα τα μέτωπα, μη ανεχόμενοι τον Θεοδόση Νικηταρά ως Δήμαρχο Κω.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όμως, είναι αυτό που βλέπουν οι συμπατριώτες μας, ότι ο Δήμαρχος και τα στελέχη αυτής της δημοτικής αρχής διαβάζουν καλύτερα τα πράγματα και εργάζονται με φιλότιμο για το συμφέρον του λαού.

Δεν βρίσκουν να πουν τίποτα για τους 29 μήνες απραξίας τους. Αντί να αναλογίζονται τις ευθύνες τους κάποιοι απέναντι στην κοινωνία είναι και απαιτητικοί έναντι αυτής.

Λίγη σεμνότητα και λίγη ντροπή χρειάζεται. Πήραν έτοιμη δουλειά (μελέτες- ένταξη) και δεν ήταν ικανοί να τη δώσουν στην κοινωνία.

Αυτοί που δεν είχαν κανένα προγραμματισμό για λύσεις στο πρόβλημα υδροδότησης του τριγώνου, ούτε μελέτες για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, τι έκαναν; Αντί να προετοιμάσουν μελέτες για την επίλυση της ύδρευσης στο τρίγωνο ενέταξαν με πολιτική απόφαση το έργο αλλαγής υδρομέτρων για την πόλη της Κω, με το ποσό των 3.341.250 ευρώ.

Κανένα σχέδιο, καμία δράση.

Κάνουν μάλιστα κριτική οι εκφραστές της καλοπέρασης και της αδράνειας, προσπαθώντας να μπερδέψουν τους συμπατριώτες μας, γιατί βλέπουν ότι από την σημερινή δημοτική αρχή, μέσα σε 21 μήνες, συντάχθηκαν μελέτες έργων και υποβλήθηκαν ήδη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» που φτάνουν στα 14.354.346 ευρώ, για την οριστική λύση ύδρευσης του τριγώνου !!!!!!!

Δεν πρέπει όμως να προκαλούν γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη σε βάρος τους.

Καλό θα είναι λοιπόν να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη από τους ανθρώπους του τριγώνου, στους οποίους δεν έδωσαν καμία προοπτική επίλυσης των προβλημάτων ύδρευσης και να σιωπούν, όπως εμείς πράττουμε ταπεινά όταν εκτελούμε έργα και συντάσσουμε μελέτες που λύνουν προβλήματα πολλών ετών και γενικότερα επενδύουμε σε έργα υποδομής.

Όσον αφορά το έργο μεταφοράς νερού στην υδατοδεξαμενή περιοχής «Μαύρικες» ευκαιρία είναι να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό. Έργο μεγάλης σημασίας, που ανήλθε στο ποσό δημοπράτησης 250.000 ευρώ, αντί να το χρηματοδοτήσουν από πόρους της επιχείρησης για να γίνει γρήγορα ανέμεναν την ένταξη του σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Αδυναμία ή αδιαφορία ήταν αυτό;

Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑ Κω, αυτούς τους 21 μήνες, έχει δαπανήσει σε έργα ή έχει προγραμματίσει άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης από ίδιους πόρους 349.016 ευρώ μόνο για δίκτυα ομβρίων και 420.000 ευρώ για δίκτυα και δεξαμενές ύδρευσης, που αφορούν και την περιοχή του τριγώνου.

Έτσι τα χρήματα των συμπατριωτών μας επιστρέφουν σε αυτούς και γίνονται χρήσιμα έργα για τον τόπο.

Όταν, αντίθετα, η προηγούμενη διοίκηση περίμενε πέντε χρόνια ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα έργου μεγάλης σημασίας, 250.000 ευρώ, την ίδια περίοδο που ο πολίτης του τρίγωνου δεν είχε νερό στην βρύση του.

Δεν πρέπει λοιπόν να αναφέρουν μεγάλες κουβέντες γιατί το ψέμα έχει κοντά πόδια.

Ας δείξουν λίγο σεβασμό στις ανάγκες του δημότη της Κω και στην προσπάθεια να επιλύσουμε τα προβλήματα του, υπηρετώντας τον.

Η Διοίκηση, κύριοι της Δύναμης Αλλαγής, έχει συνέχεια. Μάθετε να σέβεστε και τους προκατόχους σας και του επόμενους από εσάς.

Οι αριθμοί όμως και οι ημερομηνίες, τις οποίες ο κάθε πολίτης αυτού του νησιού μπορεί να επιβεβαιώσει επισκεπτόμενος την υπηρεσία, είναι αμείλικτοι σε βάρος σας.

Γι’ αυτό, πράγματι για εσάς τα ψέματα τελείωσαν, με την απραξία που συνόδευε την πενταετή παρουσία σας.

Τώρα, είναι περίοδος σκληρής δουλειάς και παραγωγής έργου.

Κώστας Ζαχαρός

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Κω

ADVERTORIALS