Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση είναι σε στενή επικοινωνία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους

Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό:  Η κυβέρνηση είναι σε στενή επικοινωνία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους

Η κατάσταση στα μεθοριακά νησιά μας ήταν ασφυκτική. Έπρεπε να μετακινηθούν ευάλωτοι αιτούντες άσυλο σε δομές της ενδοχώρας. Ήταν υποχρέωση και καθήκον τόσο προς τους συμπολίτες μας των συνοριακών περιοχών της χώρας, όσο και στους ίδιους τους ανθρώπους που στα υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής ζούσαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κατανοώ την αγωνία των τοπικών κοινωνιών, αναντίρρητα υπάρχει σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση του 2015, μια «μεταναστευτική κόπωση». Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια άνοιγαν τις καρδιές και τα σπίτια τους για να βοηθήσουν, σήμερα διπλοκλειδώνουν τις πόρτες τους. Γι αυτό η κυβέρνηση είναι σε στενή επικοινωνία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απαιτούμε μεγαλύτερη στήριξη από εταίρους και συμμάχους. Είμαστε το σύνορο της Ευρώπης και θα έλεγα και της Δύσης. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας και η ασφάλειά τους».

Το κείμενο της συνέντευξης του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουστάκου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που αφορά στο μεταναδστευτκό/ προφυγικό.

Ερ. Κύριε υπουργέ, η έξαρση του μεταναστευτικού/προσφυγικού εξελίσσεται σε κρίση για την κυβέρνηση;

Απ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απολαμβάνουν υψηλό βαθμό αποδοχής. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κυρίως όμως το επιβεβαιώνουν σε κάθε συζήτηση οι πολίτες. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, δύσκολο και δυσεπίλυτο ζήτημα. Για να το πω με όρους «επικοινωνίας», το μεταναστευτικό, από την ίδια τη φύση του, δεν παράγει ποτέ ή σχεδόν ποτέ καλές ειδήσεις. Όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαι όμως βέβαιος ότι, τελικά, οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μας στην κυβέρνηση, ο καθένας στο μέτωπο που του έχει ανατεθεί, θα μεταβάλλουν τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ερ. Ωστόσο θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το συλλογικό σχήμα που έχει διαμορφωθεί για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος;

Απ: Από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης η προσπάθεια ήταν συλλογική. Την ανάγκη συλλογικής κυβερνητικής δράσης σηματοδότησε η μεταφορά και υπαγωγή του πρώην «υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» κάτω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την επιβεβαίωσε η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων από το ΚΥΣΕΑ και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι εκ των πραγμάτων οριζόντια. Εμπλέκονται πολλά υπουργεία, πολλοί φορείς. Το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσης. Από την Αστυνομία, το Λιμενικό και τον Στρατό, μέχρι τα νοσοκομεία, τους εκπαιδευτικούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το μεταναστευτικό έχει εσωτερική και διεθνή διάσταση, η οποία μου έχει ανατεθεί. Το σχέδιο είναι ο κάθε ένας από εμάς να προσφέρει στο πεδίο στο οποίο φέρνει προστιθέμενη αξία.

Ερ. Πάρα ταύτα, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα. Τι, κατά τη γνώμη σας, μπορεί και πρέπει να γίνει;

Απ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανατρέψει τη χαλαρή αντίληψη αντιμετώπισης που υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν για το μεταναστευτικό. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στον παράγοντα της ασφάλειας χωρίς εκπτώσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεσμοθετήσαμε έτσι ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου, ανακοινώσαμε μέτρα για αυστηρότερα επιτηρούμενα σύνορα και ασφαλή προαναχωρησιακά κέντρα. Είναι αυτό που έχω αποκαλέσει «δημοκρατική αυστηρότητα». Παράλληλα οριστικοποιούμε νέα εθνική στρατηγική όσον αφορά στους ασυνόδευτους ανηλίκους και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική διεθνοποίησης. Παρά το μέγεθος της πρόκλησης και το δυσεπίλυτο του προβλήματος είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

Ερ. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από μερίδα των περιφερειαρχών και δημάρχων, τι χρειάζεται ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι πλέον δεκτικές στο να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες;

Απ: Η κατάσταση στα μεθοριακά νησιά μας ήταν ασφυκτική. Έπρεπε να μετακινηθούν ευάλωτοι αιτούντες άσυλο σε δομές της ενδοχώρας. Ήταν υποχρέωση και καθήκον τόσο προς τους συμπολίτες μας των συνοριακών περιοχών της χώρας, όσο και στους ίδιους τους ανθρώπους που στα υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής ζούσαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κατανοώ την αγωνία των τοπικών κοινωνιών, αναντίρρητα υπάρχει σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση του 2015, μια «μεταναστευτική κόπωση». Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια άνοιγαν τις καρδιές και τα σπίτια τους για να βοηθήσουν, σήμερα διπλοκλειδώνουν τις πόρτες τους. Γι αυτό η κυβέρνηση είναι σε στενή επικοινωνία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα παρασχεθεί απλόχερα από την ενδοχώρα η αλληλεγγύη που χρειάζονται τα σύνορα της πατρίδας μας.

Ερ. Πότε υπολογίζετε ότι θα γίνουν επιστροφές; Εκτιμάτε ότι ο στόχος για 10.000 επιστροφές είναι εφικτός;

Απ: Έχουμε ένα καινούργιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι ταχύτερες δίκαιες διαδικασίες αξιολόγησης και στη συνέχεια επιστροφής, εθελούσιας ή και υποχρεωτικής, εκείνων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα αναλαμβάνει μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προκειμένου οι επιστροφές στις τρίτες χώρες ή τις χώρες προέλευσης να μην είναι πλέον εθνικές αλλά κοινές- ευρωπαϊκές. Η ΕΕ έχει αυξημένο ειδικό πολιτικό βάρος σε σχέση με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αποτελεσματικότερα, το συνολικό πρόβλημα των περιορισμένων επιστροφών που έχουν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για μια επεξεργασμένη ελληνική πρωτοβουλία που θα καταθέσουμε αύριο στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Οι δέκα χιλιάδες επιστροφές, σε σχέση με τις εκατοντάδες κατ' έτος της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράγματι ένας φιλόδοξος στόχος. Όμως, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, μπορεί να κινητοποιήσει δυναμικά το σύστημα και σε συνδυασμό με το νέο νόμο μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτέλεσμα σε σχέση με το παρελθόν.

Ερ. Κύριε Κουμουτσάκο, ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί επανειλημμένα για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού. Συνεπώς ρωτώ εσάς ως αρμόδιο υπουργό, ποιές κινήσεις έχουν γίνει;

Απ: Εφαρμόζουμε συγκεκριμένη στρατηγική διεθνοποίησης με 3+1 άξονες εξωτερικής δράσης:

Α) Ευρύτατη, πλήρως τεκμηριωμένη, διεθνής ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος της μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα,

Β) Ανάληψη πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν και προωθούν τις εθνικές μας προτεραιότητες όπως: η δικαιότερη κατανομή του βάρους, η ενίσχυση με τεχνικά μέσα της φύλαξης των συνόρων και, έτσι, αποτροπής νέων ροών.

Γ) Ενεργός συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που να εκτονώνει το βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

Απαιτούμε μεγαλύτερη στήριξη από εταίρους και συμμάχους. Είμαστε το σύνορο της Ευρώπης και θα έλεγα και της Δύσης. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας αλλά και η ασφάλειά τους.

Manolis Xatziantoniou desk