Ι. Ρούφα για απολογισμό Δημοτικής Αρχής: Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολιτικό μνημόσυνο

Ι. Ρούφα για απολογισμό Δημοτικής Αρχής: Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολιτικό μνημόσυνο

Διαβάστε παρακάτω σημεία από την ομιλία της επικεφαλής της παράταξης Όραμα + Δράση κ. Ιωάννας Ρούφα, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής.


'' Με την σημερινή φιέστα, έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολιτικό μνημόσυνο, αποχαιρετάμε μια ακόμα Δημοτική Αρχή που ήρθε με το γνωστό προσωπείο του Μεσσία και με το σύνθημα άλλαξα, για να αποδειχθεί πολύ σύντομα τροχοπέδη για το νησί μας και για τους ανθρώπους μας.

Μιλάμε για μια ακόμη Δημοτική Αρχή που συγκροτήθηκε χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και αυτό είναι το έλλειμμα στο νησί, χωρίς πλάνο για την επόμενη ημέρα, αλλά με μοναδικό στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας. Δυστυχώς υπάρχουν στο νησί μεμονωμένοι άνθρωποι αλλά και ομάδες συμφερόντων οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα ιδιοκτηστιακό καθεστώς με το Δήμο της Κω και σε αυτό έχουμε όλοι μας ευθύνη. Άνθρωποι και ομάδες που δεν βλέπουν το Δήμο της Κω ως ευκαιρία ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο αλλά ως λάφυρο για την προσωπική τους ματαιοδοξία.

Σήμερα 5 χρόνια μετά και σε μια παρωδία ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αμβλύνουν τις καταστροφικές συνέπειες της αποτυχίας τους.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν απολογιστικές συνεδριάσεις και έρχονται σήμερα καταστρατηγώντας κάθε έννοια και κάθε φιλοσοφία του σχετικού νόμου, να παρουσιάσουν τα υποτιθέμενα πεπραγμένα τους.

Η Κως στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει μια ευκαιρία, την ευκαιρία να απαλλαγεί οριστικά από σωτήρες, πάτρωνες και παραγοντίσκους την επόμενη ημέρα. Η κοινωνία πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. ''


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση της υποψήφιας Δημάρχου Κω και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ. Ιωάννας Ρούφα-Έψιμου στην ειδική συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για τον απολογισμό πεπραγμένων της απερχόμενης δημοτικής αρχής

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων,

Συνδημότισσες, συνδημότες,

Με τη σημερινή φιέστα που περισσότερο θυμίζει πολιτικό μνημόσυνο αποχαιρετάμε μία ακόμα δημοτική αρχή που ήρθε με το γνωστό προσωπείο του μεσσία για να αποδειχθεί πολύ σύντομα τροχοπέδη για το νησί μας και τους ανθρώπους του.

Μία ακόμα δημοτική αρχή που συγκροτήθηκε χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς πλάνο για την επόμενη μέρα αλλά με μοναδικό στόχο την κατοχή και νομή της εξουσίας.

Δυστυχώς υπάρχουν στο νησί μας μεμονωμένοι άνθρωποι αλλά και ομάδες συμφερόντων οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς με το Δήμο της Κω. Και σε αυτό έχουμε όλοι μας ευθύνη.

Άνθρωποι και ομάδες που δεν βλέπουν το Δήμο της Κω ως ευκαιρία ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο αλλά ως λάφυρο για την προσωπική τους ματαιοδοξία.

Ενίοτε, όταν απειλούνται, αυτές οι ομάδες συνεταιρίζονται με μοναδικό στόχο να αποκλείσουν κάθε πιθανό πολιτικό αντίπαλο που ενδιαφέρεται πραγματικά για το νησί. Όποιος έχει αμφιβολία ας ανατρέξει και ας αναλύσει το παράδειγμα των εκλογών του 2006 στον πρώην Δήμο της Κω.

