Σχόλιο του Νίκου Μυλωνά για τις εκλογές του ΤΕΕ στον τόπο μας

Σχόλιο του Νίκου Μυλωνά για τις εκλογές του ΤΕΕ στον τόπο μας

Θεμα: σχόλιο για τις εκλογές του ΤΕΕ στον τόπο μας

Α. Την Κυριακή η πολυπληθής ομάδα των μηχανικών εκλέγει κεντρικά, περιφερικά και τοπικά αντιπροσωπευτικά σώματα με απλή αναλογική. Η πρόσκληση ήταν σαφής: ο κλάδος έχει τεράστια προβλήματα, αποδείξαμε ότι ήμασταν η πιο δραστήρια διοίκηση που πέρασε, άρα πρέπει να μας ψηφίσετε ξεπερνώντας τα ιδεολογικά και κομματικά χαρακώματα σας! Πολύ ωραίες αυτές οι προτροπές! Έτσι για πολλές εκλογικές διαδικασίες αμβλύναμε τα ιδεολογικοπολιτικά μας κριτήρια. Γι αυτό την εξουσία διαχειρίζονται συμπράξεις ομάδων και πολιτών από δεξιά έως και αριστερά. Όμως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο! Τόσο γενικά όσο και ειδικά στον χώρο του συνδικαλισμού! ΓΙΑΤΙ;

Β. Το ΤΕΕ είναι Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ιδρύθηκε το 1926. Ήταν και είναι κοινωνικός φορέας ειδικού βάρους με πολιτικές προεκτάσεις λόγω της σημασίας του επαγγελματικού του αντικειμένου που συνδυαζόμενο με τα οικονομικά δεδομένα της κάθε εποχής επηρεάζουν την κρατική αναπτυξιακή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ καθορίζεται από κυβερνητικές αποφάσεις-παρεμβάσεις. Το κράτος το 1974 τροποποίησε το χουντικό θεσμικό πλαίσιο, και το 1984 με το ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε ως ‘’τεχνικός σύμβουλος του κράτους’’! Η σημερινή κυβέρνηση πρόλαβε στους 3 μήνες της, να κάνει τις δικές της παρεμβάσεις εκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να βοηθηθούν οι ‘’φίλιες κομματικές της δυνάμεις’’ στην κατάκτηση θέσεων στα όργανα των μηχανικών! Έχοντας πλειοψηφία σε κοινοβούλιο, περιφέρειες, δήμους, και την ισχυρή υποστήριξη των οικονομικών παραγόντων και των ΜΜΕ θεωρεί αναγκαία την κατάκτηση κοινωνικών θεσμών όπως το ΤΕΕ για να περάσει η πολιτική της, με όσο γίνεται λιγότερες αντιστάσεις! Έτσι γίνεται σφαγή για τα ..πρόσωπα!

Γ. Ο χαρακτήρας του ΤΕΕ είναι …τρισυπόστατος!

  1. Είναι πολιτικός θεσμός του Ελληνικού κράτους και οι αντιπρόσωποι του μετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων (συμβούλια, επιτροπές, ομάδες κλπ). Ο ρόλος του από το 1984 μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί ακολουθώντας τον βήμα με βήμα μαρασμό των συμμετοχικών δημοκρατικών διαδικασιών. Ο ρόλος του ήταν και είναι εποικοδομητικός ως φορέας ορθολογιστικών απόψεων σε θεματα τεχνικά θέματα υποδομών ερχόμενος στο παρελθόν σε σύγκρουση με τις πολιτικές επιδιώξεις των 3 βαθμίδων εξουσίας.
  2. Είναι και ιδεολογικός θεσμός γιατί τα όργανα του χρησιμοποιώντας τις τεχνικο-οικονομικές γνώσεις διαμορφώνουν θέσεις που χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση οικονομικών συμφερόντων και επηρεάζουν την λήψη πολιτικών αποφάσεων. Για παράδειγμα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών προέβαλε σοβαρές αντιστάσεις με αντιπροτάσεις με πιο χαρακτηριστική την εκποίηση του Αεροδρόμιου του Ελληνικού. Στα τοπικά Δωδεκανησιακά θέματα είναι γνωστή η πρόταση ΤΕΕ για μια άλλη ανάπτυξη της περιοχής Γκολφ Αφάντου.
  3. Είναι συντεχνιακός θεσμός που προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου και ταυτόχρονα επεμβαίνει καταλυτικά στις διακλαδικές διαφορές. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Δ. Παρατηρώντας την παραγωγική και κοινωνική εξέλιξη από το 1980 μέχρι σήμερα αυτό που έχει συμβεί είναι ότι περιορίστηκε ο ρόλος του ΤΕΕ ως ‘’κρατικός σύμβουλος’’. Έχει αντικατασταθεί από ειδικούς συμβούλους οι οποίοι προσλαμβάνονται και λειτουργούν κατ εντολή των πολιτικών προϊσταμένων τους. Σήμερα ο ευρύτερος κοινωνικός πολιτικός ρόλος του ΤΕΕ αδυνάτισε και αυτό έχει την αντανάκλαση του στο σώμα των μηχανικών! Μειώθηκε η παρεμβατική δύναμη του μέσω περιορισμού της συμμετοχής του.

Ο ιδεολογικός χαρακτήρας του ΤΕΕ έχει μετατοπιστεί σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά το 2016 (απο το 1974) η παράταξη της Ν. Δ. κατέκτησε την προεδρεία του ΤΕΕ κεντρικά και στα περιφερειακά, μέσα από σχήματα ‘’ελληνικής σαλάτας’’ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου και χωρίς αρχές και σαφή προγράμματα συνδιαχείρισης. Το αποτέλεσμα ήταν το ΤΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του να χάσει τον κεντρώο-σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του. Να απουσιάζει από κάθε αντίσταση μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας σε πρότυπο εφαρμογών δεξιών-νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Παράδειγμα η σιωπή του ΤΕΕ Δωδ/σου στην εκποίηση των αεροδρομίων, του Αφάντου κλπ.

Ως συντεχνιακός θεσμός προσπάθησε με επιμορφωτικά σεμινάρια και επικοινωνιακές ενέργειες χρηματοδοτούμενων επιτροπών να αμβλύνει την κακή κατάσταση στον χώρο της καθημερινότητας των μηχανικών. Οι μηχανικοί επί της ουσίας νιώθουν μόνοι χωρίς καμιά κάλυψη στις αλλαγές που επιβάλλονται κυβερνητικά με καταιγιστικό τρόπο σε ένα εξοντωτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυξάνεται ο χρόνος στην εργασία τους με πλήθος μικροαντικειμένων σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που αδυνατεί να πληρώσει τις υπηρεσίες που παράγουν. Η απουσία προοπτικής και η ανυπαρξία προτάσεων βελτίωσης οδηγεί στην φυγή, ή στην αναπαλαίωση και στην δικαίωση των αποτυχημένων επιλογών του χθες.  

Ε. Σε αυτό το περιβάλλον οι μηχανικοί καλούνται να επιλέξουν νέες διοικήσεις στα αντιπροσωπευτικά τους όργανα. Χωρίς κριτική προσέγγιση, χωρίς αξιολογήσεις και χωρίς απολογισμούς, ότι και να επιλέξεις από αυτά που εκπροσωπούν το παλιό είναι ματαιοπονία. Διαφέρει η ομάδα του ΚΚΕ η οποία όμως κινούμενη σε μια στενή κομματική αντίληψη αδυνατεί να δημιουργήσει ρήγματα και να ανοίξει προοπτικές.  

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS