Η αυλαία των εργασιών της Βουλής έπεσε - Σιγή ιχθύος για την παράταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο

Η αυλαία των εργασιών της Βουλής έπεσε - Σιγή ιχθύος για την παράταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο

Η αυλαία των εργασιών της Βουλής έπεσε χθες Παρασκευή 7 Ιουνίου  και  ο πρωθυπουργός αρχές της επόμενης εδομάδας θα πάει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει και επισήμως το αίτημα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη στις 7 Ιουλίου.

Λίγο πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου και συγκεριμένα στις 31 Μαίου ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός με δελτίο τύπου ενημέρωσε ότι  σε επικοινωνία που είχε με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου ζήτησε να υπογραφεί έγκαιρα η Υπουργική Απόφαση για παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα 5 νησιά (Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος) που λήγει στις 30-06-2019, ώστε οι επιχειρήσεις να μην ανησυχούν για αλλαγές που θα έπρεπε να κάνουν σε αντίθετη περίπτωση. 

Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει υπουργική απόφαση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά, αλλά και την ταυτόχρονη έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, δόθηκε παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο,μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 ,του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, στα νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την 31η Δεκεμβρίου 2018 προβλέπει επίσης τη δυνατότητα έκδοσης νέας υπουργικής απόφασης για την παράταση εκ νέου του μειωμένου συντελεστή.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους κατοίκους των πέντε νησιών, μετά και το κλείσιμο των εργασιών της βουλής, είναι η  σιγή ιχθύος που τηρείται από την Κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση. Για άλλη μια φορά οι νησιώτες λίγες μέρες πριν το τέλος της εξάμηνης παράτασης  ζουν με την ανασφάλεια του αύριο.

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στα τελευταία πέντε νησιά  του Αιγαίου (στα υπόλοιπα έχουν ήδη αυξηθεί) θα επιφέρει καίριο χτύπημα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις των νησιών.

Όσα αντίμετρα και να θεσπιστούν με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  δεν αντισταθμίζεται το καίριο χτύπημα στην οικονομία των νησιών.

ADVERTORIALS