Δημήτρης Βαγγέλης: Το πράσινο της πόλης, μας αφορά όλους

Δημήτρης Βαγγέλης: Το πράσινο της πόλης, μας αφορά όλους

ΤΟ     ΠΡΑΣΙΝΟ   ΤΗΣ     ΠΟΛΗΣ     ΜΑΣ     ΑΦΟΡΑ     ΟΛΟΥΣ

 

Γράφει ο κ. Βαγγέλης Δημήτρης


 

Ένα από τα πολλά λάθη του παρελθόντος στην πορεία ανάπτυξης   στον τουρισμό είναι και το γεγονός ότι   αντί να αναδειχθεί η μοναδικότητα των τοπικών χαρακτηριστικών,   με στόχο ένα μοναδικό παγκοσμίως τουριστικό προϊόν με διαχρονικές αντοχές στο διεθνή ανταγωνισμό, έγινε προσαρμογή στις απαιτήσεις των τουριστών κυρίως Άγγλων και Γερμανών με αποτέλεσμα να χαθούν οι Σκανδιναβοί αλλά και τουρίστες που απαιτούν κατά κύριο λόγο προορισμούς ξεχωριστούς .Με την αλλαγή των δεδομένων και την προσπάθεια προσέγγισης άλλων αγορών προκύπτει το ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να τους ικανοποιήσουμε ;

ΦΑΥΛΟΣ   ΚΥΚΛΟΣ.

Ας έλθουμε όμως στο θέμα μας.

Μια σημαντική εργασία που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια ήταν να καθορισθεί

με σαφήνεια η προτεραιότητα για το πράσινο της πόλης, σε ευθεία σύνδεση με το περιαστικό πράσινο .Αυτό όμως απαιτούσε λεπτομερή σχεδιασμό κάτι που είναι φανερό πως έλειψε παντελώς.

Ο σχεδιασμός του αστικού σε συνδυασμό με το περιαστικό πράσινο , είναι μια   δύσκολη δουλειά και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία ,αν η πολιτική   που ασκούμε είναι σοβαρή υπόθεση και νοιώθουμε σεβασμό στον πολίτη και στις ανάγκες του. Ας δούμε μια διεπιστημονική ομάδα για το σχεδιασμό.

-Πολεοδομικός σχεδιασμός και αστικό πράσινο (αρχιτέκτονάς μηχανικός με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική τοπίου)

-Πράσινο στους οδικούς άξονες ,στα πάρκα ,στους ελεύθερους χώρους της πόλης ,περιαστικό δάσος.

(αρχιτέκτονάς τοπίου –δασολόγος).

-Δομημένο αστικό περιβάλλον   και περιαστικό πράσινο (μηχανικός με πλήρη γνώση του δομημένου ιστού της πόλης και εκτός αυτής καθώς και την εξελικτική του πορεία και τη νομοθεσία).

-αυτοκίνητο και πράσινο (συγκοινωνιολόγος)

-Φυτά της αιγιακής και ιδιαίτερα της τοπικής χλωρίδας ,φυτά του Ιπποκράτη(ειδικός γεωπόνος).

-Αρδεύσεις(ειδικός γεωπόνος).

-Αρχαιολογικοί χώροι και πράσινο (αρχαιολόγος).

-Οικολογία-πράσινο και ψυχική υγεία (γιατρός).

-Εκπαίδευση και πράσινο (εκπαιδευτικός).

-Παράδοση - ιστορική εξέλιξη της ζωής της πόλης και των πολιτών της (ιστορικός).

Η διεπιστημονική ομάδα σχεδιάζει   έχοντας πάντα υπόψη της το στίγμα που θα δώσει τη μοναδικότητα και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον Ιπποκράτη .

Α΄ ΣΤΑΔΙΟ: Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης πρασίνου, υποδομών ,προσωπικού.

.Β΄ΣΤΑΔΙΟ: Σχεδιασμός.

Γ΄ΣΤΑΔΙΟ: Κοστολόγηση (νέων φυτεύσεων- διαχείρισης) .έρευνα αγοράς υλικών –μηχανημάτων-φυτών.

Δ΄ΣΤΑΔΙΟ: χρονοδιάγραμμα νέων κατασκευών , χρονοδιάγραμμα εργασιών διαχείρισης στο ημερολογιακό έτος με γνώμονα την όσο το δυνατόν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρίν (άνοιξη) μετά (φθινόπωρο) και ετοιμότητα υποδοχής με εργασία όλο το χρόνο .οι καιρικές συνθήκες στην Κω το επιτρέπουν.

Ε΄ ΣΤΑΔΙΟ: Δημιουργία φακέλων –μνημονίων για εγκαταστάσεις και κυρίως εργασιών στο ημερολογιακό έτος.

Η υπηρεσία πρασίνου δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω παρά την εφαρμογή και η πολιτική ηγεσία τον έλεγχο εφαρμογής .

Η διαχείριση και η διεύθυνση προσωπικού για απόδοση έργου είναι σπουδαία υπόθεση .

Πρωτεύοντα και κύρια στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είναι τα φυτικά είδη. Χαμηλά, μέτρια, ψηλά, σε διαφορετικές μορφές και σχήματα με διάφορους τόνους και χρωματισμούς , με διαφορετική υφή , πυκνότητα, μυρωδιά και ανθοφορία. Κατάλληλα για το διαχωρισμό ποδηλατοδρόμων –πεζοδρομίων-αυτοκινητοδρόμων, φυλλοβόλα, αειθαλή κ.λ.π

Μεγάλο λάθος η ευρεία χρήση φοινίκων ακόμα και στις πόρτες σπιτιών και στα βουνά παντού. Αν η φύση είχε επιλέξει τους Αφρικανικούς φοίνικες για τις ακτές μας θα ήταν ευρέως γνωστό ,όμως το περιβάλλον των δύο τόπων (με όλες τις σημασίες του) της Κω και της Αιγύπτου είναι τελείως διαφορετικό. Το Κωακό τοπίο έχει την ενοποιητική δύναμη του φωτός . είναι ήπιο και οι διαβαθμίσεις των φωτοσκιάσεων που δημιουργεί άπειρες, έτσι που κάθε λεπτομέρεια να κατάγράφεται με ευκρίνεια.

Τεχνοκρατική αντίληψη; Όπως το πάρει ο καθένας εμείς λέμε σεβασμός στον πολίτη και την πόλη και στα χρήματα των πολιτών και κυρίως αυτών που τα βγάζουν δύσκολα. Λέμε και κάτι άλλο επένδυση για το μέλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας .

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΜΗΡΩΝ.

                                                                                                        

*είναι ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του πρώτου Δ.Σ του Ελληνικού Δικτύου φίλοι της φύσης. Ενεργό μέλος του Δ.Σ του αγροτικού συλλόγου Κω Πρώην Δ. Σύμβουλος με τη Σ. Ελπίδας. ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (όραμα και δράση από τη συμπαράταξη ενεργών πολιτών)

                                                                                        

ADVERTORIALS