Φλόριντα: Ο δισεκατομμυριούχος Ελληνοαμερικανός Κατσιματίδης χτίζει ουρανοξύστη $400 εκατ!

Φλόριντα: Ο δισεκατομμυριούχος Ελληνοαμερικανός Κατσιματίδης χτίζει ουρανοξύστη $400 εκατ!

Ο δαιμόνιος billionaire από τη Νίσυρο κατασκευάζει έναν πύργο 46 ορόφων με γραφεία, 301 πολυτελή διαμερίσματα, μπουτίκ, εστιατόρια και ταράτσα με απίστευτη θέα στον Κόλπο της Τάμπα - Το 50% των ακινήτων έχει ήδη πουληθεί

Τους τελευταίους μήνες ο Τζον Κατσιματίδης ταξιδεύει πολύ συχνά στη Φλόριντα, όχι πάντως για αναψυχή ή για να εγκατασταθεί στον «παράδεισο των συνταξιούχων», όπως αποκαλούν τη συγκεκριμένη Πολιτεία. Αντίθετα, φοράει το απαιτούμενο κράνος του οικοδόμου και οργώνει το εργοτάξιο που θα στεγάσει το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα, μαζί με τους υπεύθυνους εργολάβους. Στα 74 χρόνια του εξακολουθεί να είναι ακμαίος, εργάζεται πάνω από δέκα ώρες καθημερινά και πολλές φορές πετάγεται στην ηλιόλουστη πολιτεία και επιβλέπει ο ίδιος το νέο του πρότζεκτ, «Residences», στο Saint Petersburg.

Ναι, υπάρχει Αγία Πετρούπολη στη Φλόριντα κι εκεί αποφάσισε να χτίσει ένα ολόκληρο τετράγωνο ο πάλαι ποτέ μπακάλης από τη Νίσυρο που έγινε δισεκατομμυριούχος με σκληρή δουλειά.Θα κοστίσει 400 εκατ. δολάρια όταν ολοκληρωθεί και το συγκρότημα θα περιλαμβάνει έναν πύργο 46 ορόφων όπου θα στεγαστούν γραφεία εταιρειών και 301 πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να πωλούνται.

katsimatidis-1


Ο 74χρονος ομογενής επιχειρηματίας ζει και αναπνέει για το θηριώδες νέο του πρότζεκτ στον αριθμό 400 της λεωφόρου Central και αδημονεί να δει τον πύργο γραφείων και το υπόλοιπο luxury κτίσμα που θα υψωθεί σε 46 ορόφους, κερδίζοντας τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στην ακτή του Κόλπου της Τάμπα

Προσθέστε σε αυτά μπουτίκ, εστιατόρια, κέντρα ευεξίας και μια ταράτσα με θέα στον κόλπο της Τάμπα και του Μεξικού, την οποία θα απολαμβάνουν οι τυχεροί ιδιοκτήτες των κατοικιών. Την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου 650 μπετονιέρες έριξαν 907.184 κιλά τσιμέντου πάνω σε 2.267.962 κιλά ενισχυμένου χάλυβα στα θεμέλια του «Residences».

Οι εργασίες προχωράνε ολοταχώς για το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του κ. Κατσιματίδη, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του «δισεκατομμυριούχο της κοινής λογικής». Αυτός ήταν και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και έχει γίνει best seller. Ο κ. Κατσιματίδης πιστεύει ότι την ίδια κατάληξη θα έχει και το τεράστιο real estate project του στη Φλόριντα, ενώ έχει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι υποτίμησαν αρχικά την αγορά πολυτελών κατοικιών στo Saint Petersburg.

katsimatidis-2

Ο ευφυής επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης, ζει και αναπνέει για το νέο του βήμα στον αριθμό 400 της λεωφόρου Central και αδημονεί να δει τον πύργο γραφείων και το υπόλοιπο luxury κτίσμα που θα υψωθεί σε 46 ορόφους κερδίζοντας τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στην ακτή του Κόλπου της Τάμπα. Η εταιρεία ανάπτυξης του κ. Κατσιματίδη, το Red Apple Group, έχει αποκτήσει ήδη ένα ρετιρέ με συμβόλαιο 5 εκατ. δολαρίων και με συνοπτικές διαδικασίες ο επιχειρηματίας διεκδίκησε άλλο ένα για τον εαυτό του. Μιλώντας στο Catalyst, τόνισε ότι σύντομα θα αυξήσει τα ποσά για τις υπόλοιπες κατοικίες, επισημαίνοντας: «Οποιος διαβάσει το άρθρο σας τις επόμενες 30 ημέρες θα αγοράσει φθηνά, αφού οι τιμές θα ανέβουν τουλάχιστον 10%, ίσως και περισσότερο».

