Ισχυρή Κως: Οι Δημότες της Καρδάμαινας περιμένουν εξηγήσεις από την απερχόμενη δημοτική αρχή και τους εκεί εκφραστές της

Ισχυρή Κως: Οι Δημότες της Καρδάμαινας περιμένουν εξηγήσεις από την απερχόμενη δημοτική αρχή και τους εκεί εκφραστές της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Οι Δημότες της Καρδάμαινας περιμένουν εξηγήσεις από την απερχόμενη δημοτική αρχή και τους εκεί εκφραστές της.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, ένα μήνα μετά το ηχηρό αποτέλεσμα των εκλογών, αδυνατεί ακόμα να αποδεχτεί την απόφαση των Κώων.

Με ύφος και φρασεολογία που παραπέμπει ευθέως στην αλαζονική και εκδικητική συμπεριφορά του επικεφαλής της, αναρωτιέται μεταξύ άλλων γιατί η « Ισχυρή Κως» κατέθεσε ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Δημοτική Κοινότητα Καρδάμαινας και γιατί το έκανε στην εκπνοή της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος.

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, με πολλές διαστάσεις. Μια μελανή σελίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη δημοκρατική κοινωνία μας.

Για όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και ειδικά τους εκλογείς στην Καρδάμαινα, για να γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Για να κατανοήσουν πως βγήκε το εκλογικό αποτέλεσμα της Καρδάμαινας, τι ψήφισαν οι συμπατριώτες μας και τι αποτέλεσμα έβγαλε η κάλπη.

Αξίζει να προσέξουμε λοιπόν τα παρακάτω δεδομένα:

  1. Η διαφορά της παράταξής μας από την παράταξη της Δύναμης Αλλαγής στην κάλπη για το Συμβούλιο της Κοινότητας ήταν μόλις 5 ψήφοι. Παρότι ο πλειοψηφών σύμβουλός μας Γιώργος Ψύρης έλαβε 113 ψήφους περισσότερες από του κ. Πόγια Νικόλαου της «Δύναμης Αλλαγής». Το αποτέλεσμα έδειξε με σαφήνεια ότι η κοινωνία της Καρδάμαινας επιθυμούσε με μεγάλη πλειοψηφία για τη θέση του προέδρου τον κ. Γιώργο Ψύρη. Όμως αυτό, είναι η μια παράμετρος.
  2. Η δεύτερη και σπουδαιότερη, η οποία έχει να κάνει με την αλλοίωση της βούλησης των Δημοτών της Καρδάμαινας, είναι ο τρόπος που διαμορφώθηκε η σύνθεση του εκλογικού σώματος στην κοινότητα αυτή. Είναι γνωστό ότι, εκτός των Ελλήνων υπηκόων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν, υπό όρους και προϋποθέσεις, και πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Δ.Ε. Ηρακλειδών, βρίσκονται να είναι εγγεγραμμένοι 33 τουλάχιστον εκλογείς προερχόμενοι από τη Βουλγαρία, για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τον τόπο κατοικίας τους και αν αυτοί διαμένουν μόνιμα στο νησί μας, όπως ο νόμος ορίζει. Μάλιστα, όλως τυχαίως, ψηφίζουν σχεδόν όλοι στην Καρδάμαινα…
  3. Είναι επίσης προς διερεύνηση, αν και ο νόμος το ορίζει με απόλυτη σαφήνεια, ότι δεν προσήλθε έστω και ένας από αυτούς αυτοπροσώπως στη Δημοτική Κοινότητα Καρδάμαινας (ή σε άλλη αρμόδια υπηρεσία) προκειμένου με ενυπόγραφη δήλωσή του (με δική του υπογραφή δηλαδή) να δηλώνει μόνιμος κάτοικος Κω. Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Κοντά στη λήξη της προθεσμίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις 28 Φεβρουαρίου 2019, δημιουργήθηκε από συγκεκριμένο «κέντρο» βιομηχανία τέτοιων εγγραφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της βούλησης των συμπατριωτών μας δημοτών στην Καρδάμαινα.
  4. Σκοπίμως προφανώς, στην αντένσταση που υπέβαλλε ο κ. Κυρίτσης αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά ή αιτιολόγηση για τους 33 εγγραφέντες στον ειδικό κατάλογο.

Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Πρακτικές που πλήττουν το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας πρέπει να φωτίζονται με κάθε νόμιμο τρόπο. Πολιτική δίχως την ηθική της διάσταση δεν έχει αξία. Για όλους αυτούς τους λόγους η ένσταση που υπέβαλε η παράταξη μας είναι, ηθικά και ουσιαστικά, επιβεβλημένη.

Ζητούμε δε, άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Να ξεκαθαρίσει αν και ποιο πολιτικό πρόσωπο εμπλέκεται. Αν έγιναν νόμιμα οι προαναφερόμενες εγγραφές ή έχουμε σαφή παραβίαση της νομοθεσίας. Να διευκρινιστεί που κατοικούσαν κατά τον ελεγχόμενο χρόνο όλοι οι προερχόμενοι από τη Βουλγαρία εγγραφέντες στους ειδικούς καταλόγους.

Εκτιμούμε ότι αυτή η κίνηση πρέπει να τύχει υποστήριξης από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας. Η νέα δημοτική περίοδος πρέπει να ξεκινήσει δίχως σκοτεινά σημεία. Το χρωστάμε στους συμπατριώτες μας και στο μέλλον του νησιού μας.

Manolis Xatziantoniou desk