Στα ύψη οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω αύξησης ΦΠΑ, από την 1η Ιουλίου, στην Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. - Δείτε ποια προϊόντα ακριβαίνουν και πόσο.

Στα ύψη οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω αύξησης ΦΠΑ, από την 1η Ιουλίου, στην Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. - Δείτε ποια προϊόντα ακριβαίνουν και πόσο.
 
Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα 5 (τελευταία) νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιουλίου  2018. Ακριβαίνουν όλα τα προϊόντα καθώς και οι υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.  

Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σστην Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Η αύξησή τους θα πυροδοτήσει από την  από την 1η  Ιουλίου  2018, στα συγκεκριμένα νησιά υπέρμετρες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης. 

Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου  2018, στην Κω και στα  4 άλλα νησιά:

α) θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών,

β) θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπαιδικής, τους λογαριασμούς ύδρευσης, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%,

γ) θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι  από 1.1.2018  έπαυσε να ισχύει η μείωση κατά ποσοστό 30% επί των συντελεστών Φ.Π.Α.στα νησιά: 

 α. Τα νησιά του νομού Λέσβου: Λήμνος, Ευστράτιος.
β. Τα νησιά του νομού Χίου: Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα.
γ. Τα νησιά του νομού Δωδεκανήσου : Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος.
δ. Τα νησιά του νομού Σάμου: Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα.
ε. Το νησί του νομού Έβρου: Σαμοθράκη

και από 1.6.2016  στα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο,

ενώ από 1.10.2015 έχει καταργηθεί η μείωση του 30% για τα νησιά: Ρόδο , Σαντορίνη, Μύκονο , Νάξο , Πάρο , Σκιάθο. 

ADVERTORIALS