Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι της Κίνησης «Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών», στο ψηφοδέλτιο της Παράταξης «Όραμα & Δράση»

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι της Κίνησης «Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών», στο ψηφοδέλτιο της Παράταξης «Όραμα & Δράση»

Στο πάνελ βρισκόντουσαν εκτός από την επικεφαλής της παράταξης Όραμα + Δράση Ρούφα Ιωάννα και την εκπρόσωπο τύπου της παράταξης Φιλοπούλου Κατερίνα, τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Κω Πικιώνης Δημήτρης, Τσακίρης Νίκος και Δημήτρης Βαγγέλης, ενώ το ''παρών'' έδωσε και ο κ. Σιδηρόπουλος Γιώργος.

Στο ξενοδοχείο Blue Lagoon City, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η επίσημη ενημέρωση για την προγραμματική και εκλογική συνεργασία της Παράταξης «Όραμα & Δράση» και της Κίνησης «Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι της Κίνησης, στο ψηφοδέλτιο της Παράταξης «Όραμα & Δράση».

Πρόκειται για τους:

Τσακίρη Νίκο

Δημήτρη Βαγγέλη


Η κ. Ρούφα στην εισήγηση της τόνισε ότι η συμμετοχή κάθε κίνησης στην κοινή τους προσπάθεια γίνεται με όρους ισοτιμίας και πλήρους πολιτικής αυτονομίας. Οι συνεργασίες αυτές επετεύχθησαν μετά από διάλογο και εδράζονται στη συναντίληψη για καίρια ζητήματα που απασχολούν την Κω.

Σημείωσε μάλιστα πως είναι ιδιαίτερη τιμή για την ίδια η συνεργασία με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών, ενώ τόνισε πως οι όποιες συνεργασίες και συγκλίσεις επετεύχθησαν, έγιναν στο φως και όχι κάτω από το τραπέζι.

Από τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Κω τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Δημήτρης Βαγγέλης ο οποίος δήλωσε πως με ανοιχτά χαρτιά και όχι με κλειστά γίνεται η συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων. Ο Κ. Βαγγέλης ανέφερε πως ο νόμος της απλής αναλογικής αλλάζει ριζικά το πολιτικό πεδίο στο Δήμο της Κω, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έδωσε την είδηση πως εάν δεν είχε γίνει η συνεργασία με το Όραμα + Δράση θα κατέβαζαν ψηφοδέλτιο για την κοινότητα της Κω, έτσι ώστε να έχουν δημόσιο λόγο.

Όσον αφορά τον ρόλο του Δήμου Κω ο κ. Βαγγέλης τόνισε πως πρέπει να έχει ρόλο διαμεσολαβητή υπερασπιζόμενος τον τόπο.

Η κ. Ρούφα έδωσε και μια σημαντική είδηση για την επόμενη ημέρα, λέγοντας πως εάν δεν εκλεγεί το Όραμα + Δράση Δημοτική Αρχή, τότε το συμβούλιο της παράταξης θα αποφασίσει για τυχόν συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή όποια και αν είναι, ενώ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση Αντιδημάρχου αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί.


Η εισήγηση της Ι. Ρούφα στη συνέντευξη τύπου

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για όλα τα μέλη της παράταξης Όραμα και Δράση.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι αυτής της παράταξης, επεδίωξα και επιδιώξαμε με κάθε τρόπο τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Τουλάχιστον με όσους πιστεύουν στην πολιτική ως δράση ανιδιοτελούς προσφοράς και όχι ως εφαλτήριο εκπλήρωσης προσωπικών στρατηγικών και επιλογών.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με την κίνηση – παράταξη ΠΑΝΔΗΜΑ υπό τον κύριο Μηνά Χατζηαντωνίου που πιστεύω ότι στο πρόσωπό του αντανακλάται αυτό που προανέφερα, δηλαδή η θεώρηση της πολιτικής ως δράση ανιδιοτελούς προσφοράς.

