Νίκος Μυλωνάς: Με αφορμή την τελετή εγκαινίων του ‘’IKOS ARIA’’– ultra all inclusive resort

Νίκος Μυλωνάς: Με αφορμή την τελετή εγκαινίων του ‘’IKOS ARIA’’– ultra all inclusive resort

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


ΘΕΜΑ: με αφορμή την τελετή εγκαινίων του ‘’IKOS ARIA’’ultra all inclusive resort

Α. Σήμερα, στην παραλία της Κεφάλου, γίνονται η επίσημη τελετή των εγκαινίων της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης στο νησί μας. Το ‘’CLUB MED’’ διαδέχεται ‘’IKOS ARIA’’! Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα: ‘’Το Ikos Aria, που περιβάλλεται από την ηλιόλουστη Δωδεκάνησα στη νοτιοδυτική ακτή της Κω, προσφέρει ένα συναρπαστικό συνδυασμό σύγχρονου στιλ και παραδοσιακής φιλοξενίας’’. Πρόκειται για ‘’κακά ελληνικά’’! Ίσως γιατί ο στόχος της εταιρείας είναι το διεθνές κοινό και η μετάφραση στα ελληνικά είναι από την μηχανή της Google! Αναζητούμε το κόστος της διαμονής : ‘’Price per room (2 bedroom) per night from EUR 653.40’’. Έτσι, αμετάφραστο! EUR 653.40’’ την βραδιά το δίκλινο!

Β. Τα εγκαίνια βεβαίως θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους πολιτικοί. πολιτειακοί, οικονομικοί και θρησκευτικοί παράγοντες και θα εκφωνηθούν θριαμβικοί λόγοι για την μεγάλη ωφελιμότητα της επένδυσης στην τοπική κοινωνία και στην χώρα μας, αφού επενδυθήκαν 120 εκ ευρώ και δημιουργήθηκαν 700 θέσεις εργασίας! Ωραία! θα πει κανείς βλέποντας τις νέες εγκαταστάσεις, την πολυτέλεια και την χλιδή, τους πλούσιους μπουφέδες και την γενικότερη γκλαμουράτη ατμόσφαιρα στην πάλε ποτέ φτωχική και λιτή ‘’ΟΝΙΑ’’ της παραλίας της Κεφάλου!

Β. Το μυαλό μας πάει στο ισχύον δημοτικό τέλος του 0,5%, που ισχύει μετά το 2008 οπόταν ο Κ. Καραμανλής το μείωσε από το 2,5% υποσχόμενος να το αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο! Δεν μπόρεσε όμως! όπως δεν μπόρεσαν και οι επόμενοι 5 πρωθυπουργοί!! Ο Δήμος Κω ανά διανυκτέρευση των EUR 653.40 θα παίρνει 3,27 ευρώ! Θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση το 2,5% στην τιμή των 650 ευρώ (16,35 ευρώ); Συνιστά επιβάρυνση το ειδικό τοπικό τέλος τουρισμού που πρέπει να επιβάλουμε για να χρηματοδοτηθούν δημοτικά έργα κοινής ωφέλειας; Περπάτησε κανείς στον επαρχιακό δρόμο από Ονια προς το Καμάρι για να ζήσει την πολύχρονη εγκληματική πολιτική αδιαφορία για την περιοχή;