Είναι δε τόσο διαφωτιστικό που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον ομφάλιο λώρο της εξουσιολαγνείας και του συμφέροντος που ενώνει αυτές τις ομάδες που δεν διστάζουν ακόμα και να παραδίδουν την εξουσία η μία στην άλλη, για να αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίζουν από κοινού το καταστροφικό τους έργο.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε μία ευκαιρία μοναδική στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Για πρώτη φορά με τις εκλογές του 2014 δόθηκε η ευκαιρία σε μία αυτοδύναμη πολιτική συλλογικότητα να διοικήσει και να κατευθύνει τις τύχες ενός τόπου για μία ολόκληρη πενταετία.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά, σε μία παρωδία ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αμβλύνουν τις καταστροφικές συνέπειες της αποτυχίας τους.

Μάλιστα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν απολογιστικές συνεδριάσεις και έρχονται σήμερα καταστρατηγώντας κάθε έννοια και κάθε φιλοσοφία του σχετικού νόμου να παρουσιάσουν τα υποτιθέμενα πεπραγμένα μιας ολόκληρης τριετίας μπας και μέσα στα φώτα, τα τηλεφωνήματα των αθηναϊκών εταιρειών για συμμέτοχή των πολιτών, τα ακριβοπληρωμένα φυλλάδια και τις παρουσιάσεις θολώσει η κρίση των πολιτών.

Δυστυχώς για εσάς και για κάποιους νεόκοπους σωτήρες, η δική μας αταλάντευτη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, η συνέπεια με την οποία σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και η τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που ασκήσαμε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αποτυχίας και της καταστροφικής σας λειτουργίας.

Η Κως στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει μία μοναδική ευκαιρία. Την ευκαιρία να απαλλαγεί οριστικά από σωτήρες, πάτρωνες και παραγοντίσκους με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα την οποία έχουμε θέσει ως θεμέλιο της πολιτικής μας πρότασης. Μίας πρότασης που υπακούει πρωτίστως στο πως και ποιοι θα κληθούν να υπηρετήσουν την Κω την επόμενη μέρα και όχι στο πως θα φτιάξουμε ένα ακόμη καταστροφικό εκλογικό συνονθύλευμα.

Έχουμε θέσει εδώ και καιρό το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας για την Κω. Ένα πολιτικό πλαίσιο που θέτει συγκεκριμένες και μετρήσιμες πολιτικές προτάσεις και δράσεις χωρίς λαϊκισμό και ανέξοδες εξαγγελίες.

Η Κως έστω και με τις υφιστάμενες γηρασμένες υποδομές και την παντελή απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού και στοχοθεσίας διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας μας, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη στην Εθνική Οικονομία.

Ταυτόχρονα η απουσία ενός ολοκληρωμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου τοπικής διακυβέρνησης έχει συμβάλει σε μία μονοθεματική και σε πλείστες περιπτώσεις στρεβλή ανάπτυξη της οικονομίας με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κινδύνου ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Ειδικότερα, η παράμετρος του περιβάλλοντος, το κατεστημένο τουριστικό μοντέλο του “all inclusive”, η εποχική αλλά έντονη απασχόληση, η εταιροαπασχόληση των νέων και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, η κοινωνική ανισότητα είναι πραγματικά στοιχεία που οφείλουμε να διαχειριστούμε με πολιτικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες με στόχο την άμβλυνση τους.

Δεν ονειροβατούμε. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης πολλές φορές είναι μη συμβατές, ή ακόμη έρχονται και σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λογική και πραγματικότητα. Οι στοχευμένες πολιτικές σε συνδυασμό με μία προληπτική και ολιστική προσέγγιση με γνώμονα το διαχρονικό δημόσιο συμφέρον ανατρέπουν τα πολιτικά και ηθικά διλλήματα και δύνανται στο να εξασφαλίσουν την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η στρατηγική σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα με όρους διαφάνειας που θα εξασφαλίζει ποιότητα υπηρεσιών και θα αποτρέπει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για την αύξηση του κόστους μπορεί να δώσει λύσεις καινοτόμες και να αξιοποιήσει πόρους που επί σειρά ετών βρίσκονται εν υπνώσει.