Σήμερα ανακοινώνουμε μία ακόμα προγραμματική και πολιτική συνεργασία με την κίνηση «Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών».

Οφείλω να επισημάνω, ότι η συμμετοχή κάθε κίνησης στην κοινή μας προσπάθεια γίνεται με όρους ισοτιμίας και πλήρους πολιτικής αυτονομίας. Τόσο το «Όραμα & Δράση» όσο και οι κινήσεις που συμπράττουν μαζί μας, «ΠΑΝΔΗΜΑ» και «Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών», διατηρούν την ανεξάρτητη πολιτική τους ταυτότητα και το στίγμα τους στην τοπική κοινωνία.

Οι συνεργασίες αυτές επετεύχθησαν μετά από διάλογο και εδράζονται στη συναντίληψη για καίρια ζητήματα που απασχολούν το νησί μας. Συνεργασίες που γίνονται πάνω από το τραπέζι και υπό το φως της ημέρας. Συνεργασίες που αποφασίστηκαν από εμάς τους ίδιους και δεν διεκπαιρεώθηκαν παρασκηνιακά από παράγοντες ή παραγοντίσκους.

Βασική παράμετρος, για εμάς, αποτελεί η μετατόπιση του πολιτικού λόγου και της εφαρμοσμένης πολιτικής από το θυμικό, στο πραγματικό. Αλλά και η εγκαθίδρυση μίας καθαρής σχέσης μεταξύ πολίτη και πολιτικής ηγεσίας, που θα εδράζεται στην πραγματική έννοια των όρων «ανάπτυξη» και «λογοδοσία».

Όπως έχω επισημάνει, το πρόγραμμα και οι θέσεις που καταθέτουμε στηρίζονται σε τρεις ξεκάθαρους πυλώνες για να μπορεί ο δημότης να μας κρίνει με καθαρούς όρους στο τέλος της θητείας μας.

Στον πυλώνα της υλοποίησης, δηλαδή σε αυτά που είναι εφικτό να γίνουν στην τετραετία. Συγκεκριμένα, μετρήσιμα, κοστολογημένα…

Στον πυλώνα του σχεδιασμού, δηλαδή σε αυτά που ξεκινούν οι διαδικασίες εντός της θητείας μας αλλά η υλοποίησή τους θα είναι μεταγενέστερη.

Στον πυλώνα της διεκδίκησης, δηλαδή σε αυτά που διεκδικούμε για την Κω σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Για εμάς, και εδώ μπαίνει η ξεκάθαρη γραμμή που διαχωρίζει τη δική μας πολιτική πρόταση με οποιονδήποτε άλλο, ότι βρίσκεται στα όρια του νησιού και του Δήμου μας, πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το θέμα της υγείας, του αιγιαλού και παραλίας, των ακινήτων που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν μας επιτρέπει την αξιοποίησή τους, των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και μια σειρά θεσμικών ζητημάτων που διευκολύνουν τη λειτουργία τόσο του Δήμου, αλλά και των Νομικών του προσώπων, όπως αυτά κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ρόδου. Είναι στόχοι αμιγώς αυτοδιοικητικοί και διεκδικητικοί.

Με βάση αυτή την αρχή, σχεδιάζουμε τοπικά και διεκδικούμε κεντρικά ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που θα καθιστά το Δήμο μας φορέα ουσιαστικής τοπικής διακυβέρνησης, μακριά από το υφιστάμενο συγκεντρωτικό μοντέλο που λειτουργεί επί της ουσίας ως τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και δυναμική.

Διεκδικούμε τη δυνατότητα και την απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική ευελιξία, ώστε η Κως να αναπτυχθεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που διαθέτει και σύμφωνα με τη νησιωτική ρήτρα.

Δεν απεμπολούμε τη στρατηγική σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα με όρους, όμως, απόλυτης διαφάνειας, δημόσιου συμφέροντος και λογοδοσίας που θα εξασφαλίζει ποιότητα υπηρεσιών και θα αποτρέπει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για αύξηση του κόστους.

