Και επίσημα, τέλος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα τελευταία νησιά (Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο) του Αιγαίου

Και επίσημα, τέλος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα τελευταία νησιά (Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο) του Αιγαίου

Επισφραγίζεται σήμερα στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία  η οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση των μειωμένων  κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα 5 (τελευταία) νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιουλίου 2018. 

Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα (τελευταία) νησιά Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο  οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Η αύξησή τους θα πυροδοτήσει από την 1η Ιουλίου 2018, στα συγκεκριμένα νησιά υπέρμετρες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που απεμπόλησε το δικαίωμά της να εφαρμόζει αυτό το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης στον κοινοτικό κανονισμό ΦΠΑ, δηλαδή, να μπορεί να εφαρμόζει  στα νησιά  μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% ως  αντιστάθμισμα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά κυρίως λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και της απόστασής τους από την Ηπειρωτική Ελλάδα με όσα αυτό συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ(μειωμένοι συντελεστές)  εφαρμόζεται στην Κορσική, τη Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους, στην Ισπανία αλλά και σε νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Όσο για το αντισταθμιστικό μέτρο,  «μεταφορικό ισοδύναμο» που προανήγγειλε η κυβέρνηση και του οποίου η εφαρμογή, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  να αποτελέσει  αντιστάθμισμα στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, μένει να εφαρμοστεί και να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα είναι και ποιους τελικά θα ωφελήσει. 

  

 

ADVERTORIALS