Δυστυχώς αν θέλουμε αυτό το πλάνο να υλοποιηθεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Από την αναδιάταξη των δυνάμεων του Δήμου μας (σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού), από τη δημιουργία μίας αυτόνομης διοικητικής λειτουργίας (εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς πολιτικούς μεσάζοντες), από την υλοποίηση των αυτονόητων υποχρεώσεών μας που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κάθε Κώας και κάθε Κώου.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε δράση και υλοποιούμε βήμα-βήμα το στρατηγικό μας σχέδιο με πρώτο μέλημα τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς χωροταξική οργάνωση και κανόνες απλά ναρκοθετούμε το μέλλον του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο που ο τόπος αυτός δεν έχει χωροταξικό σχέδιο. Κάποιους εξυπηρετεί η αναρχία. Γι’ αυτό άλλωστε ο απερχόμενες δήμαρχος και οι συνεργάτες έχουν κληθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη να απολογηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Χωροταξικός σχεδιασμός, τουριστική πολιτική και ανάπτυξη αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο πολιτικής στο οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε.

Ταυτόχρονα επενδύουμε στην ίδια μας την κοινωνία. Την Κωακή κοινωνία που έχει αποδείξει πως με σωστή κατεύθυνση μπορεί να κάνει θαύματα.

Κάθε ευρώ που ξοδεύετε από το Δήμο της Κω οφείλει να έχει συγκεκριμένη αναπτυξιακή ανταποδοτικότητα. Οφείλει να δίνει δουλειά και να ανοίγει νέες θέσεις εργασίας και νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες.

Επένδυση στην Κωακή κοινωνία σημαίνει επένδυση στο μέλλον. Και το μέλλον της Κω είναι τα παιδιά μας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Αντιμάχειας απογοητευτήκαμε από την κατάσταση που αντικρίσαμε…

Ακόμα πιο μεγάλη ντροπή νιώθει κανείς για την στέγαση παιδιών με Ειδικές ανάγκες σε λυόμενες τάξεις στο Πλατάνι…

Η δε συστέγαση του δημοτικού σχολείου Πυλίου με το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο του νησιού μας δηλώνει την αδράνεια επί σειρά ετών των ανθρώπων που είχαν την τύχη αυτού του τόπου στα χέρια τους….

Το Λύκειο Ζηπαρίου εν έτη 2019 στεγάζεται ακόμα σε προκατασκευασμένες αίθουσες…

Στην Κέφαλο ακόμα περιμένουν τον παιδικό σταθμό που θα χτιζόταν από την αποτυχημένη διαχείριση του ΔΗΡΑΣ του οποίου τα χρέη καλπάζουν και ξεπερνούν το 1 εκ. Ευρώ ενώ η πρόεδρος του χρεώνεται τις επιπτώσεις μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Η δημιουργία κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν αυτόνομα το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο στου νησιού σε συνδυασμό με μια Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή θα δώσει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους του τόπου μας.

Τα περί ιατρικής και τουριστικής σχολής αποδείχτηκαν παραμύθια καθώς και οι ίδιοι που τα έλεγαν δεν τα πίστεψαν ποτέ.

Σε αυτό το σημείο όμως οφείλω να σταθώ στο φαγοπότι που στήθηκε στο όνομα σου σεισμού.

Σαφέστατα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είπαμε ΟΧΙ στην απευθείας ανάθεση 2.840.000 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε στην αποκατάσταση των τριών σχολικών κτηρίων που επλήγησαν από το σεισμό.

Προεπιλεγμένες εταιρείες-«συνεργάτες του Δήμου Κω» κατά δήλωση του εισηγητή κου Γερασκλή, κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορά και για τα τρία σχολεία!

Δηλαδή σε 48 ώρες, τρεις εταιρείες που η δημοτική αρχή επέλεξε, ανέλυσαν τις μελέτες, εκτίμησαν το κόστος, πήραν τιμές από τους συνεργάτες τους και κατέθεσαν προσφορά και για τα τρία έργα ύψους 2.840.000 εκατομμυρίων ευρώ!

Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή μας για διαγωνιστική διαδικασία που θα εξασφάλιζε ποσοστιαία έκπτωση στην εργολαβία πάνω από 50% και με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει ένα ακόμα σχολείο.

Και φυσικά το φαγοπότι δεν σταμάτησε στα σχολεία. Το ευφάνταστο σενάριο- παραμύθι των λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 30 εκ ευρώ στηρίχθηκε στην απευθείας ανάθεση 50.000 ευρώ για ένα σκαρίφημα την ώρα που δεν είχαν την ικανότητα εδώ και δύο χρόνια να τοποθετήσουν ένα απλό ξύλινο πάτωμα στο εσωτερικό λιμάνι.

Στα λιμενικά αναπτυξιακά έργα υπήρχαν και υπάρχουν αρκετά προχωρημένες διαδικασίες που η δημοτική αρχή εγκληματικά τις απεμπόλησε βάζοντάς τους την ταυτότητα του φαραωνικού έργου.

Αναφέρομαι ξεκάθαρα στον μόλο για τα κρουαζιερόπλοια. Προφανώς ο στόχος τους ήταν να εξαφανίσουν την κρουαζιέρα όπως εξαφάνισαν και τις low cost αεροπορικές εταιρίες. Τους πέτυχαν και τους δύο.

Συγχρόνως, πέντε χρόνια μετά δεν έχουν καταφέρει να παραλάβουν τις μελέτες για τα λιμενικά έργα Καρδάμαινας και Κεφάλου και κατά τα άλλα θέλουν και debate ενώπιων των πολιτών σε κάθε κοινότητα.

Εμείς θα είμαστε εκεί. Εκείνοι δεν ξέουμε πως θα αντικρίσουν τους συνδημότες μας!! 

Η Μαρίνα της Κω (η οποία έχει μετατραπεί σε πλυντήριο απευθείας αναθέσεων) διαθέτει από το 1998 ΦΕΚ για τη Β φάση επέκτασής της καθώς και σημαντική προεργασία. Επιτέλους κάποιος πρέπει να δουλέψει για αυτόν τον τόπο.

Οι απερχόμενοι περιορίστηκαν να θυμίσουν ότι έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η γνωστή ηττοπαθής πολιτική στάση. Να θυμίσω ότι ήταν οι ίδιοι που καταψήφισαν την προσφυγή στο ΣτΕ για την αναφαίρετη διεκδίκηση της και παραμονής της στο Δήμο της Κω.

Η επόμενη μέρα για μας περιλαμβάνει το μόλο, την επέκταση της Μαρίνας Κω που με σωστή διαχείριση μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και τα λιμενικά έργα στα λιμάνια Κεφάλου και Καρδάμαινας καθώς και την ανάδειξη του λιμένα Μαστιχαρίου και της εν υπνώσει ΑΝΕΜ που ο μόνος λόγος μη πώλησής της προς το παρόν είναι το χιλιάρικο της μισθοδοσίας του Προέδρου. Έργα στρατηγικής σημασίας με άμεση ανταποδοτικότητα για την ισόνομη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.

Ένα ακόμα ζήτημα συνυφασμένο με την ισόνομη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί είναι η συγκοινωνία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την συνολική αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου σε όλο το νησί που είναι και ρεαλιστική και νόμιμη, ενώνει δυνάμεις και υπηρετεί το σύνολο των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού μας που παραμένουν εσώκλειστοι στα all inclucive ξενοδοχεία την ώρα που οι ντόπιες επιχειρήσεις υποφέρουν.

Είναι περιττό να θυμίσουμε τις κούφιες υποσχέσεις για 24ωρη λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη της Κω, τα κυκλικά δρομολόγια που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, την αγορά νέων λεωφορείων που ποτέ δεν επετεύχθη, το ξεπούλημα των δημοτικών τρένων.

Την περίφημη επέκταση του δρομολόγιου από Κω στο Τιγκάκι μόλις δύο χιλιομέτρων που στηρίχθηκε σε παράνομες και αίολες αποφάσεις.

Απολογιστικά… νέα απόφαση από τη δικαιοσύνη ήρθε να αναδείξει για ακόμη μία φορά την ανικανότητα και την κουτοπονηριά με την οποία πολιτεύεται το απερχόμενο συνονθύλευμα της δημοτικής αρχής.

Κάθε μέρα να συνεδριάζουμε πραγματικά δεν φτάνει ο χρόνος για αποδώσουμε το μέγεθος της αδιαφορίας, της ανικανότητας και της καταστροφικής πορείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ο δήμος της Κω μετετράπη σε ένα απέραντο κτηματομεσητικό γραφείο, απευθείας αναθέσεων και ύποπτων εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Θυμίζω την εξαγορά οικοπέδου από α βαθμού συγγενή για τις ανάγκες στάθμευσης στην κοινότητα Αντιμάχειας το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Την κραυγαλέα προσωπική και επαγγελματική εμπλοκή του κου Κυρίτση με τον νέο ιδιοκτήτη της νέας ΑΒΙΚΩ.

