Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης στην ΕΕ για τις επιστροφές των μεταναστών

Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης στην ΕΕ για τις επιστροφές των μεταναστών

Το ελληνικό σχέδιο προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης, κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

 Τα 6 σημεία της πρότασης της Ελλάδας για τις επιστροφές μεταναστών

Το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, για την επιστροφή μεταναστών, προβλέπει τα εξής:

 1) Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των επιστροφών με τον επαυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και στόχο τη δημιουργία ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους μέσω του συντονισμού των επιστροφών.

 2) Η αξιοποίηση των μεταναστευτικών συνδέσμων (Immigration Liaison Officers) στις χώρες προέλευσης προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι επιστροφές και να διευκολύνονται οι εκεί σχετικές διαδικασίες, υπερβαίνοντας τυχόν εμπόδια.

 3) Η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις τρίτες χώρες για να επιτευχθεί συνεργασία ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποχή επιστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να αξιοποιηθούν οι εμπορικές πολιτικές με τις τρίτες χώρες, η αναπτυξιακή βοήθεια, η δημιουργία οδών νόμιμης μετανάστευσης ή το καθεστώς visa.

 4) Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου (οδηγία επιστροφών, αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, πληροφοριακό σύστημα Σένγκεν). Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα δίνει τη δυνατότητα οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κράτος μέλος εκδόθηκε η απόφαση (έναντι του υφιστάμενου συστήματος που προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στην χώρα προέλευσης). Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Οδηγία Επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.

 5) Η ενίσχυση πολιτικών επανενσωμάτωσης πολιτών που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκ νέου απόπειρας μετανάστευσης μέσω παράνομων οδών.

 6) Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

ADVERTORIALS