Η Κως μπορεί να έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, ως νησί διαθέτει περιορισμένους φυσικούς πόρους.

Σε αυτή την παραδοχή εδράζεται το πρώτο σημείο της συμφωνίας μας με τις δύο συμπράττουσες κινήσεις πολιτών.

Αν θέλουμε να επιτύχουμε την πραγματική αειφορία στην ανάπτυξη, πρέπει να δράσουμε τώρα βάζοντας κανόνες, απαιτώντας σεβασμό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τις δράσεις που θα θωρακίσουν την Κω της επόμενης μέρας.

Γι’ αυτό και θέτουμε ως προμετωπίδα της πολιτικής μας πρότασης τον ενιαίο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό μέσω του οποίου θα πετύχουμε έναν διττό στόχο.

Από τη μία θα δώσουμε αξία και προοπτική ανάπτυξης στις περιουσίες των συνδημοτών μας και από την άλλη θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτού του τόπου.

Δυστυχώς, κάποιοι που δήθεν κόπτονται για το νησί, βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση καθώς τους επιτρέπει να παρακάμπτουν το δημόσιο συμφέρον προς ίδιων όφελος.

Απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα σηκώνουμε το ανάστημά μας, υψώνουμε τη φωνή μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την κοινωνία οδηγώντας την Κω σε έναν άλλο δρόμο που δίνει προοπτική και ανοίγει νέους ορίζοντες.

Ένα ακόμα βασικό πεδίο σύγκλησης και συνεργασίας είναι ο πρωτογενής τομέας με στόχο να καταστεί εφάμιλλος του τουριστικού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύξαμε σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου.

Μεταβάλουμε τον τρόπο καταμερισμού των διαθέσιμων δημοτικών κεφαλαίων για έργα και δράσεις, επενδύοντας στην ισομερή και αναλογική κατανομή, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι την εισφοροδοτική ικανότητα κάθε Δημοτικής Ενότητας.

Αναδιατάσσουμε τη διοικητική δομή του Δήμου σε όλα τα επίπεδα φέρνοντας το Δήμο εγγύτερα στο δημότη.

Ανατρέπουμε την υφιστάμενη πολιτική για την κοστολόγηση των υπηρεσιών και την επιβολή τελών στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Επενδύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από αυτό.

Σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε (θα γίνει ξεχωριστή παρουσίαση γι’ αυτό) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής πολιτικής και στρατηγικής που εδράζεται στην ανάδειξη του τόπου και της ιδιαίτερης αξίας κάθε γωνιάς του νησιού μας.

Αναδεικνύουμε την τοπική παραγωγή στηρίζοντας τους ανθρώπους μας που παράγουν ποιοτικά επώνυμα προϊόντα δίνοντας ταυτότητα και αναβαθμίζοντας το brand name του προορισμού.

Συνδέουμε όλα τα παραπάνω με την Ιπποκρατική μας κληρονομιά και τον νησιωτικό μας πολιτισμό δίνοντας επιτέλους ένα διαφορετικό στίγμα αντίληψης των πραγμάτων.

Επειδή δεν θέλω να μονοπωλήσω τη συνέντευξη και μπορώ στη διαδικασία των ερωτήσεων να αναπτύξω και άλλα θέματα, θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή που μου προσφέρει αυτή η συνεργασία και να ομολογήσω ότι αυτή την συνεργασία με τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, την επιδίωκα εδώ και χρόνια. Δεν προκύπτει λοιπόν από την αναγκαιότητα ενός εκλογικίστικου μηχανισμού. Πρόκειται για μια πολιτική σύμπραξη αρχών και πρακτικών που έχει δοκιμαστεί μέσα από ένα πρίσμα πολιτικής κριτικής αντίληψης για την πορεία του τόπου.

ADVERTORIALS