Το ΚΚΕ για τα τελευταία γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου

Το ΚΚΕ για τα τελευταία γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου

Για τα τελευταία γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου

Το τελευταίο κρούσμα κορονοϊού που διαγνώστηκε στο hot spot της Λέρου όπως και οι διαμαρτυρίες προσφύγων που παραμένουν έξω από το Hot Spot, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για την εξάπλωση της πανδημίας και συνεχίζει να εφαρμόζει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά.

Όσο και αν θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ να πείσει πως όλα είναι καλώς καμωμένα, τα γεγονότα την διαψεύδουν.

Στο hot spot της Λέρου παραμένουν σε διαρκή συγχρωτισμό 1200 πρόσφυγες με ένα υποτυπώδες ιατρείο στελεχωμένο με έναν ανειδίκευτο γιατρό του ΠΝ που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλές ανάγκες που προκύπτουν. Τα κενά στο ΚΘΛ παραμένουν σε βασικές ειδικότητες και τεχνολογικό υλικό .

Από την άλλη οι πρόσφυγες που ζουν στα εγκαταλειμμένα κτίρια έξω από το hot spot και ζητάνε ανθρώπινη αντιμετώπιση, ακόμα και αν τους έχει εγκριθεί το άσυλο μένουν στο νησί μιας που η κυβέρνηση φρόντισε με τον πρόσφατα ψηφισμένο αντιδραστικό νόμο περί ασύλου να τους αφήνει άστεγους και άφραγκους χωρίς να τους εξασφαλίζει την μεταφορά τους.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη τόσο για την επικίνδυνη εξέλιξη αναζωπύρωσης της πανδημίας όσο και για την ταλαιπωρία προσφύγων και νησιωτών.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει πράξη η πρόταση του ΚΚΕ που ζητά το κλείσιμο των Hot Spot σε όλα τα νησιά, την μεταφορά των προσφύγων- μεταναστών προς τις χώρες προορισμού, με ευθύνη του ΟΗΕ τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς επίσης την καταγραφή τους στα σύνορα της Συριας και στην Τουρκία.

Το ΚΚΕ απαιτεί

  • την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συμφώνησε, υπέγραψε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνεχίζει η ΝΔ αντιδραστικοποιώντας την ακόμη περισσότερο.
  • τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων - μεταναστών
  • Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κλειστό η ανοιχτό.
  • Την ουσιαστική λήψη μέτρων για την πρόληψη και προστασίας όλων των κατοίκων από την εξάπλωση του ιού (μόνιμες προσλήψεις, επάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ανθρώπινες - υγιεινές συνθήκες διαβίωσης), μαζικά δωρεάν τεστ του πληθυσμού .

Το ΚΚΕ καλεί τον Λερικο λαό, τους νησιώτες της περιοχής χωρίς καθυστέρηση με τα σωματεία και τους φορείς να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα τους κόντρα στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η Τ.Ε Βορ. Συγκ/τος Δωδ/σου του ΚΚΕ
19 Μάρτη 2020