Η ατάκα του μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού με το κτίριο να είναι αυτό που λέμε «ακόμη στα μπετά», έχουν ήδη πουληθεί 150 κατοικίες, δηλαδή οι μισές! Γι’ αυτό πριν από λίγο καιρό διαφώνησε με τα στελέχη του πρότζεκτ, τα οποία κατσάδιασε λέγοντάς τους «πουλάτε πολύ γρήγορα, έχουμε πουλήσει σχεδόν το 50%».

katsimatidis-3

Οι πληροφορίες λένε ότι η κατσάδα αφορούσε ειδικά τις τιμές, επειδή τα διαμερίσματα του «Residences» φεύγουν πολύ φθηνά σε σύγκριση με πολυτελείς κατοικίες σε άλλες πόλεις, γι’ αυτό τους ζήτησε να αλλάξουν τακτική στις πωλήσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι στη Νάπολη -όχι της Ιταλίας-, μια πόλη που χρειάζεσαι λίγο περισσότερο από δύο ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο νότια κάτω από την ακτή, παρόμοιες κατασκευές χρεώνουν περίπου 3.000 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι.

Την ίδια στιγμή κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι στο 400 Central πληρώνοντας από 1.000 μέχρι 1.200 δολάρια το τετραγωνικό πόδι, τιμή την οποία ο Κατσιματίδης θεωρεί φθηνή, όπως τόνισε στην ίδια συνέντευξη: «Λοιπόν, το αγοράζετε τζάμπα και απολαμβάνετε τόση πολυτέλεια όση και στη Νάπολη».

Το πρότζεκτ των 400 εκατ. δολαρίων καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην παραθαλάσσια πόλη Αγία Πετρούπολη. Εκτός από τα 301 πολυτελή διαμερίσματα, θα διαθέτει καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και μια συγκλονιστική όσο και μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο με εκπληκτική θέα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του απολαμβάνει τη συγκεκριμένη πόλη περισσότερο από τη Νάπολη,η οποία εδώ και καιρό έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο για τους πλούσιους Αμερικανούς και όχι μόνο.

Δήλωσε ότι η Αγία Πετρούπολη διαθέτει υπέροχα εστιατόρια, όμορφες παραλίες, περισσότερα μουσεία και πολιτισμό «και όχι τυφώνες! Μόνο δύο τυφώνες πέρασαν από εδώ τα τελευταία 100 χρόνια. Ο Θεός έχει ευλογήσει την Αγία Πετρούπολη και την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα».

Οπως πολλοί εγχώριοι ενδιαφερόμενοι, ο κ. Κατσιματίδης αντιλήφθηκε αμέσως τη ζήτηση για χώρους πολυτελών γραφείων στην περιοχή. Η ανάπτυξή τους εκτείνεται στα 40.000 τετραγωνικά πόδια, ενώ έδωσε εντολή στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν άλλον έναν όροφο που θα διπλασιάσει τον αριθμό στα 80.000 τετραγωνικά πόδια. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Κατσιματίδης επέκτεινε τους χώρους γραφείων στον πύργο του 400 Central και, όπως τόνισε, «θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όσο περισσότερους χώρους μπορούμε».

katsimatidis-4

Κι επειδή έχει αρχίσει ήδη η ζήτηση για τους συγκεκριμένους χώρους, τα στελέχη της εταιρείας του τον ρώτησαν για το ύψος των ενοικίων, αλλά ο κ. Κατσιματίδης αρνήθηκε να μπει σε αριθμούς προς το παρόν.

«Ισως να σας το ανακοινώσω την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου που θα έρθω» πρόσθεσε, την ίδια στιγμή που το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και τα επιτόκια έχουν καθυστερήσει τα έργα. Ωστόσο, ο δαιμόνιος πρώην μπακάλης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν κανενός είδους ανησυχίες για το «Residences» στην 400 Central. αφού η δική του Red Apple εξασφάλισε 252 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από την Bank OZK τον Ιανουάριο.

Ηταν ένα deal που το χειρίστηκε προσωπικά αυτός ο πανέξυπνος επιχειρηματίας που έφτασε να διεκδικήσει μέχρι τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, έστω και αν δεν πέτυχε τον συγκεκριμένο στόχο. Θέλει όμως να πετύχει αυτό το πρότζεκτ γι’ αυτό και «πιέζει τους εργολάβους» να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέχρι την επόμενη άνοιξη, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο.

Ο ίδιος έχει άλλωστε μάθει από παιδί να δουλεύει πολύ και δεν έχει ξεχάσει τα 14ωρα που εργαζόταν ως υπάλληλος παντοπωλείου, όταν ήταν ένας φιλόδοξος έφηβος. Πιστεύει ότι το ψηλότερο διαμέρισμα-ρετιρέ και ο πύργος γραφείων θα ενισχύσουν το πρεστίζ της πόλης και την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Οπως εξομολογήθηκε προ μηνών στον «Εθνικό Κήρυκα», μιλώντας για τον πύργο των 147 μέτρων και τις luxury κατοικίες, «όταν πήγαινα στο Κολέγιο και οδηγούσα στην πόλη της Νέας Υόρκης υπήρχαν ορισμένα κτίρια που τα έβλεπα και με έκαναν να πω “ουάου, θέλω να ζήσω εκεί”. Γι’ αυτό θέλω κάθε κτίριο που χτίζω στην ηλικία των 70 και άνω να είναι ένα κτίριο “ουάου”, κάτι για το οποίο θα είμαι περήφανος».

katsimatidis-5
Ο Τζον Κατσιματίδης με την κόρη του Αντρια

Από τη Νίσυρο στο Μανχάταν

Ο Κατσιματίδης γεννήθηκε στη Νίσυρο και μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του έξι μήνες αργότερα. Τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Πόσο μακριά θέλετε να πάτε; Μαθήματα από έναν δισεκατομμυριούχο κοινής λογικής» περιγράφουν λεπτομερώς το ταξίδι του όταν ξεκίνησε ως υπάλληλος παντοπωλείου μέχρι να γίνει ιδιοκτήτης 10 σούπερ μάρκετ Red Apple, όταν ήταν μόλις 25 ετών.

H συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή και σήμερα ο όμιλος Red Apple διαθέτει πλέον περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους που καλύπτουν θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας, ενέργειας, αθλητισμού, χρηματοοικονομικών και μέσων ενημέρωσης.

Το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, βρίσκεται τώρα στη λίστα των best seller της «Wall Street Journal» και ο Τζον Κατσιματίδης έχει εξήγηση και γι’ αυτό. «Ο κόσμος το λατρεύει γιατί υπάρχει πολύ κοινή λογική σε αυτό», δήλωσε πρόσφατα και συνέχισε: «Και ξέρετε ποιος το αγοράζει περισσότερο; Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες γιατί θέλουν τα παιδιά τους να το διαβάσουν».

Προς το παρόν εξαίρει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί την Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, λέγοντας ότι η πόλη έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου και εξέφρασε την περηφάνια του για την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή της. Αυτός και η σύζυγός του Μάργκο την επισκέπτονταν τακτικά από τότε που οι γονείς της μετακόμισαν στην περιοχή, περισσότερα από 40 χρόνια πριν, για να μπουν σε άλλους ρυθμούς ζωής. Αυτά τα ταξίδια θα αυξηθούν μόλις ανοίξει το «Residences» στην 400 Central και ο Κατσιματίδης είπε ότι θα μένει στο ρετιρέ του «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα».

Θα είναι σίγουρα από τους πρώτους που θα απολαύσουν την πολυτέλεια των συγκεκριμένων διαμερισμάτων και πιθανότατα το μέρος που θα επιλέξει να μείνει μόνιμα όταν πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, κάτι που βέβαια αργεί ακόμη.

protothema.gr

ADVERTORIALS