Νίκος Μυλωνάς: Αναγκαίες οι διευκρινήσεις για το συμβάν και τις συνθήκες πίσω από το θάνατο 44χρονου μετανάστη στην Κω

Νίκος Μυλωνάς: Αναγκαίες οι διευκρινήσεις για το συμβάν και τις συνθήκες πίσω από το θάνατο 44χρονου μετανάστη στην Κω

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά

ΠΡΟΚΕΚΑ ΚΩ: ‘’Τρεις μέρες ούρλιαζε από τους πόνους», οι αναγκαίες διευκρινήσεις για το συμβάν και τι συνθήκες πίσω από τον θάνατο 44χρονου μετανάστη στην Κω. μας αφορούν.

---Στις 25 Μάρτιου, την μέρα γιορτής για την Ελληνική Επανάσταση με όλο το προοδευτικό περιεχόμενο της (θεωρείται η πρώτη αστικοδημοκρατική επανάσταση) διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης η ‘’καθόλου τιμητική για την μέρα και το νησί μας δημοσίευσης για τις συνθήκες πίσω από τον θάνατο του 44χρονου μετανάστη Macky Diabate ο οποίος κρατείτο στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω. Το έφερε στην επιφάνεια η ΚΕΕΡΦΑ Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή , με καταγγελία της:

«Δεν πέθανε, δολοφονήθηκε ο Macky Diabate στη Κω γιατί οι ζωές των μαύρων δεν μετράνε στα κέντρα κράτησης» και προσθέτει ότι «τρεις μέρες φώναζε και ούρλιαζε από φρικτούς πόνους ο 44χρονος μετανάστης από την Γουινέα αλλά οι φύλακες δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για μεταφορά στο νοσοκομείο. Έτσι έχασε τη ζωή του από περιτονίτιδα μετά από κρίση σκωληκοειδίτιδας»!

«Πριν ένα μήνα είχαμε τον ομαδικό βασανισμό 15 μεταναστών στο κολαστήριο στο Παρανέστι. Την περασμένη Δευτέρα μετανάστες κατήγγειλαν ότι κόλλησαν πάνω από 25 κορονοιό στο ΑΤ Δραπετσώνας αφού οι φύλακες αγνόησαν αιτήματα δύο αρρώστων με πυρετό για τεστ κορονοιού.

Το περιστατικό στη Κω θυμίζει το θάνατο του Μοχάμεντ Καμαρα σε ΑΤ της Αττικής, όταν πάλι οι φύλακες δεν μετέφεραν έγκαιρα το κρατούμενο σε νοσοκομείο».

--Η χώρα μας έχει διασυρθεί παγκόσμια για παραβίαση των από τον ΟΗΕ θεσπισμένων συμβατικών της υποχρεώσεων προς τους μετανάστες-πρόσφυγες.

Η μπάλα παίρνει και το νησί μας, για μια ακόμη φορά μετά, τα διεθνή δημοσιεύματα για βίαιη απομάκρυνση και βύθιση πλοίων στην θάλασσα της γύρω περιοχής μας από το Λιμενικό.

---Την χωροθέτηση του ΠΡΟΚΕΚΑ ΚΩ φρόντισε η Γερμανία, επέβαλε η Ε.Ε. με το σύμφωνο του Μόρτη 2016 ΕΕ-Τουρκίας, το κατασκεύασε η προηγούμενη κυβέρνηση και το επεκτείνει η παρούσα, σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία. Το έχουμε αποδεχτεί. Πλέον το θέμα είναι η διαχείρισης του. Για την λειτουργία του έχουμε καθήκον να μιλούμε, να παρεμβαίνουμε, να ζητούμε, να φροντίζουμε για την τήρηση των διεθνών κανόνων δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού.

Αλλιώς το νησί μας θα σκιάζεται διεθνώς με την φήμη φιλοξενίας ενός ‘’τεράστιου κολαστηρίου- φυλακών’’, προσομοιάζοντας μας ως σύγχρονου νησιού τύπου: ‘’Νήσου του Διαβόλου’’ των χρόνων μας

---Είναι αναγκαίο ο Δήμος μας να ζητήσει διευκρινήσεις για το συμβάν και να απαιτήσει να έχει συμμετοχή και φωνή στην διαχείριση του στα θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική προστασία των φιλοξενούμενων και της φήμης του νησιού μας.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS