Μανιάς προς Καματερό: Μεταφέρετε τους μετανάστες σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο

Μανιάς προς Καματερό: Μεταφέρετε τους μετανάστες σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο

Αξιότιμε κ.Καματερέ,

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην Κω. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα κεντρικότερα σημεία του νησιού έχουν καταληφθεί από χιλιάδες μετανάστες.  Κάποιοι απ’ αυτούς είναι πρόσφυγες πολέμου (κυρίως από Συρία) ενώ κάποιοι απλά αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης.  Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι βέβαια πρόσφατο γεγονός, ξεκίνησε από το 2011. Εισροή προσφύγων είχαμε από τότε, αλλά τους τελευταίους μήνες η καθημερινή, αθρόα και ανεξέλεγκτη  προσέλευση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που η τοπική μας κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η σύμπτωση βέβαια του γεγονότος της ραγδαίας επιδείνωσης  του προβλήματος από τη στιγμή που το κόμμα σας μαζί με τους ΑΝΕΛ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, για κάποιους δεν είναι απλή σύμπτωση αλλά αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης σας. Αυτή είναι και η δική μου γνώμη.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συνεχείς αναφορές, τις δικές σας και του κόμματος σας, για την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, τον πανευρωπαϊκό του χαρακτήρα και την απροθυμία του δήμου για συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλά είναι όλα αυτά αλλά η κατάσταση πλέον δεν σηκώνει φιλολογικές αναλύσεις και προσπάθεια επίρριψης ευθυνών σε άλλους. Το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα αλλιώς σύντομα οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Κατά τη γνώμη μου άμεσης προτεραιότητα μέτρα πρέπει να είναι τα εξής:

α)Η κυβέρνηση να φέρει  γιατρούς, νοσοκόμους και φαρμακευτικό υλικό ώστε να υπάρξει ένας στοιχειώδης υγειονομικός έλεγχος αυτών των ανθρώπων. Φαντάζομαι γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν ούτε για φυσιολογικές συνθήκες, πόσο μάλλον για μια τέτοια οριακή κατάσταση

β) Η κυβέρνηση να στελεχώσει με πολλά περισσότερα άτομα τη γραφειοκρατία (αστυνομία-λιμενικό-μεταφραστές κλπ.) που θα ασχοληθεί με την ταυτοποίηση και τα χαρτιά αυτών των ανθρώπων, ώστε η μετάβαση τους στις χώρες που επιθυμούν να γίνει το δυνατόν ταχύτερα. Είναι προφανές ότι οι τοπικές αστυνομικές και λοιπές δυνάμεις δεν φτάνουν για κάτι τέτοιο.

Δ) Πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι για τη διατροφή τους.

Ε) Πρέπει να κινητοποιηθεί ο στρατός με τα μέσα που διαθέτει (σκηνές, μέσα μεταφοράς, μαγειρεία, προσωπικό κλπ.) και να συνδράμει σε όλα τα επίπεδα (μεταφορά-στέγαση-διατροφή-υγειονομική περίθαλψη).

Στ) Πρέπει να εξασφαλιστεί με συγκροτημένο τρόπο η διαμονή αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν σε έναν τουριστικό προορισμό οι χιλιάδες μετανάστες να κατασκηνώνουν ανεξέλεγκτα στα κεντρικότερα σημεία της πόλης και να μετατρέπουν μερικά από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Κω («λεωφόρο των Φοινίκων», το πάρκο που οδηγεί στον πλάτανο του Ιπποκράτη, τον πρώην ανθόκηπο κλπ) σε προσφυγικά στρατόπεδα. Είναι εικόνα σοβαρής πόλης να κοιμούνται στο χώμα τόσοι άνθρωποι με μικρά παιδιά και βρέφη; Είναι δυνατόν οι τουαλέτες αυτών των χιλιάδων ανθρώπων να είναι τα κεντρικά πάρκα και οι παραλίες μας; Περιττό βέβαια να σας αναφέρω για την τεράστια οικονομική ζημία που υφίστανται οι τοπικές  επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα σημεία καταυλισμού των προσφύγων. Ένα εγκαταλειμμένο στρατόπεδο θα ήταν μια λύση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην στοιβάζονται στα κεντρικά πάρκα της πόλης.

 Σχεδόν όλες οι παραπάνω ενέργειες απαιτούν κυβερνητική παρέμβαση και κεντρικό σχεδιασμό. Οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι ούτε το στρατό μπορούν να κινητοποιήσουν, ούτε ιατρικό προσωπικό να εξασφαλίσουν, ούτε να στελεχώσουν τις κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία-λιμενικό κλπ).

  Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει άμεσα τα παραπάνω, πράγμα για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν μπορεί, και μετά να μιλά περί κέντρου υποδοχής στην Κω. Σκεφτείτε ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν μπορούμε να φέρουμε ούτε καν έναν παιδίατρο στο νοσοκομείο πόσο μάλλον να οργανώσουμε μια κατάσταση υποδοχής και παραμονής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση έσχατης εξαθλίωσης! Το «πείραμα» του Κάπτεν Ηλίας είναι ενδεικτικό και ελπίζω διδακτικό. Χωρίς πόρους και στελέχωση τέτοιες «λύσεις» συνιστούν υγειονομικές βόμβες  έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή. Αναρωτηθήκατε  τι συνέπειες θα έχει στο νησί μας η εξάπλωση μιας επιδημίας, πράγμα καθόλου απίθανο αν αναλογιστούμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Αναλογιστήκατε και το ακόμα χειρότερο σενάριο, κάποιοι απ’ αυτούς τους χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν ανεξέλεγκτα στο νησί μας να είναι μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων (ISIS, Aλ Κάιντα) και να προχωρήσουν σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών (πχ. Άγγλων);  Αναλάβετε λοιπόν ως κυβέρνηση τις ευθύνες που σας αναλογούν και κάντε αυτά που πρέπει προτού συμβεί κάτι δραματικό και μη αναστρέψιμο. Αυτό που κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει άμεσα και ευκολότερα, είναι η στελέχωση του διοικητικού προσωπικού που ασχολείται με το γραφειοκρατικό κομμάτι της μετάβασης των προσφύγων σε άλλους προορισμούς,  ώστε άμεσα  να μπορούν να φεύγουν από το νησί.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μεταφέρετε την πρόταση μου στον κ. Πρωθυπουργό,  παράλληλα με το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Κω, να δημιουργήσει αντίστοιχα κέντρα και στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη!

Με εκτίμηση

Μανιάς Βασίλης

  

 

ADVERTORIALS