Γ. Στην Κέφαλο (όπως σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα Ηρακλειδών) το νερό του δημοτικού δικτύου είναι ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ! Από το 2009 υπάρχει επίσημη ‘’απαγόρευσης χρήσης’’! Δέκα χρόνια μετά δεν έχει αρθεί από την ΔΕΥΑΚ. Τι συνέπειες θα έχει στον ‘’πάσχοντα’’ υδάτινο ορίζοντα της περιοχής η ημερήσια κατανάλωση νερού των πελατών υψηλού επιπέδου της IKOS ARIA (3.000X750lit/ατομο=2.250μ3/ημέρα); Η δευακ δεν διαθέτει σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης-επάρκειας νερού σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. Πως θα ασκήσει τον κοινωνικό της ρόλο που είναι ακριβώς η διασφάλιση επάρκειας της ύδρευσης στους δημότες και τις επιχειρήσεις όταν χρόνια τώρα ασκείται μια ελλειμματική πολιτική κοστολόγησης και διαχείρισης των υδάτων του νησιού μας; Το 2014 οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ήταν 5,5 εκ. Στην 5-ετια 2014-19 αυξήθηκαν σε 8,5 εκ. Οι πολίτες δυσπραγούν. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την συστηματική έκδοση και διακοπή λογαριασμών. Γιατί οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν καλούνται να συνεισφέρουν όταν μάλιστα είναι γνωστή η άνευ έλεγχων λειτουργία γεωτρήσεων στο 70% των ξενοδοχείων; Τι επιβάρυνση θα ήταν για την ‘’κάθε 5-στερη μονάδα’’ ο διπλασιασμός χρέωσης του νερού για να χρησμοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΥΑΚ;

Δ. Στην Κέφαλο συζητιέται ευρύτατα οι χαμηλές αμοιβές στο κατώτερο προσωπικό όπου κυριαρχεί η αποζημίωση των 700 ευρώ για 6 ήμερη εργασία που υπερβαίνει το 8-ωρο χωρίς τις αναγκαίες προσαυξήσεις. Συζητιέται επίσης η εντατικοποίηση της εργασίας μέσω μεθόδων τριμορφισμού και ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Ε. Είναι ήδη εμφανής η επίπτωση στην τοπική οικονομία, την χωροταξία και εν τέλει στην Κεφαλιανή κοινωνία των επιπτώσεων της έναρξης λειτουργίας γιγάντιων μονάδων τύπου IKOS ARIA και BLUE LAGOON στην τοπική ζωή του ‘’Καμαρίου’’ Κεφάλου. οι διάσπαρτες μικρομονάδες, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα δωμάτια που για πολλά χρόνια αποτελούσαν τον ουσιαστικό οικονομικό μηχανισμό αναδιανομής του τουριστικού προϊόντος έχει διαλυθεί από την μετατροπή τους σε εστίες διαμονής της πολυεθνικής φθηνά αμειβόμενης εργατικής τάξης που καλύπτει τις ανάγκες για φτηνό και πειθήνιο εργατικό δυναμικό των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Κεφάλου.  

ε. ‘’ουδέν καλόν αμιγές κακού’’ θα σκεφτείτε! Το ‘’IKOS ARIA’’ είναι και βήμα ώθησης στον εκσυγχρονισμό και αποτελει στοιχείο ανάπτυξης των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων!

Ομως αν η τοπική κοινωνία περιορίζεται στη αφελή αποδοχή κάθε ‘’ανάπτυξης’’ και σε αφορισμούς και ελαφρές συζητήσεις στα καφέ και στις ταβέρνες, όλα θα ακολουθουν την μέχρι σήμερα πορεία της άνδρωσης του ‘’μεξικανικού μοντέλου ανάπτυξης’’ στην Κω!!! Πιο λαϊκά μας το σχολίασε ιστορικός παράγοντας του τουρισμού του νησιού μας: ‘’Φίλε, η Κως έγινε βιομηχανικός τόπος παραγωγής κερδών και έχει υποβαθμιστεί!. Οπως υποβαθμίζεται κάθε βιομηχανικός χώρος’’. Ιδίως όταν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της επιστήμης και όλα έχουν αφεθεί στην δύναμη της αγοράς προσθέσαμε για να μας συμπληρώσει: ‘’ιδίως όταν η κοινωνία κοιμάται’’! ή την κοιμίζουν, σκεφτήκαμε!

Δ. Έτσι που κάναμε τα περασμένα χρόνια τα πράγματα: ‘’Ο Θεός βοηθός’’ συμπατριώτες!!!

.

   Ν. Μυλωνάς

ice_screenshot_20190621-184129.png

ice_screenshot_20190621-184119.png

Manolis Xatziantoniou desk