Την περίπτωση των 70 στρεμμάτων του ΝΟΚ για την οποία απέκρυψε την άρση της παραχώρησης και που η στάση της δημοτικής αρχής είναι εξοργιστικά ύποπτη…

Τη νομιμοποίηση της παράνομης λειτουργίας του lidle αναρωτιέμαι αν θα τηρούσαν την ίδια στάση σε ένα ντόπιο μαγαζάκι.

Τον εξωδικαστικό «συμβιβασμό» για την εγκατάσταση των ΚΑΕ στο λιμάνι της Κω και τον αντίστοιχο για την βεβιασμένη αγορά με 900 χιλιάδες ευρώ του χαλάσματος στη ΔΕΗ.

Την κατάργηση δρόμου στο Μαρμάρι για να εξυπηρετηθεί η επέκταση ξενοδοχείου. Αναρωτιέμαι αν θα κρατούσαν την ίδια στάση για ένα πολίτη που θα ήθελε να κτίσει ένα σπιτάκι.

Ταυτόχρονα εξαπέλυαν ληστρικές επιθέσεις προς του δημότες προσπαθώντας να τους πάρουν και το τελευταίο ευρώ με υπέρογκα τέλη τα οποία δεν αντιστοιχούν σε καμία παρεχόμενη υπηρεσία. Σκοτεινοί δρόμοι και παντού σκουπίδια και σκουπιδότοποι.

Με τον πλέον ανάλγητο και κυνικό τρόπο η «καταστροφική αλλαγή» Κυρίτση, με ή χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες, επέβαλε στους δημότες της Κω το δικό της μνημόνιο.

Το 2014 οι δημότες πλήρωναν για ανταποδοτικά τέλη 3.482.000 ευρώ και το 2017 7.000.000 ευρώ.

Ο ΧΥΤΑ κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2016 με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά τις 900.000 ευρώ. Φρόντισαν να προσφέρουν πλήρη κάλυψη στον εργολάβο τόσο για την κατάρρευση όσο και για την απένταξη του ΧΥΤΑ που βρισκόταν στον αέρα επί δύο χρόνια. Φανταστείτε ότι η δημοπρασία του έργου ξεκίνησε το 2014…

Την ερχόμενη Πέμπτη θα προσέλθω στο πταισματοδικείο Κω για να καταθέσω στοιχεία για την λειτουργία του αποχετευτικού Δικαίου. Τα φρεάτια ξεχειλίζουν. Ρίχνεται τα λύματα δίπλα στα σπίτια και στην Αλυκή.

Επιβάλλατε ιδιαίτερα υψηλό τέλος σύνδεσης αποχέτευσης και εξαγγείλατε πρόστιμα το οποίο δεσμευόμαστε να μειώσουμε για τις κατοικίες στο 50%.

Έτσι βοηθάς το περιβάλλον, τον πολίτη που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και γεμίζεις τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ; Αν τα γεμίζεις καθώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το ποιοι και πόσα χρωστάνε; Σε λίγους μήνες και αυτά θα βγουν στο φως.

Ούτε ένα μέτρο επέκτασης του αρδευτικού δικτύου της λίμνης δεν έγινε. Ένα έργο πνοής άμεσα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα. Το ξέρετε ότι στην οικονομία υπάρχει και αυτός ο τομέας; Μάλλον δεν το ξέρετε.

Η επόμενη μέρα για εμάς θέλει τον πρωτογενή τομέα να είναι εφάμιλλος του τουριστικού.

Με πολιτικές και δράσεις για την οργάνωση της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων. Με στόχο ο αγροτικός συνεταιρισμός Πυλίου (το κτήριο) να περιέλθει στα χέρια των δημοτών και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο δημοπρατήριο.

Με ένα δημοτικό σφαγείο ανοιχτό στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών και του Κώου καταναλωτή.

Χωρίς ληστρικά τέλη στους κτηνοτρόφους... Χωρίς παράνομες σφαγές από ξένους με μαύρα χρήματα.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη πρόταση στους κτηνοτρόφους για την επόμενη μέρα η οποία θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του.

