Σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Με ανησυχία παρατηρούν στην κυβέρνηση τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που επαναφέρουν μνήμες 2015 και αντιμετωπίζονται πλέον ως μείζονα μεταναστευτική κρίση.

Την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με μέιλ που απέστειλε στους 13 περιφερειάρχες τους ζήτησε να παρευρεθούν σε σύσκεψη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει  το θέμα της δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα  και αναμένεται να τους ζητηθεί να προτείνουν ή να στηρίξουν τη λειτουργία δομών στην επικράτειά τους έτσι ώστε να υπάρξει  διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, ενώ το υπουργείο Αμυνας έχει δώσει μια λίστα με περίπου 15 ανενεργά στρατόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όσοι θα μεταφερθούν από τα νησιά  θα προέρχονται από τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», με έμφαση στους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι  οποίοι σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στα ΚΥΤ στα νησιά, αλλά και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ξεπερνούν τις 4.500.

Επίσης, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα γίνουν συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο. 

Στο μεταξύ, τα στοιχεία των καθημερινών αφίξεων αυξάνουν την ανησυχία, δεδομένου ότι εκατοντάδες άνθρωποι περνούν πλέον καθημερινά από την Τουρκία στα νησιά. 

Στη Μόρια βρίσκονται 12.500 άνθρωποι, ενώ το ΚΥΤ τυπικά χωράει 3.000, στη Χίο 3.680 (χωρητικότητα 1.014), στη Σάμο 5.267 (χωρητικότητα 648), στη Λέρο 1.454 (860) και στην Κω σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Β΄ΔΩΔ/ΣΟΥ(15 Σεπτεμβρίου 2019) διαμένουν σε δομές περισσότερα από 3800 άτομα, οι οποίες είναι χωρητικότητας 800 ατόμων. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τις πολυπληθείς καθημερινές αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Κω καθώς και το γεγονός ότι μεταφέρονται στην Κω μετανάστες από άλλα νησιά,  ο συγκεκριμένος αριθμός σίγουρα έχει αυξηθεί, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό στο νησί με ότι αυτό συνεπάγεται. 

ADVERTORIALS