Η κοινωνική συνοχή σε περιόδους κρίσης είναι ζητούμενο. Μόνο αν στηρίξουμε τους ανθρώπους μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν συνάντησε ποτέ τον συνάνθρωπο. Τους νέους και τα προβλήματα τους, την ανεργία, τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, τις σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων.

Έκανε κάτι σαν κοινωνική πολιτική από συνήθεια και υποχρέωση. Όχι από αγάπη και ενδιαφέρον. Με ξένα κόλλυβα, αποσπασματική, στη λογική των δωροεπιταγών και τις πολιτικής δοσοληψίας.

Διαφημίζει την αποτυχία και την ιδεοληψία της, βλέπε δημοτικό ιατρείο, που δεν λειτούργησε ποτέ νόμιμα αλλά και το κέντρο συμβουλευτικής στο Ζηπάρι που εμείς ιδρύσαμε και εκείνοι καταψήφισαν.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους με πλαίσιο προτάσεων και δομών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα η υγεία στο νησί του Ιπποκράτη νοσεί βαρύτατα. Κοστίζει ζωές. Κάποιοι συζητούν ερήμην του δημοτικού συμβουλίου για χωροθέτηση νέου νοσοκομείου. Και ρωτάω ποια είναι η δική μας δουλειά ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας;

Η δική μας θέση είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Η χωροθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί. Ως εκ τούτου η θέση στο Λινοπότι είναι μονόδρομος και θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Όπως θα διεκδικήσουμε και θα δράσουμε για τις αθλητικές υποδομές που έχουν εγκαταλειφθεί. Με σχέδιο ανάπτυξης και πρόσβασης της νεολαίας μας και σε άλλα αθλήματα όπως η κολύμβηση. Δεν υποσχόμαστε κολυμβητήριο. Δεσμευόμαστε να δουλέψουμε για να μπουν οι βάσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα που θα καταθέσουμε αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της Κω. Και εκεί λέμε μόνο την αλήθεια. Τι μπορεί να υλοποιηθεί σε μία τετραετία, τι μπορεί να ετοιμαστεί και τι μπορεί να σχεδιαστεί για το μέλλον.

Καθαρά λόγια για να κοιτάμε πάντοτε τους συνδημότες μας στα μάτια.

Με εργάκια που δεν ανοίγουν μια θέση εργασίας που δεν λειτουργούν υποστηρικτικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αναπλάσεις και αγάλματα που αλλοιώνουν την εικόνα των χωριών και περιορίζουν τον ελεύθερο χώρο μας χωρίζει άβυσσος.

Βλέπε πλατεία Καρδάμαινας, «γυρούλι» Αντιμάχειας, τσιμεντοποίηση πλατείας Τιγκακίου και οδικό σταυρόλεξο. Την ώρα που ο δρόμος στο παραλιακό μέτωπο έχει εξαφανιστεί. Την ώρα που το Τιγκάκι δεν διαθέτει πάρκινγκ και ο κεντρικός δρόμος από τα φανάρια του επαρχιακού είναι θεοσκότεινος και επικίνδυνος.

Πώς να αντιπαλέψεις το all inclusive με τέτοιες υποδομές; Τι θα διαφημίσεις στις εκθέσεις; Πως θα σχεδιάσεις το μέλλον πάνω σε σάπιο υπόβαθρο;

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες να κάνω την σύγκριση μεταξύ πραγματικότητας, θέλησης και στοχευμένης πολιτικής δράσης. Έννοιες άγνωστες στην  απερχόμενη δημοτική αρχή. Δεν θα μπω καν στον κόπο να μιλήσω για διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν υπάρχει Κώα και Κώος που να μην έχει αντιληφθεί το τι έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σήμερα όλη η κοινωνία μιλά για μια χαμένη πενταετία, για μια καταστροφική πενταετία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα εφιστούμε την προσοχή στις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας, να μην παρασυρθούν από τα φώτα της εκάστοτε πολιτικής βιτρίνας καθώς το προϊόν είναι έωλο.

Αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες είναι οι ίδιοι που σας έπεισαν, πριν λίγα χρόνια, ότι ο απερχόμενος πολιτικός τους συνεταίρος, μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να καταστρέφει!!!

CENTRUM
zamagias